Focurile deschise pentru arderea vegetației uscate sunt un pericol real pentru că pot genera incendii foarte greu de controlat. Așa se întâmplă, din păcate, în fiecare an, când vremea se încălzește și începe așa-numita curățenie de primăvară. Asta s-a întâmplat și seara trecută, în comuna Fântânele din județul Prahova, unde un incendiu violent a cuprins vegetația uscată de pe aproape 100 de hectare de teren. 11 pompieri militari din cadrul ISU Prahova și mai mulți localnici au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului.
La fiecare început de primăvară, pompierii sunt în alertă din cauza focurilor deschise pentru arderea vegetației uscate. Oamenii dau foc la vegetație și, fie lasă focul nesupravegheat, fie situația le scapă de sub control. În fiecare an, reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova atrag atenția că igienizarea terenurilor prin ardere se face doar în anumite condiții, că focul poate scăpa ușor de sub control mai ales atunci când bate vântul, că flăcările pot pune în pericol locuințe, anexe, depozite de furaje, păduri, rețele de energie electrică și telefonie, căi de comunicații și, bineînțeles, vieți omenești.
ISU Prahova atrage atenția că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
(Sursă foto - ISU Prahova)
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.