În ziua în care Jenica Tabacu ar fi împlinit 53 de ani, PSD Câmpina propune să i se acorde titlul de "Cetățean de onoare post-mortem"

Actualitate (Categoria articolului)

30 iulie 2021, ziua în care Jenica Tabacu, fostul director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" din Câmpina, ar fi împlinit 53 de ani. O zi în care au fost mulți cei care și-au adus aminte de unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură ai Câmpinei, un om care s-a identificat cu Muzeul Hasdeu, dar mai presus de toate, un om care a iubit Câmpina și a făcut enorm pentru imaginea Câmpinei în țară și chiar dincolo de hotarele ei.

Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Câmpina, Dan Ioan Mușat, a anunțat intenția consilierilor PSD Câmpina de a iniția un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de "Cetățean de onoare post-mortem" Jenicăi Tabacu. ”Pentru a răsplăti tot ceea ce a făcut Jenica Tabacu pentru Câmpina, în scurta sa viață, organizația locală a partidului nostru, prin consilierii săi, a hotărât să inițieze și să propună Consiliului Local Câmpina un proiect de hotărâre prin care doamnei Jenica Tabacu să îi fie acordat, post mortem, titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului nostru. Dacă și alți consilierii locali în funcție, indiferent de apartenența politică, doresc să participe ca inițiatori ai acestui proiect, îi invităm să îl contacteze pe liderul grupului consilierilor noștri”, este mesajul liderului câmpinean al social-democaților.
Jenica Tabacu ar merita o astfel de recunoaștere din partea Câmpinei și ar fi minunat dacă proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare" ar fi inițiat de întreg Consiliul Local, ca un omagiu adus unui om care a îmbogățit cultura câmpineană și cultura națională. Jenica Tabacu a avut o menire pe acest pământ și și-a îndeplinit-o. O misiune clară și grea legată de Castelul Hasdeilor. L-a scos din anonimat și l-a transformat în ceea ce este astăzi – un simbol al Câmpinei, un muzeu adevărat, un loc de poveste. L-a salvat din mâna unor presupuși moștenitori ai savantului și l-a redat orașului, comunității. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă "Arhivă spiritistă" în cinci volume. În acea perioadă în care a tradus manuscrisele lui Hasdeu a cercetat și descoperit istoria nespusă și nescrisă a Castelului, aspecte legate de construirea edificiului, dar mai ales de simbolismul monumentului, lucruri care până atunci nu erau cunoscute sau despre care se știau mult prea puțin. A tradus "O corespondență pentru eternitate", cele 157 de scrisori ale Iuliei Hasdeu către tatăl său și ale tatălui către fiică, în perioada în care Iulia studia la Paris. O carte care a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. 
Jenica Tabacu a fost consilier local, consilier județean, dar și director al Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu” timp de două decenii. A fost cercetător științific, doctor în filologie ”Magna cum laudae”. În decembrie 2018, Jenica Tabacu a plecat dintre noi, iar noi, în loc să o judecăm, trebuie să vedem mai bine ce a lăsat în urmă și cât de mult îi datorează Câmpina acestui om care a ars ca o flacără pentru Castelul Iuliei, Castelul Câmpinei.

4684 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1473 vizualizari
27 nov. 2021 13:19

1,16 - alcoolemia unui bărbat care a intrat cu mașina într-un șanț la Telega

1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost alcoolemia stabilită de apartul etilotest pentru un bărbat care a intrat cu mașina într-un șanț.

1711 vizualizari
27 nov. 2021 12:44

Polițiștii rutieri au reținut un bărbat din Poiana Câmpina băut, fără permis de conducere și... fugit din carantină

Noaptea trecută, în jurul orei 00:40, în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control al traficului rutier pe Bulevardul Carol I din municipiu, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism condus de un bărbat, care nu s-a conformat indicațiilor polițistului. 

 

Alte stiri recente

689 vizualizari
27 nov. 2021 16:10

Cupa Europei, la bob. Câmpineanca Georgeta Popescu a punctat din nou pentru Olimpiadă

La Altenberg, în Germania, s-a desfășurat vineri și sâmbătă Cupa Europei la bob, printre sportivii care s-au aliniat la startul întrecerilor, din lotul național României, numărându-se și câmpineanca Georgeta Popescu în probele de monobob și bob două persoane.

255 vizualizari
27 nov. 2021 16:04

Premiile municipiului Câmpina pentru cei mai buni 25 de liceeni din clasa a XII-a

În cadrul ședinței Consiliului Local Câmpina din 25 noiembrie au fost acordate Premiile municipiului Câmpina, pentru cei mai buni 25 de elevi de liceu, din clasele a XII-a.