Zona cuprinsă între străzile Plevnei, Ion Câmpineanu și Pictor Nicolae Grigorescu din Câmpina suferă de mulți ani din cauza neimplicării factorilor de decizie în modernizarea ei. Sigur, există argumente, principalul răspuns al administrației locale fiind legat de necesitatea rezolvării alunecărilor de teren din zonă, înaintea oricărei alte idei legate de dezvoltare acesteia.
Și, totuși, mai mulți locuitori din zonă ne-au vorbit despre o idee care ar putea revigora acest cartier din toate punctele de vedere. Este vorba de realizarea unei grădini botanice pe platoul Butuza, situat aproape de intersecția străzilor Ion Câmpineanu și Plevnei. Conform locuitorilor din zonă, terenul pe care se află acest platou ar fi fost retrocedat chiar unui urmaș al celebrei familii Cantacuzino, dar care ar fi dispus să renunțe la acest teren dacă aici va fi amenajată, inclusiv cu sprijinul autorităților locale, o grădină botanică.
Avantajele unui asemenea proiect sunt de netăgăduit. Dincolo de înfrumusețarea întregii zone și de o mai bună punere în valoare a acesteia, odată cu modernizarea drumurilor din zonă, potențialul întregii zone va crește considerabil. Un asemenea proiect ar putea veni în întâmpinarea unei dorințe deja exprimate de actuala administrație de punere în valoare a zonei în care se află calea ferată, aflată între Strada Ion Câmpineanu și Lacul Curiacul. Sigur, asta după ce se va lămuri problema generată de începerea procedurilor privind declararea căii ferate ca monument istoric. În plus, prin așezarea sa, platoul Butuza este unul dintre locurile cu cea mai îndelungată expunere la soare, fiind foarte probabil ca aici să poată crește cu succes specii care nu s-ar putea adapta în alte locuri.
Ideea unei grădini botanice sau chiar a unui parc dendrologic nu este deloc nouă pentru Câmpina. Chiar în Strategia Locală de Dezvoltare a Municipiului Câmpina, aprobată în prima jumătate a anului trecut, există proiecte pentru extinderea și modernizarea serelor municipalității din cartierul Slobozia, pentru a fi transformate într-o grădină botanică (proiect estimat la patru milioane euro), dar și pentru regenerarea urbană și revitalizarea zonei adiacente râului Doftana prin înființarea unui parc dendrologic care să promoveze biodiversitatea și sustenabilitatea (două milioane euro). La nivelul Consiliului Local, există consilieri care vorbesc și despre o altă locație unde s-ar putea amenaja ceva similar - pe malul pârâului Câmpinița, într-o zonă care să acopere cea mai mare parte a terenului pe care a funcționat, până în urmă cu niște ani, traseul de motocros.
Sigur, indiferent de zona care va fi considerată cea mai bună pentru un astfel de proiect, se va pune problema asigurării fondurilor necesare. Și aici, într-adevăr, singura soluție ar fi fondurile europene, urmând a fi deschise, foarte probabil, axe pe regenerare urbană și reintegrare unor terenuri într-un circuit ”verde”.
Oricum, credem că platoul Butuza, poate chiar și versantul dintre Strada Ion Câmpineanu și calea ferată de lângă Lacul Curiacul, pot fi variante interesante, care merită dezbătute.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada B.P. Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.