Vă mai amintiți despre subiectul privind modernizarea transportului public prin achiziționarea, cu fonduri europene, a unor autobuze electrice? Noi am scris despre această oportunitate pentru administrațiile locale încă din septembrie 2017, când a fost lansată Axa 3 - "Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon" în cadrul Programului Operațional Regional (POR). Administrația câmpineană s-a mișcat extrem de greoi și a ratat această oportunitate, dar iată că acum a apărut o nouă șansă și sperăm ca de această dată norocul să fie de partea Câmpinei.
Uniunea Europeană a pus la dispoziția României mulți bani pentru modernizarea a tot ceea ce înseamnă transport public și multe orașe din țară, mai mari sau mai mici, au accesat aceste fonduri. La nivelul administrației câmpinene lucrurile s-au urnit extrem de greu. După apariția articolelor noastre, la Primăria Câmpina au urmat mai multe runde de discuții inițiate de consilierii locali Monica Clinciu și Florin Frățilă, președinții Comisiei de Urbanism, respectiv Comisiei de Cultură, Învățământ și Sport din cadrul Consiliului Local. S-a discutat mult, iar apoi s-a intrat în criză de timp, pentru că studiul de trafic și studiul privind parcările (documente obligatorii la depunerea cererii de finanțare) s-au comandat cu întârziere și s-a depășit termenul limită stabilit de Ministerul Dezvoltării.
Iată că acum s-a ivit o nouă oportunitate, pentru că au mai rămas fonduri în cadrul acestei axe cu finanțare europeană, noi cereri de finanțare putând fi depuse până la 10 octombrie 2019. De această dată, Câmpina ar avea șanse mari pentru că între timp au fost realizate studiul de trafic și studiul de organizare a parcărilor, există deja și un acord de principiu al Consiliului Local privind înființarea unei societăți de transport public în subordinea administrației locale și, lucru important, contractul cu societatea Eliro expiră în primăvara lui 2020.
La ședința din 29 august 2019 a Consiliului Local s-au mai făcut câțiva pași în direcția accesării fondurilor europene pentru modernizarea transportului public. Mai întâi a fost aprobat studiul privind parcările, iar apoi a fost aprobat un proiect de hotărâre privind dezmembrarea unui teren pe Strada Industriei în două loturi, unul de 3.000 mp și unul de 6.728 mp. Pe terenul de 3.000 mp va fi amenajat un centru de monitorizare a transportului public, o autobază pentru cele șase autobuze ecologice pe care municipalitatea vrea să le achiziționeze. În cadrul aceluiași proiect cu finanțare europeană, este posibilă și alocarea de fonduri pentru repararea unor străzi care fac parte din traseele locale de transport, iar administrația câmpineană va solicita astfel de fonduri pentru modernizarea Drumului Taberei, consolidarea și modernizarea Străzii Siretului.
”Aprobăm aceste hotărâri necesare depunerii acelui proiect de modernizare a transportului public local despre care am discutat la un moment dat la inițiativa comisiilor de urbanism și protecție a mediului, pe care o conduc, și a comisiei de cultură și sport. Avem șansa unei a doua oportunități și se pot pune astfel bazele unui transport public local al administrației locale, care să fie la un nivel civilizat, mai aproape de cerințele unui municipiu european”, a afirmat consilierul Monica Clinciu, unul dintre inițiatorii dezbaterilor din urmă cu aproape doi ani. (video)
Primăria Câmpina a refăcut documentația tehnică și a depus din nou proiectul "Renovarea integrată a Liceului Tehnologic Energetic - Corp A", de această dată în cadrul Programului Național de Consolidare și Renovare a Clădirilor Publice prin PNRR, gestionat de Ministerul Dezvoltării.
În bugetul anului 2023 a apărut pentru prima dată ideea alocării unor fonduri pentru realizarea documentației în vederea amenajării unei piste de motocros (de antrenament), dar care să poată fi folosită și pentru ATV-uri, enduro, în general, ca parc moto de distracție.
Pe DJ 102B, în Prahova, pe raza localității Posești a avut loc marți după-amiază un accdient grav de circulație, soldat cu decesul unui bărbat de 41 ani, conducătorul unuia dintre autovehiculele implicate.
De aproape două luni au început lucrările de renovare energetică la cele trei blocuri pentru care municipalitatea câmpineană a obținut fonduri europene prin PNRR.