Planurile Ecogen Power privind fosta rafinărie din Câmpina. Istoria locului nu va fi ștearsă

Actualitate (Categoria articolului)

A trecut mai bine de un an de când Direcția Județeană de Cultură Prahova a anunțat declanșarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a fostei rafinării “Steaua Română”. Un demers făcut la solicitarea unei asociații din Ploiești. Din păcate, s-a făcut doar un anunț, nu au fost făcuți și pașii pe care i-ar fi implicat această procedură. În toată această perioadă, proprietarului fostei rafinării, societatea Ecogen Power, i-a fost blocată orice intervenție asupra obiectivului. Detaliem acest subiect împreună cu Elena Albu, reprezentantul grupului de firme Neptun – Soceram, din care face parte și Ecogen Power.

“La nouă zile după semnarea contractului de vânzare-cumpărare a fostei rafinării, am fost anunțați de declanșarea procedurii de clasare. Se întâmpla la 9 decembrie 2021 și a fost o primă surpriză. O altă surpriză a fost luna trecută, în februarie 2023, când am primit o altă adresă de la Direcția Județeană de Cultură, prin care eram anunțați că oricum nu putem face nimic, pentru că procedura de clasare va continua, deși statutul de monument istoric al rafinăriei s-a încheiat. Este surprinzător, pentru că legea spune foarte clar că o nouă procedură de clasare se poate demara doar după trei ani de la procedura anterioară. În toată această perioadă în care noi am fost blocați, am plătit sume importante reprezentând taxe și impozite locale”, a afirmat Elena Albu.
Ecogen Power nu intenționează să intervină deocamdată asupra activelor fostei rafinării. În schimb, a fost finalizat cadastrul pentru întreaga proprietate, s-a făcut curățenie, s-au făcut defrișări, iar cei care au vizitat platforma fostei rafinării înțeleg despre ce e vorba, s-a început scanarea exterioară (cu drone) a întregului amplasament în perspectiva înființării unui muzeu virtual, lucru cu adevărat extraordinar.
De asemenea, reprezentanții Ecogen Power au avut discuții cu Ordinul Arhitecților din România prin intermediul căruia va fi organizat un concurs de soluții pentru dezvoltarea zonei, cu un juriu internațional. “Soluția pentru întreaga zonă ve veni din partea specialiștilor, în urma acestui concurs. Cert este că acolo nu va mai exista o industrie poluantă, poate ceva modern, gen IT, parcuri, spații de recreere, depinde și de ceea ce va trebui să păstrăm acolo, se va ține cont și de ceea ce își doresc cetățenii și și-au exprimat dorința la acel sondaj care s-a făcut cu ocazia Porților Deschise. Va fi un proiect de durată, cu costuri mari, dar cu siguranță va fi ceva extraordinar, la kilometrul zero al Câmpinei”, a mai spus Elena Albu.

Despre discuțiile purtate la Direcția Județeană de Cultură, despre deplasarea unor specialiști la fața locului și identificarea a două clădiri și a unor rezervoare care ar fi putut face obiectul unui studiu istorico-arhitectural, dar și despre presiunile făcute asupra proprietarului rafinăriei și despre unele amenințări mai mult sau mai puțin subtile cu “exproprierea”, lucru ilegal, de altfel, puteți afla urmărind integral emisiunea cu Elena Albu. Tot din emisiune veți afla despre achiziționarea de către Ecogen Power a suprafeței de aproape 5.000 mp de pe platforma fostei rafinării, suprafață deținută de omul de afaceri Bogdan Cord, precum și despre planurile noului proprietar legate de stadionul rafinăriei.
Ar mai trebui menționat un lucru. Societatea Ecogen Power nu poate fi consierată în vreun fel “urmașul” rafinăriei “Steaua Română”. Ecogen a cumpărat proprietatea de la o altă firmă privată, după falimentul rafinăriei și radierea acesteia din Registrul Comerțului.

2274 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

0 vizualizari
06 iun. 2023 08:02

Consilierii câmpineni vor avea o nouă discuție pentru a stabili soarta blocului de necesitate

Blocul de necesitate din Câmpina a fost finalizat în anul 2016, iar de atunci niciuna dintre administrațiile câmpinene nu a reușit să găsească soluții pentru îndeplinirea scopului pentru care a fost construit acest bloc - mutarea oamenilor din blocurile cu risc seismic, pe perioada desfășurării lucrărilor de consolidare a acelor blocuri.

950 vizualizari
05 iun. 2023 18:48

Primim de la cititori. Din nou despre copacii măcelăriți din Câmpina

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis aceste imagini și un scurt comentariu, subiectul fiind unul care s-a mai discutat la nivelul Câmpinei fără a se ajunge vreodată la o soluție unanim acceptată - toaletarea copacilor.

Alte stiri recente

1145 vizualizari
05 iun. 2023 15:20

Programul handbalistelor de la CS Câmpina la turneul final de la Suceava

Turneul final al Campionatul Național de Handbal Feminin pentru Juniori IV se desfășoară în perioada 7-11 iunie, la Suceava. La turneul final la care participă cele mai bune 16 echipe din țară se află și CS Câmpina, antrenor Daniel Vasile.

1454 vizualizari
05 iun. 2023 14:03

Fotbal în Prahova. La mijlocul săptămânii au loc semifinalele Cupei și o restanță

La mijlocul acestei săptămâni, în fotbalul prahovean sunt programate mai multe partide. Este vorba de semifinalele fazei județene a Cupei României, dar și o restanță din campionat. Iată programul complet al acestor meciuri și delegările: