Pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, în România se sărbătorește Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, iar această sărbătoare a fost marcată la Câmpina astăzi, pe 21 iulie, printr-o lansare de carte. Este vorba de volumul ”Din poveștile aviației române”, scris de Sorin Turturică.
Prezent la Câmpina, la evenimentul organizat de filiala locală a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (președinte colonel Marian Dulă), în colaborare cu Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” și Casa Tineretului Câmpina, Sorin Turturică a vorbit despre pasiunea sa pentru aviație, despre documentarea făcută pentru volumele sale, ”Din poveștile aviației române” fiind doar cea mai una dintre numeroasele sale cărți care au văzut lumina tiparului. Noi am vrea să reamintim alte două titluri importante - "Cruciații înălțimilor" și "Aviatoarele României - din înaltul cerului în beciurile securității", două cărți remarcabile scrise de Sorin Turturică.
Despre cartea lansată la Câmpina a vorbit și criticul literar Christian Crăciun, care a început spunând că ”singura mea legătură cu aviația este că am fost de câteva ori pasager în avioane”, dar care a făcut o paralelă extrem de interesantă între eroii cerului și cei ai mării. (video) Evenimentul a fost întregit de o prelegere a istoricului Alin Ciupală despre activitatea Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA) la Câmpina, dar și de prezentarea unei expoziții de caricaturi despre aviație. Ofițerii în rezervă din Câmpina au prezentat episoade mai puțin cunoscute, dar interesante din cariera lor militară. Aviatori, dar și rachetiști au adus în fața auditoriului istoria forțelor aeriene române din ultimele decenii: comandorii (r) Florea Petrișor și Ioan Toma, colonel (r) Gheorghe Constantin, locotenent colonel (r) Paul Olaru și maistrul militar Toma Simion.
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 17.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina va avea loc un concert caritabil de colinde, susținut de Elena Sima și Adrian Ciucă.