"Basarabia, pământ românesc", un eveniment (online) dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 27 martie 2021 se împlinesc 103 ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima provincie istorică adusă la Țara Mamă. Oficial, această unire nu a durat "de-a pururi și totdeauna" așa cum scria în Actul Unirii, ci până în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Dar în sufletele românilor de dincolo și dincoace de Prut, unirea de la 27 martie 1918 dăinuie și azi. Și o sărbătorim chiar și în această perioadă dificilă, marcată de pandemie.

Astfel, sâmbătă, 27 martie, de la ora 11.00, este programat evenimentul online ”Basarabia, pământ românesc”, cu participarea localităților din Republica Moldova înfrățite cu municipiul Câmpina - municipiul Cahul și orașul Cimișlia. De altfel, data de 27 martie mai are o semnificație aparte pentru Câmpina - înfrățirea cu orașul Cimișlia. Anul acesta se împlinesc opt ani de când s-au pus bazele acordului de colaborare și șase ani de la semnarea acordului de înfrățire.
Pe paginile de Facebook ale Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati”, Casei de Cultură ”Geo Bogza” și Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, subfiliala Câmpina, vor putea fi urmărite alocuțiuni și intervenții cu temă istorică, dansuri și cântece populare, precum și eseuri ale unor elevi de liceu din fiecare dintre cele trei localități înfrățite.

3137 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Rammstein 30.03.2021 22:00 Care țară, care mama??..basarabia nu a fost pământ românesc niciodată, a fost pământ moldovenesc!!...de fapt moldova a fost o provincie independentă, nu se putea vorbi atunci de noțiunea românesc!!..din simplul motiv ..nu exista !!..cel care a nenorocit în așa hal istoria româniei a fost nicolae iorga!!..un nationist feroce,practic cel ce a înfruntat legiunea...este cel care a schimbat denumirea Valahiei în țara românească!!...tot din considerente nationalist legionare...poate mulți care vor citi astea or zice ca sunt nebun...nu.domnilor..nu sunt...citiți adevarata istorie a celor trei provincii Moldova care era până la nistru pe timp lui ștefan,Valahia care era până la dunăre!!...nu ca în filmele lui nicolaescu până la mare!!...si Transilvania...deocamdată atât pentru azi...dar va rog citiți adevarata istorie a româniei...nu-i greu ,nu doare trebui să te duci la bibliotecă și....poate pe viitor sa scriu niște articole interesante despre acest subiect...la bună vedere

Eveniment

2818 vizualizari
04 apr. 2021 08:30

Credincioșii romano-catolici au primit Sfânta Lumină a Învierii

Credicioșii romano-catolici din Câmpina au primit, seara trecută, Lumina Învierii la Biserica "Sfântul Anton de Padova" din municipiu. Într-un număr mai redus comparativ cu alți ani, cu mască de protecție și respectând distanțarea socială, credincioșii au asistat, de la ora 20.00, la Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan, slujbă care a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

2201 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3525 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.