Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina: ”Avem concentrație de oxigen la limita de pericol, dar dacă o reducem, mor oameni!”

Actualitate (Categoria articolului)

A trecut deja o lună de când Spitalul Municipal Câmpina și-a reluat statutul de unitate medicală dedicată integral pacienților COVID-19. În plus, în acest interval, la spitalul câmpinean a avut loc concursul pentru funcția de manager, concurs câștigat de singurul candidat, dr. Călin Tiu. Managerul Spitalului Municipal a fost invitatul nostru la o emisiune care a avut ca principal subiect situația unității medicale în valul patru al pandemiei de coronavirus.

La Spitalul Municipal Câmpina sunt internați în prezent 100 de pacienți bolnavi de COVID-19. Dintre aceștia, 10 sunt copii, iar dintre cei 90 de pacienți adulți, doar cinci sunt vaccinați și au forme ușoare ale bolii. Zece pacienți sunt internați la ATI (capacitatea maximă a secției), dar, după cum a afirmat dr. Călin Tiu, din punct de vedere al stării în care se află, 70 dintre pacienți ar trebui să fie tot la ATI. De asemenea, dr. Călin Tiu ne-a mai vorbit despre situația Ambulatoriului de specialitate, despre stocurile de echipamente, dar și despre problemele spinoase pe care le întâmpină pentru asigurarea oxigenului necesar tuturor pacienților.
În proiectul său de management, cu care a câștigat un nou mandat de manager al Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu a inclus ca prioritate reînființarea Secției de Boli Infecțioase și ne-a explicat de ce a fost o greșeală pentru sistemul public de sănătate desființarea secției, în urmă cu mai mulți ani, dar și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru reînființare și avantajele de a avea o astfel de secție la Câmpina, chiar și atunci când nu ne vom mai confrunta cu o pandemie.
Un capitol aparte al discuției noastre a vizat situațiile de risc generate de exploatarea instalațiilor electrice, dar și a stațiilor de oxigen. ”Noi zicem că stăm mai bine - au fost revizuite și refăcute circuitele electrice, au fost construite și reconstruite rețelele de distribuire a oxigenului, au fost cumpărate două unități noi de producere a oxigenului, care sunt încă în garanție, la parametrii buni. Logistic, Spitalul Câmpina stă mai bine decât un nivel mediu pe țară, dar pericolele sunt la fel de mari pentru toată lumea. Avem două tipuri de risc foarte serios. Unul este concentrația de oxigen în spațiile cu pacienți. Pentru a ajunge aproape de nevoia pacientului de oxigen, automat avem concentrații mari de oxigen. Acest pericol există în reanimare permanent, detectorii intră în alertă și suntem nevoiți să tot deschidem geamurile. Avem concentrație reală mărită de oxigen la limita de pericol. Nu putem altfel, pentru că mor oamenii! Ne hrănim cu o bombă! Un alt risc este supraîncărcarea rețelei electrice. Aceasta, ca și cea de oxigen, a fost gândită pentru un anumit calibru. Acum, toate aparatele solicită suplimentar sistemul electric și verificăm permanent toate prizele, întreg sistemul. Riscul există și nu întâmplător ISU a decis să trimită echipe de pompieri la fiecare trei ore să verifice situația spitalelor”, a explicat dr. Călin Tiu una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă cadrele medicale de aici.
Practic, față de valurile precedente, când nu existau suficiente ventilatoare, iar medicii erau puși în situația de a alege cui dau acele ventilatoare, acum, provocarea uriașă este aceea că, dacă se dă oxigen la pacienți, există riscul unei explozii, dacă nu se dă oxigen la concentrație mare, mor oameni... 

5883 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

679 vizualizari
20 oct. 2021 21:54

Noi restricții de luni, 25 octombrie. Vacanță de două săptămâni în toate școlile și liceele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seara, restricțiile care vor fi impuse începând de luni, respectiv doar vaccinații vor mai putea circula noaptea, certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

2272 vizualizari
19 oct. 2021 20:25

De miercuri, 20 octombrie 2021, elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina trec în sistemul online de învățământ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat marți, 19 octombrie, Hotărârea nr. 89 privind trecerea în sistem online a încă zece unități de învățământ din județ, din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.

Alte stiri recente

2476 vizualizari
18 oct. 2021 22:19

Un an de la alegerile locale. Cum se vede administrația locală prin ochii singurului consilier câmpinean independent, Costel Filip

Seria emisiunilor dedicate împlinirii unui an de la alegerile locale a continuat cu consilierul local independent, Costel Filip. De altfel, este singurul consilier independent ales vreodată la Câmpina și se poate spune că a constituit o surpriză nu doar alegerea sa în Consiliul Local, ci și rezultatul obținut - 1.014 voturi, reprezentând 7,81% din voturile electoratului prezent la urne, în condițiile în care îi erau suficiente doar trei procente pentru a intra în Consiliul Local.

5370 vizualizari
18 oct. 2021 20:39

Accident spectaculos în Câmpina, pe Calea Dacia, produs de un tânăr de 19 ani

Luni seară, pe Calea Dacia din municipiul Câmpina, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția cu Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație, produs de un tânăr de 19 ani.