Cu câteva zile înaintea Crăciunului, 39 de senatori și deputați ai PSD au depus la Parlament un proiect legislativ pentru modificarea codurilor penale. Este un proiect ale cărui prevederi a stârnit multe nemulțumiri, inclusiv din partea unor europarlamentari ai partidului de guvernământ, pentru că, dacă se aprobă, Codul Penal va deveni cu adevărat Codul Penalilor.
Principala modificare propusă este cea privind introducerea unui prag de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, dacă paguba (prejudiciul) este sub această valoare, nu se mai consideră a fi infracțiune. (Art 297, al 1 din Codul Penal)
O altă propunere vizează modificarea Art 60 din Codul Penal, cel privind închisoarea, introducându-se două noi alineate: pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu; pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și persoanelor condamnate la închisoare peste trei ani, dar care au vârsta de cel puțin 60 de ani sau care suferă de boli grave sau incurabile.
Controversată este și propunerea de abrogare a Art 299 din Codul Penal, articol care prevede pedepsirea cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea unor drepturi pentru funcționarul public care pretinde ori obține favoruri de natură sexuală. Practic, s-ar desființa, astfel, infracțiunea de folosire a funcției pentru obținerea de favoruri sexuale.
(Întregul proiect, în facsimil)
Nu este primul proiect controversat inițiat de parlamentari din PSD. Vă reamintim că, la jumătatea lunii decembrie, 15 deputați PSD au depus la Parlament un proiect de modificare a Legii speciale anticorupție, care dezincriminează faptele de corupție dacă beneficiar este o altă persoană decât făptuitorul. Iar pe 18 decembrie, un alt grup de parlamentari PSD a inițiat un proiect legislativ care lasă DNA și ANI fără obiectul muncii, scoțându-i pe senatori, deputați și pe aleșii locali de sub incidența Codului Penal.
În cursul zilei de sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 16.00, polițiștii din Valea Doftanei au surprins două persoane care tăiau ilegal lemne.
În week-end-ul recent încheiat, polițiștii câmpineni au avut ceva de lucru.
În ultimii 35 ani, politic vorbind, au mai existat unele șocuri în România, dar nu la nivelul a ceea ce se întâmplă astăzi. La 35 de ani de la revoluție, la 20 de ani de când România a intrat în NATO și la 17 ani de când am devenit stat membru al Uniunii Europene, asistăm la o creștere spectaculoasă și... periculoasă a partidelor extremiste, anti-UE, anti-NATO și pro-ruse. Cum s-a ajuns aici?
În localitățile din jurul Câmpinei, rezultatele votului la alegerile parlamentare nu ne oferă surprize prea mari, dacă ne raportăm la trendul național. PSD a câștigat aproape în toate localitățile, cu excepția comunei Poiana Câmpina, unde a câștigat PNL.