Parcarea de pe Strada Bobâlna, din fața fostului cămin IRUE, subiect de dispută după ce noul proprietar a pus barieră și a stabilit o taxă de parcare

Actualitate (Categoria articolului)

Aproape peste noapte și spre surprinderea unui întreg oraș, un scandal de proporții a izbucnit pe Strada Bobâlna din Câmpina, în privința parcării din fața blocului de garsoniere, cunoscut mai degrabă ca fostul cămin IRUE. Noul proprietar, care locuiește chiar în acest bloc, a pus barieră la parcare și cere o taxă de 360 lei/lunar, ceea ce a stârnit nemulțumirea vecinilor săi, totul ajungând rapid pe rețelele de socializare, dar și la Poliția Locală și la Primărie, unde oamenii s-au plâns de această situație.

Mai întâi, trebuie să precizăm câteva lucruri. Blocul cunoscut sub numele Căminul IRUE nu mai are de foarte mult timp nicio legătură cu societatea Electroutilaj (fosta IRUE). Acest bloc (cu tot cu terenul pe care se află parcarea) a fost cumpărat în anul 2004 de omul de afaceri Gheorghe Iatan, chiar înainte ca Electroutilaj să-și schimbe acționarul majoritar. Ulterior, chiriașii din acest bloc și-au putut cumpăra locuințele și au devenit proprietari. Între timp, terenul pe care se află parcarea și-a tot schimbat proprietarul, cea mai recentă tranzacție fiind cumpărarea celor 334 mp de la omul de afaceri Mugurel Stoicescu din București de către Aurelian Moraru, proprietar al unei locuințe chiar în fostul cămin. Practic, terenul pe care se află parcarea este o proprietate privată, iar nimeni nu îi poate interzice proprietarului să amenajeze terenul respectiv și să impună și o anumită taxă. Atâta vreme cât găsește persoane interesate și care sunt de acord să-i plătească taxa pentru parcare, nimeni altcineva nu poate interveni. Nu este foarte plăcută această situație, însă legea e de partea prorpietarului. Precizăm și faptul că respectiva parcarea nu a fost niciodată parcare publică.

Acum, s-a vorbit și comentat mult asupra valorii taxei. Am discutat și noi cu noul proprietar al parcării, Aurelian Moraru, în legătură cu această problemă, iar el ne-a precizat: ”Oamenii de aici s-au obișnuit să primească totul gratis și acum sunt foarte deranjați. Fiecare teren are un cadastru, care trebuie respectat, așa că nu a încălcat nimeni legea. Ba mai mult, am sacrificat din proprie inițiativă aproape 30 metri pătrați din pământul meu, tocmai pentru a crea o cale de acces valabilă pentru locatarii din acest bloc. În privința prețului de închiriere, Primăria Câmpina impune pentru parcările sale un preț de 2,50 lei/oră, ceea ce face cam 1.800 lei/lună, fără să socotim că Primăria nu plătește taxele și impozitele pe care le plătesc eu și nici că, până la urmă, acest teren nu este o parcare publică. Nu a avut niciodată în mod oficial statut de parcare. Iar dacă mă voi hotărî să închiriez ceva va fi pentru uz personal. La acest tarif am ajuns socotind amortizarea investiției, plata utilităților folosite pentru sistemul de supraveghere și acces, plata impozitului pe teren, taxele la ANAF, taxele de asigurare și, până la urmă, este vorba și de un profit, că altfel de ce aș face asta?! Repet, dacă mă voi decide să fac ceva acolo va fi să închiriez loturi de teren pentru uz personal”.
Exemplul ales legat de parcările publice nu este tocmai cel corect, deoarece 2,5 lei pe oră este taxa aprobată de Consiliul Local pentru parcarea ocazională, nu pentru riverani, deci situațiile sunt diferite. Acum, rămâne de urmărit ce se va întâmpla în zonă, pentru că dacă oamenii din acest bloc nu își vor mai putea parca mașinile aici, le vor parca pe Strada Bobâlna, o stradă și așa destul de aglomerată, ceea ce va crea o problemă suplimentară pentru traficul din zonă. Dar o altă soluție chiar nu există, cel puțin deocamdată, 360 lei pe lună fiind o sumă mare pentru mulți dintre cei care locuiesc în blocul respectiv și pentru mulți dintre noi, până la urmă.

4301 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Bimbirica 14.05.2021 22:41 E o vorba,nu e prost cine cere....recunoastem ca multi se sparg in figuri,daca pe vremea lu raposatu erau cativa cu masini acum multi care abia leaga 2 vorbe si sireturile la pantofi se numesc soferi.Si aia de le pun permisul in mana la toti betivii,tacanitii si fanaticii etnobotanicelor fac liniute.Unii nu au ce cauta pe drumurile publice,o alta problema e si la 70+ ca adorm in trafic si fac crize....Politia VEGHEAZA.,,Lege si haos...
  • Vyki Moraru 15.05.2021 09:51 Referitor la ce ati afirmat în articol,ca sunt oameni ''sărmani '' care nu pot plati un loc de parcare, a cărei suma oscilează în funcție de înțelegere, menționez ca acești ''sarmani'' detin: unii cite 2 mașini, alții limuzine -tip Audii ,Bmw, etc. pe care noi nu ni le putem permite ....în concluzie : nu sunt sărmani.
  • Lili 16.05.2021 08:08 Asta cu câte 2 mașini refuz să cred! Cum să ai 2 limuzine și să stai într-o garsonieră?? Presupun că nu e genul ăla de cameră de cămin, fără bucătărie și baie...

Actualitate

679 vizualizari
20 oct. 2021 21:54

Noi restricții de luni, 25 octombrie. Vacanță de două săptămâni în toate școlile și liceele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seara, restricțiile care vor fi impuse începând de luni, respectiv doar vaccinații vor mai putea circula noaptea, certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

2272 vizualizari
19 oct. 2021 20:25

De miercuri, 20 octombrie 2021, elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina trec în sistemul online de învățământ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat marți, 19 octombrie, Hotărârea nr. 89 privind trecerea în sistem online a încă zece unități de învățământ din județ, din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.

Alte stiri recente

2476 vizualizari
18 oct. 2021 22:19

Un an de la alegerile locale. Cum se vede administrația locală prin ochii singurului consilier câmpinean independent, Costel Filip

Seria emisiunilor dedicate împlinirii unui an de la alegerile locale a continuat cu consilierul local independent, Costel Filip. De altfel, este singurul consilier independent ales vreodată la Câmpina și se poate spune că a constituit o surpriză nu doar alegerea sa în Consiliul Local, ci și rezultatul obținut - 1.014 voturi, reprezentând 7,81% din voturile electoratului prezent la urne, în condițiile în care îi erau suficiente doar trei procente pentru a intra în Consiliul Local.

5370 vizualizari
18 oct. 2021 20:39

Accident spectaculos în Câmpina, pe Calea Dacia, produs de un tânăr de 19 ani

Luni seară, pe Calea Dacia din municipiul Câmpina, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția cu Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație, produs de un tânăr de 19 ani.