Din toamna anului trecut, în București, noaptea și cu precădere în week-end, s-au înregistrat cote alarmante la poluarea cu praf. Ei bine, recordul s-a atins în noaptea de duminică spre luni (1/2 martie 2020), când rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri uriașe ale poluării, cu până la 1.000% peste limitele maxim admise. Organizațiile de protecția mediului au tras numeroase semnale de alarmă în ultima vreme, însă răspunsul clar al autorităților a întârziat să apară. Abia astăzi ministrul Mediului a avut o reacție și o posibilă explicație.
Pentru a vă face o idee despre recordul de poluare din București, precizăm că la poluarea cu PM 2,5 (praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe) s-au înregistrat depășiri cu aproape 1.000% peste limita admisă, iar la poluarea cu PM 10 (particule mai mari de praf), s-au înregistrat depășiri cu aproape 800%. Aceste depășiri ale limitelor maxim admise sunt comparabile, de exemplu, cu cele înregistrate în Australia după incendiile devastatoare de vegetație. De unde această situație în București și mai ales noaptea, când traficul, principalul poluator din Capitală, este mult mai redus?!
Potrivit Hotnews.ro, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că poluarea record din București, din noaptea de duminică spre luni, a fost cauzată de un incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați la Crevedia, de un incendiu la Gara de Nord, precum și de faptul că oamenii au dat foc la cauciucuri în gospodăriile din jurul Capitalei. De asemenea, ministrul a mai afirmat că „avem suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov, precum și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”. Aceasta este explicația ministrului Mediului la depășirea cu 1.000% a limitelor maxim admise de poluare, ministrul Costel Alexe confirmând depășirea limitelor de poluare la toate stațiile de monitorizare a calității aerului deținute de Ministerul Mediului în București.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.