La nivelul Primăriei municipiului Câmpina sunt în lucru mai multe proiecte pentru care se dorește obținerea finanțării europene. Două dintre ele sunt în fază foarte avansată, în etapa de contractare și asta încă din... toamna anului trecut. Cu toate acestea, veștile bune cu privire la acordarea finanțării întârziau să apară, iar acum avem și explicația oficială de la Ministerul Dezvoltării: procesul de contractare a fost suspendat din cauza unui debit de 5,5 milioane lei pe care Primăria îl are către AMPOR (Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional 2014 - 2020). Este vorba despre corecția de 5,5 milioane lei la Calea Dacia.
Cele două proiecte aflate în faza de contractare sunt "Restaurarea, dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural - Muzeul Hasdeu" și "Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale" - Reabilitare termică Blocul 12 de pe Strada Victoriei. Având în vedere întârzierea în semnarea contractelor, pe 7 iunie 2018 am trimis două solicitări de informații în baza Legii 544/2001, una la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și una la Primăria Câmpina, întrebând despre stadiul proiectelor și de ce se întârzie atât de mult semnarea contractelor de finanțare. Astăzi am primit răspunsul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, pe cel de la Primărie încă îl mai așteptăm...
Răspunsul Ministerului Dezvoltării este cât se poate de clar:
“UAT Municipiul Câmpina a formulat cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu instituția noastră, prin care a solicitat anularea Procesului verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare nr. 107040/17.12.2014 cu privire la proiectul cu titlul „Modernizare Calea Daciei” și a Deciziei nr. 30/10.04.2015, formându-se, pe rolul Curții de Apel Ploiești, Dosarul nr. 26/42/2016. Prin Sentința civilă nr. 69/16.03.2016, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, Secția a II- a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, instanța a respins acțiunea formulată de reclamanta UAT Municipiul Câmpina. Împotriva acestei soluții UAT Municipiul Câmpina a formulat recurs, aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în procedură de filtru.
În urma verificărilor efectuate conform procedurii de contractare a proiectelor solicitantului UAT Municipiul Câmpina, depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, s-a constatat că aceasta are debite de achitat către AMPOR. Până la soluționarea acestui aspect, AMPOR a suspendat procesul de contractare pentru proiectele respective”.
Cu alte cuvinte, până când Primăria Câmpina nu plătește corecția financiară de 5,5 milioane lei pentru Calea Dacia, contractarea altor proiecte cu fonduri europene nu va fi posibilă. Este un proces pe rol, prin care Primăria a contestat actul administrativ fiscal prin care i-au fost blocate conturile de către Fisc, la cererea Ministerului Dezvoltării. Primăria s-a adresat instanței, iar conturile i-au fost deblocate pe perioada procesului, până la obținerea unei sentințe definitive. A pierdut la Curtea de Apel Ploiești, a făcut recurs la Înalta Curte, recursul a fost declarat admisibil și urmează să se stabilească un prim termen de judecată. Nu se știe cât va mai dura, dar timpul nu e de partea Câmpinei.
Ar mai fi o întrebare în toată povestea asta. Dacă tot e suspendată contractarea de noi proiecte, oare primarul și viceprimarul își mai primesc sporul de 25% pentru că lucrează cu fonduri europene? Și dacă da, de ce?
Pe DJ 102B, în Prahova, pe raza localității Posești a avut loc marți după-amiază un accdient grav de circulație, soldat cu decesul unui bărbat de 41 ani, conducătorul unuia dintre autovehiculele implicate.
De aproape două luni au început lucrările de renovare energetică la cele trei blocuri pentru care municipalitatea câmpineană a obținut fonduri europene prin PNRR.
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.