Vă prezentam, la începutul lunii iulie, o problemă semnalată de mai mulți cetățeni care locuiesc în Cartierul Câmpinița din municipiul Câmpina și anume blocul care se construiește între case, pe Strada Rahovei. Revenim acum asupra acestui subiect pentru că au apărut noutăți.
Blocul se construiește pe un teren situat între Strada Dr. Constantin Istrati și Strada Rahovei, un spațiu pe care s-a aflat sediul societății Ascon. Beneficiar este societatea SC AVN Elite Properties SRL Câmpina, care îi aparține omului de afaceri Neculai Vintilă, unul dintre patronii de la Forja Rotec Buzău. Blocul are autorizație de construire emisă în aprilie 2024 de Primăria Câmpina pentru un regim de înălțime P+2E, care se încadrează în prevederile planului urbanistic pentru zona respectivă. Deși, să construiești un bloc într-un cartier de case nu e tocmai ceea ce ar recomanda specialiștii, ba chiar este considerată o eroare urbanistică majoră.
Acum, surpriză, beneficiarul vrea să mai adauge un etaj, al treilea și să fie elaborat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de schimbare a destinației terenului. După modelul blocului pe care doreau unii să-l construiască pe Bulevardul Culturii, în apropierea sediului Primăriei Câmpina. De câteva zile, pe poarta construcției a apărut un afiș prin care populația este invitată la un fel de consultare publică, iar mai mulți locuitori din zonă au primit invitații de la Primărie pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la adăugarea celui de-al treilea etaj la blocul care se construiește între casele lor.
Oamenii sunt nemulțumiți și nu înțeleg cum Primăria poate fi de partea unui beneficiar care construiește un bloc cu trei etaje, pe o stradă mică, între case, pe un teren a cărui stabilitate este îndoielnică. Locuitorii din zonă ar trebui să-și expună aceste nemulțumiri în fața autorităților, pentru că noi nu putem face altceva decât să semnalăm situația și o facem din nou, tot la rugămintea oamenilor îngrijorați de ceea ce ar presupune construirea acestui bloc pentru ei și zona lor: mașini, trafic crescut, parcări haotice, lipsa de intimitate în casele și curțile lor etc.
Nicăieri în lumea considerată civilizată nu se întâmplă așa ceva, să construiești cu indiferență și dispreț față de structura existentă a cartierului. Absolut niciun proiect de bloc construit pe lot de casă nu asigură locurile de parcare în incintă și nici spațiile verzi necesare cerute și rezultate prin Certificatul de Urbanism, Regulamentul de Urbanism și acordul de mediu. Blocurile “plantate” sau strecurate haotic printre case, fără nicio corelare cu strategia de dezvoltare a orașului, sunt un atentat asupra dezvoltării armonioase și sustenabile a localității, în general, nu doar pentru cartierele de locuințe individuale (case). O spun specialiștii și s-a demonstrat că au dreptate.
Această situație este o provocare și pentru Consiliul Local, care poate rezolva situația foarte simplu, prin emiterea unei hotărâri care să interzică ridicarea de blocuri între case, așa cum au procedat mai multe administrații locale, în general din Ardeal și cum nu au procedat cele din sud și sud-est, în special cele de pe litoral, cazul Năvodari fiind cel mai grav.
Noul an școlar a început, la Poiana Câmpina, sub semnul emoțiilor, în special pentru cei mai mici elevi, bobocii de la clasa pregătitoare, dar și pentru cei de la clasa a V-a, care au pășit spre gimnaziu, evident, fără doamna învățătoare.
Prezență extrem de discretă în viața publică a Câmpinei, comisarul șef Vasile Alexandru a fost prezent luni, 9 septembrie, la deschiderea anului școlar.
Este evident că drumul pe care se află Câmpina în acest moment este unul total greșit... Cum altfel am putea explica evenimentul de sâmbătă, 7 septembrie, atunci când ziua în amiaza mare, chiar pe Bulevardul Carol I, o bătrână a fost agresată și deposedată de geantă?!
HidroPrahova a anunțat luni autoritățile locale că marți, 10 septembrie, între orele 10.00 și 14.00, apa va fi oprită în mai multe zone ale localității.