La nivelul Primăriei municipiului Câmpina sunt în lucru mai multe proiecte pentru care se dorește obținerea finanțării europene. Două dintre ele sunt în fază foarte avansată, în etapa de contractare și asta încă din... toamna anului trecut. Cu toate acestea, veștile bune cu privire la acordarea finanțării întârziau să apară, iar acum avem și explicația oficială de la Ministerul Dezvoltării: procesul de contractare a fost suspendat din cauza unui debit de 5,5 milioane lei pe care Primăria îl are către AMPOR (Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional 2014 - 2020). Este vorba despre corecția de 5,5 milioane lei la Calea Dacia.
Cele două proiecte aflate în faza de contractare sunt "Restaurarea, dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural - Muzeul Hasdeu" și "Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale" - Reabilitare termică Blocul 12 de pe Strada Victoriei. Având în vedere întârzierea în semnarea contractelor, pe 7 iunie 2018 am trimis două solicitări de informații în baza Legii 544/2001, una la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și una la Primăria Câmpina, întrebând despre stadiul proiectelor și de ce se întârzie atât de mult semnarea contractelor de finanțare. Astăzi am primit răspunsul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, pe cel de la Primărie încă îl mai așteptăm...
Răspunsul Ministerului Dezvoltării este cât se poate de clar:
“UAT Municipiul Câmpina a formulat cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu instituția noastră, prin care a solicitat anularea Procesului verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare nr. 107040/17.12.2014 cu privire la proiectul cu titlul „Modernizare Calea Daciei” și a Deciziei nr. 30/10.04.2015, formându-se, pe rolul Curții de Apel Ploiești, Dosarul nr. 26/42/2016. Prin Sentința civilă nr. 69/16.03.2016, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, Secția a II- a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, instanța a respins acțiunea formulată de reclamanta UAT Municipiul Câmpina. Împotriva acestei soluții UAT Municipiul Câmpina a formulat recurs, aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în procedură de filtru.
În urma verificărilor efectuate conform procedurii de contractare a proiectelor solicitantului UAT Municipiul Câmpina, depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, s-a constatat că aceasta are debite de achitat către AMPOR. Până la soluționarea acestui aspect, AMPOR a suspendat procesul de contractare pentru proiectele respective”.
Cu alte cuvinte, până când Primăria Câmpina nu plătește corecția financiară de 5,5 milioane lei pentru Calea Dacia, contractarea altor proiecte cu fonduri europene nu va fi posibilă. Este un proces pe rol, prin care Primăria a contestat actul administrativ fiscal prin care i-au fost blocate conturile de către Fisc, la cererea Ministerului Dezvoltării. Primăria s-a adresat instanței, iar conturile i-au fost deblocate pe perioada procesului, până la obținerea unei sentințe definitive. A pierdut la Curtea de Apel Ploiești, a făcut recurs la Înalta Curte, recursul a fost declarat admisibil și urmează să se stabilească un prim termen de judecată. Nu se știe cât va mai dura, dar timpul nu e de partea Câmpinei.
Ar mai fi o întrebare în toată povestea asta. Dacă tot e suspendată contractarea de noi proiecte, oare primarul și viceprimarul își mai primesc sporul de 25% pentru că lucrează cu fonduri europene? Și dacă da, de ce?
La sfârșitul acestei luni, noua administrație locală, care a rezultat în urma alegerilor din 9 iunie, îi va ”intra în pâine”. Suntem convinși că de-a lungul acestor multe luni, au fost destui cei care a încercat sau chiar i-au făcut agenda noii administrații. Încercăm să venim cu câteva idei, credem noi interesante, dar, mai mult, nu sunt costisitoare și ar putea aduce un plus imaginii Câmpinei.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă vineri după-amiază, în jurul orei 16.00, în apropiere trecerii de pietoni de la intrarea pe Strada Mihail Kogălniceanu.
Sfânta Parascheva este ocrotitoarea a peste 450 biserici ortodoxe din țară, printre acestea numărându-se și biserica de la Câmpina, de pe Strada Orizontului, ce poartă hramul Cuvioasei.
La sediul Primăriei municipiului Câmpina a avut loc miercuri, 9 octombrie 2024, o ședință a Comisiei pentru Siguranța Circulației, condusă de primarul Alin Moldoveanu și în cadrul căreia s-au discutat mai multe proiecte importante, pentru care era necesar avizul acestei comisii.