Podul de cale ferată de peste DN1, din zona Câmpina, se afundă ușor în sare

Actualitate (Categoria articolului)

Pentru că podul reprezintă un real pericol, CFR a decis să-l închidă încă din toamna lui 2013. La început, problemele nu erau vizibile, dar acum se observă cu ochiul liber o denivelare a podului, exact în zona pilonului amplasat în mijlocul DN1. Acest picior al podului, de pe drumul național, se afundă ușor, iar din această cauză, grinzile prefabricate de deasupra lui se depărtează una de cealaltă. 

Podul de peste râul Prahova și DN1, dintre comuna Poiana Câmpina și municipiul Câmpina, a fost construit în anul 1974. La începuturi, pe aici circulau inclusiv trenuri de persoane, spre Zorile și Valea Doftanei. Exista chiar și o ambulanță feroviară între Câmpina și Valea Doftanei. Apoi, pe pod treceau doar trenuri de marfă, cele care deserveau Rafinăria "Steaua Română" și Turnătoria Centrală Orion. Ulterior, au fost din ce în ce mai puține trenuri, din cauza problemelor economice ale celor două societăți. În septembrie 2013, CN CFR a luat decizia să închidă podul pentru că nu mai prezenta siguranță. Piciorul din mijlocul DN1 este în pericol, practic se afundă în sare.
"Rotiri ale pilei nr. 5 (pilonul din mijlocul DN1, n.r.) s-au constatat încă din anul 1985, din cauza faptului că terenul de fundare este un bloc de sare. În zonă sunt și ape subterane, care contribuie la acest proces. Podul a fost monitorizat permanent prin măsurători cu aparate optice și a fost expertizat de două ori, în 2000 și 2015. Din cauza deplasării pilei nr. 5, s-a creat o denivelare a grinzilor care se află pe această pilă, fapt ce a condus la interzicerea circulației feroviare pe acest pod în septembrie 2013. Secția L5 Câmpina efectuează lunar monitorizarea podului prin măsurători topometrice și nu se constată evoluții periculoase ale deplasării pilei nr. 5", acesta este răspunsul conducerii CN CFR la adresa transmisă de către Primăria Poiana Câmpina, instituție care a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la problema podului de cale ferată pentru evitarea producerii unei eventuale catastrofe.
Practic, cauzele care au condus la deteriorarea podului sunt exact cele care provoacă și alunecările de teren de pe Strada Plevnei din Câmpina, zonă adiacentă DN1. În privința podului, nu există deocamdată un proiect de consolidare. Va fi monitorizat în continuare de către reprezentanții CFR. 

 

19954 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Eu 25.04.2017 10:12 Primaria Poiana Campina ar trebui sa monitorizeze si sa repare Podul lui RAche care e vai de el si pe unde circula persoane

Actualitate

578 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.

1856 vizualizari
06 dec. 2023 20:58

Clubul Sportiv Câmpina va avea un nou Comitet Director. Consilierii au fost de acord cu cea mai mare parte a modificărilor aduse de Cosmin Raț

1 comentarii

Vă informam recent că pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 29 noiembrie 2023 se afla și un proiect privind modificarea condițiilor pentru alcătuirea Comitetului Director al Clubului Sportiv Câmpina, proiect inițiat de consilierul Cosmin Raț.

Alte stiri recente

1223 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

667 vizualizari
07 dec. 2023 13:54

S-a încheiat votul pentru proiectele propuse la Câmpina pentru bugetare participativă. Cinci proiecte au strâns 451 voturi

În seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat votul pentru proiectele propuse a fi realizate prin bugetare participativă. Cele cinci proiecte admise au adunat 451 voturi.