Prag de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu, pedepse executate la domiciliu și liber la folosirea funcției publice pentru obținerea de favoruri sexuale - un nou proiect controversat inițiat de PSD

Actualitate (Categoria articolului)

Cu câteva zile înaintea Crăciunului, 39 de senatori și deputați ai PSD au depus la Parlament un proiect legislativ pentru modificarea codurilor penale. Este un proiect ale cărui prevederi a stârnit multe nemulțumiri, inclusiv din partea unor europarlamentari ai partidului de guvernământ, pentru că, dacă se aprobă, Codul Penal va deveni cu adevărat Codul Penalilor. 

Principala modificare propusă este cea privind introducerea unui prag de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, dacă paguba (prejudiciul) este sub această valoare, nu se mai consideră a fi infracțiune. (Art 297, al 1 din Codul Penal)
O altă propunere vizează modificarea Art 60 din Codul Penal, cel privind închisoarea, introducându-se două noi alineate: pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu; pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și persoanelor condamnate la închisoare peste trei ani, dar care au vârsta de cel puțin 60 de ani sau care suferă de boli grave sau incurabile.
Controversată este și propunerea de abrogare a Art 299 din Codul Penal, articol care prevede pedepsirea cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea unor drepturi pentru funcționarul public care pretinde ori obține favoruri de natură sexuală. Practic, s-ar desființa, astfel, infracțiunea de folosire a funcției pentru obținerea de favoruri sexuale.
(Întregul proiect, în facsimil)

Nu este primul proiect controversat inițiat de parlamentari din PSD. Vă reamintim că, la jumătatea lunii decembrie, 15 deputați PSD au depus la Parlament un proiect de modificare a Legii speciale anticorupție, care dezincriminează faptele de corupție dacă beneficiar este o altă persoană decât făptuitorul. Iar pe 18 decembrie, un alt grup de parlamentari PSD a inițiat un proiect legislativ care lasă DNA și ANI fără obiectul muncii, scoțându-i pe senatori, deputați și pe aleșii locali de sub incidența Codului Penal.

3338 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ghiula Francis 28.12.2017 09:15 Hahahahaha, pai dacă un șef din primărie are in subordine câteva domne sau domnișoare si are pofta de savarine, este liber la frișcă ca nu-i face nimeni nimic?!!??!! Așa ca doamnelor si domnișoarelor dacă vreți sa va păstrați slujbele ar fi bine sa va pregătiți sufletește si mai ales trupește!!!!!

Actualitate

7 vizualizari
06 iun. 2023 08:02

Consilierii câmpineni vor avea o nouă discuție pentru a stabili soarta blocului de necesitate

Blocul de necesitate din Câmpina a fost finalizat în anul 2016, iar de atunci niciuna dintre administrațiile câmpinene nu a reușit să găsească soluții pentru îndeplinirea scopului pentru care a fost construit acest bloc - mutarea oamenilor din blocurile cu risc seismic, pe perioada desfășurării lucrărilor de consolidare a acelor blocuri.

956 vizualizari
05 iun. 2023 18:48

Primim de la cititori. Din nou despre copacii măcelăriți din Câmpina

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis aceste imagini și un scurt comentariu, subiectul fiind unul care s-a mai discutat la nivelul Câmpinei fără a se ajunge vreodată la o soluție unanim acceptată - toaletarea copacilor.

Alte stiri recente

1147 vizualizari
05 iun. 2023 15:20

Programul handbalistelor de la CS Câmpina la turneul final de la Suceava

Turneul final al Campionatul Național de Handbal Feminin pentru Juniori IV se desfășoară în perioada 7-11 iunie, la Suceava. La turneul final la care participă cele mai bune 16 echipe din țară se află și CS Câmpina, antrenor Daniel Vasile.

1461 vizualizari
05 iun. 2023 14:03

Fotbal în Prahova. La mijlocul săptămânii au loc semifinalele Cupei și o restanță

La mijlocul acestei săptămâni, în fotbalul prahovean sunt programate mai multe partide. Este vorba de semifinalele fazei județene a Cupei României, dar și o restanță din campionat. Iată programul complet al acestor meciuri și delegările: