Ședință extrem de tensionată a Consiliului Local Câmpina în această seară. Asta, pentru că pe ordinea de zi s-au aflat patru proiecte de hotărâre referitoare la pasajul rutier subteran pe care primarul Alin Moldoveanu vrea să-l construiască în zona centrală a municipiului. O tensiune care se simțea în sală și pe hol încă dinainte de începerea ședinței și care a persistat pe toată perioada dezbaterii celor patru proiecte.
Patru proiecte grele din toate punctele de vedere, pentru o investiție de peste 30 milioane euro: aprobarea unui parteneriat cu Consiliul Județean Prahova pentru realizarea pasajului subteran, aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru pasaj, aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru dala urbană de deasupra pasajului, aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona centrală.
La ședință au participat și aproximativ 50 de invitați, cetățeni ai municipiului, printre care și reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică “Spunem NU pasajului subteran!”, grup care a strâns 6.750 de semnături de la populație împotriva construirii pasajului, pe parcursul campaniei desfășurate în ultimele șase săptămâni. Este vorba despre Dan Mușat – președinte PSD Câmpina, Adrian Pițigoi – președinte PMP Câmpina, Rudolf Leica – președinte Partidul Câmpina Curată, Marian Nistor – președinte Asociația pentru Câmpina.
Cele patru proiecte au fost primele pe ordinea de zi și, în calitate de inițiator, primarul Alin Moldoveanu a făcut o expunere amplă referitoare la pasaj, la finanțarea cu fonduri europene a documentației aferente investiției (pasaj și dală urbană), la finanțarea din fonduri europene a lucrărilor propriu-zise, la avantajele pasajului și parcării subterane, la sprijinul financiar dat de Consiliul Județean prin asigurarea a 98% din valoarea cofinanțării aferente cheltuielilor eligibile și 98% din cheltuielile neeligibile pentru pasaj și dala urbană. Alin Moldoveanu a insistat asupra faptului că zona centrală oricum va fi spartă pentru schimbarea conductelor de apă și de gaze, iar construirea pasajului nu va dura mai mult de doi ani.
Primarul a vorbit apoi despre “minciunile și manipularea” celor care se opun pasajului, încercând să demonteze fiecare punct în parte și lovindu-se pe alocuri de vociferări din partea unor persoane din public, care păreau a se afla pe stadion, nu la ședința Consiliului Local. Pe de altă parte, este adevărat, primarul Alin Moldoveanu a vorbit foarte mult, lucru care i-a nemulțumit pe cei din public, având în vedere și atmosfera încinsă, la propriu și la figurat, din sala de ședințe. La finalul expunerii sale, primarul a prezentat o înregistrare audio cu fostul viceprimar Adrian Pițigoi, care vorbea, în timpul campaniei de strângere de semnături împotriva pasajului, despre faptul că nu există banii pentru investiție, iar primarul va mări taxele și impozitele locale și va face și un credit bancar pentru a acoperi costurile necesare. Lucru catalogat ca o “minciună grosolană” de către Alin Moldoveanu. La rândul său, Adrian Pițigoi a susținut în continuare că în acest moment nu există banii pentru pasaj, nu s-a deschis nicio axă de finanțare și, chiar dacă ar fi existat, câmpinenii se opun pasajului și ei sunt cei care ar trebui să decidă.
Au vorbit apoi Marian Nistor (Asociația pentru Câmpina), consilierii locali Andrei Duran, Liviu Briciu, Noemi Ionescu (la proiectul privind studiul de fezabilitate și indicatorii privind pasajul subteran), Adrian Pițigoi, Dan Ioan Mușat și Marian Nistor, la proiectul privind PUZ-ul zonei centrale.
Cele patru proiecte au fost aprobate de Consiliul Local, cu 10 voturi pentru, două abțineri și șase voturi împotrivă.
Au votat favorabil consilierii locali: Roxana Gheorghe, Lorena Iordache și Noemi Ionescu (Partidul Verde), Dan Nica și Florin Marcu (PNL), Valentin Crețu și Viorica Vane (USR), Cosmin Raț și Liviu Briciu (POL), Costel Filip (independent).
Au votat împotrivă: Livia Lupu, Andrei Duran și Horațiu Zăgan de la PSD, Liviu Davidescu (ProRomânia), Aron Sabo (PMP) și Liviu Dumitrache (USR).
S-au abținut la vot: Adina Gârbăcică (USR), Marius Anghelescu (PMP).
Sigurul absent de la ședință a fost Bogdan Ene (PMP).
Vom reveni asupra ședinței Consiliului Local.
Nivelul apei din lacul de acumulare Paltinu tot scade, la cele mai recente măsurători, din 14 martie 2025, nivelul său ajungând la 45,15% din capacitate.
Biorul Electoral Central a anunțat printr-un comunicat de presă că a organizat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot a candidaților pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025.
Un incendiu izbucnit la două case din satul Bordenii Mici, comuna Scorțeni, a dat serios de furcă pompierilor militari din cadrul Gărzii de Intervenție Băicoi.
La începutul acestui an, Cristi Minculescu era invitatul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro în cadrul căreia discutam și despre următoarea expediție în Himalaya.