Pe 27 martie 2021 se împlinesc 103 ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima provincie istorică adusă la Țara Mamă. Oficial, această unire nu a durat "de-a pururi și totdeauna" așa cum scria în Actul Unirii, ci până în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Dar în sufletele românilor de dincolo și dincoace de Prut, unirea de la 27 martie 1918 dăinuie și azi. Și o sărbătorim chiar și în această perioadă dificilă, marcată de pandemie.
Astfel, sâmbătă, 27 martie, de la ora 11.00, este programat evenimentul online ”Basarabia, pământ românesc”, cu participarea localităților din Republica Moldova înfrățite cu municipiul Câmpina - municipiul Cahul și orașul Cimișlia. De altfel, data de 27 martie mai are o semnificație aparte pentru Câmpina - înfrățirea cu orașul Cimișlia. Anul acesta se împlinesc opt ani de când s-au pus bazele acordului de colaborare și șase ani de la semnarea acordului de înfrățire.
Pe paginile de Facebook ale Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati”, Casei de Cultură ”Geo Bogza” și Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, subfiliala Câmpina, vor putea fi urmărite alocuțiuni și intervenții cu temă istorică, dansuri și cântece populare, precum și eseuri ale unor elevi de liceu din fiecare dintre cele trei localități înfrățite.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.