"Iubire necondiționată, nonviolenţă şi pace. Iubirea necondiţionată este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa, pacea este mai bună decât războiul”, acesta este mesajul de bază al Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli şi Păcii, celebrată anual la 30 ianuarie. În același timp, acesta este și moto-ul concursului judeţean interdisciplinar ”ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent”, concurs ajuns la cea de-a treia ediție și care se derulează la Școala Gimnazială Centrală Câmpina și în acest an școlar.
Marți au fost centralizate peste 100 de lucrări ale elevilor participanți la secțiunile afiş tematic și pictură, pe categorii de vârstă, conform regulamentului disponibil pe site-ul www.scoalacentralaph.ro, după cum ne-a precizat unul dintre coordonatorii proiectului, profesor Carmen Grapa. De asemenea, elevilor și profesorilor doritori de a se implica în activități extracurriculare, pe tema nonviolenței în școala, le-a fost lansată invitația de a se înscrie la următoarele probe de concurs, respectiv, creaţia literară tip eseu (data limită de expediere a lucrărilor fiind 29 februarie 2024) și proba de desen, cu participarea directă a elevilor, la sediul Școlii Centrale, în data de 5 iunie 2024. Participarea elevilor și profesorilor este gratuită. Lucrările de tip eseu vor fi cuprinse într-o publicaţie înregistrată la Biblioteca Naţională a României, cu ISSN 2668-4136 (format tipărit), ISSN 2668-4144 (format on-line), ISSN-L 2668-4136.
Lucrările de la celelalte secțiuni - afiș, pictură și desen - vor fi aranjate în cadrul unei expoziţii, în cadrul Școlii Centrale, apoi jurizate de către o comisia de evaluare, pe secţiuni şi categorii de vârstă, în data de 5 iunie 2024 - chiar de Ziua Învățătorului.
“Copiii pot asimila mai ușor informațiile prin implicarea directă în activitățile educaționale care au la bază acţiuni de cooperare şi de stimulare a creativităţii prin utilizarea resurselor artistice de care dispun în scopul promovării unui comportament prosocial de dezvoltare. Relaţiile interumane elev-elev, elev-profesor, elev-părinte, părinte-profesor trebuie dezvoltate având ca bază sentimente pozitive, empatie, bunăvoinţă şi acceptare, în care binele comun trebuie să primeze binelui individual”, ne-a declarat profesor Florentina Dumitrașcu, coordonator al proiectului ”ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent” încă de la prima ediție.
Scopul Zilei Internaţionale a Nonviolenţei şi Păcii este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.
A venit vara... E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de mdoalități de petrecere a timpului iber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!
Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.
În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.
Primăria Municipiului Câmpina informează cetățenii cu privire la termenele de eliberare a cărților de identitate (model 1997), precum și la situația operativă privind cărțile electronice de identitate.