CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Consilierii liberali Dan Nica și Florin Marcu nu se mai tem de un posibil conflict de interese. Ambii au votat rectificarea bugetului Câmpinei

- Actualitate -

Consilierii liberali Dan Nica și Florin Marcu nu se mai tem de un posibil conflict de interese. Ambii au votat rectificarea bugetului Câmpinei

Luni, 14 martie 2022, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Câmpina, printre punctele aflate pe ordinea de zi numărându-se și o rectificare a bugetului local. Dacă proiectele supuse dezbaterii și votului consilierilor locali în această ședință extraordinară au vizat mai degrabă detalii tehnice, dovadă fiind și lejeritatea cu care au fost aprobate, cele 12 proiecte având nevoie de aproximativ 15 minute pentru a fi votate, în schimb, a surprins atitudinea celor doi consilieri liberali - Dan Nica și Florin Marcu - în momentul votului asupra proiectului privind rectificarea bugetului local. Vorbim despre doi consilieri care o vreme nu au participat la votul asupra bugetului sau rectificărilor bugetare pentru a nu fi în conflict de interese. 

Lucrurile au stat cam așa. La câteva luni de la începerea mandatului, după ce votase tot ce a ținut de bugetul local, consilierul Dan Nica a afirmat că nu mai votează nimic legat de buget pentru a nu intra în conflict de interese, el fiind angajat ca medic la Spitalul Municipal. A cerut și un punct de vedere din partea juriștilor Primăriei, dar nimeni nu i-a oferit un răspuns clar, tranșant, fără echivoc. Ba mai mult, Dan Nica a solicitat secretarului general al municipiului să trimită o adresă la ANI și să ceară Agenției Naționale de Integritate un răspuns clar privind situația în care se află și dacă se poate vorbi sau nu despre conflict de interese. Nu știm dacă până la acest moment respectiva adresă a fost sau nu trimisă. La prima ședință pe tema bugetului local de luna trecută, Dan Nica nu a participat la vot. Apoi, la următoarea ședință, a afirmat că-și asumă că nu există un conflict de interese în situația sa și a votat bugetul. La fel cum s-a întâmplat și luni, 14 martie, la rectificarea bugetară.
Situația lui Florin Marcu este similară până la un punct. Acesta a votat tot ce ține de bugetul local până în februarie, când a anunțat că nu vrea să intre sub incidența prevederilor privind conflictul de interese, după ce soția sa a devenit angajată a Spitalului Municipal. Acum, la ședința din 14 martie, fără nicio altă explicație, Florin Marcu a votat rectificarea de buget, deși soția sa este în continuare angajată a Spitalului Municipal, fără a mai avea nicio teamă privind un eventual conflict de interese.
Alți doi consilieri locali, Livia Lupu și Horațiu Zăgan, nu au participat încă de la începutul mandatului la dezbaterile și votul asupra bugetului local, cu rectificările aferente și nu participă în continuare. Livia Lupu este consilier juridic la Spitalul Voila, iar Horațiu Zăgan este director tehnic la Floricon Salub, societate care are contract cu Primăria Câmpina pentru salubrizarea localității și deszăpezire.

Conform Codului Administrativ și Legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare, precum și în conformitate cu Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin.
Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de lege are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru:
a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv;
b) orice persoană fizică sau juridică față de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligații;
c) o societate la care deține calitatea de asociat unic ori funcția de administrator sau de la care obține venituri;
d) o altă autoritate din care face parte;
e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia;
f) asociație sau fundație din care face parte.

În cazul lui Horațiu Zăgan, lucrurile sunt clare, la el aplicându-se punctul c) din art. 228 din Codul Administrativ. În schimb, la ceilalți, sunt semne de întrebare, pentru că nu se regăsește "folosul material" la care face legea referire. Este adevărat că în Consiliul Local se aprobă bugetele celor două spitale, însă banii pentru salariile angajaților sunt asigurați de Ministerul Sănătății, prin CAS, nu provin de la bugetul local. Ca și în cazul unităților de învățământ, unde banii pentru salarii vin de la Ministerul Educației. Acum, ce ar trebui să se întâmple? Consilierii locali care sunt angajați ai spitalelor sau au soțiile/soții în sistemul sanitar sau în învățământ nu mai votează bugetul? Mai degrabă ar fi conflict de interese în cazul celor care au soțiile angajate în Primărie, decât în spitale sau școli. Dar noi nu suntem juriști și putem doar analiza logica lucrurilor. Juriștii Primăriei sunt cei care ar trebui să clarifice lucrurile, iar dacă nu o pot face, să solicite sprijinul altor instituții, ANI, de exemplu. Că deja devine jenantă situația din CL Câmpina, azi votăm, mâine nu mai votăm!
Revenind puțin la Florin Marcu, un posibil conflict de interese ar fi fost atunci când a votat un proiect de hotărâre (PUD) favorabil societății la care este angajat. Cât despre partea cu spitalul, aici mai degrabă este o problemă de moralitate având în vedere presiunile pe care le-a făcut pentru angajarea soției sale, precum și comportamentul avut în calitate de președinte al Consiliului de Administrație de la Spitalul Municipal.

 

 


16 Mar 2022 21:05 2617 vizualizari


Comentarii






  • 18.03.2022 15:09 nicu Frumos articol, cu pumnul sub centura PNL-ului. Nu ca personajele despre care este vorba ar fi niste deosebiti, dar asa, doar despre ei, ca sa dea bine si la sfisit, putin despre d-nul floricon. Vinovati: si ei, ca se puteu interesa, si primaria - compartament juridic, format din absolventi le drept fara drept de practica in barou si lipsa totala de ASUMARE, adica co.... Dar nu asta vreau sa spun , ci faptul ca nu ni se mai spune nimic despre ceea ce se voteaza in CL Campina, daca rectificarea a trecut , ce a spus lumea despre performantele secretarului primariei, si alte chesti care ar putea interesa publicul ( adica votantii). Valoare burse scolare, despre asocierea cu Lidl, faptul ca scumpirea la Sevicii menajere - colectare gunoi a fost aprobata. De cind au disparut articolele despre ceea ce se intimpla in CL, observ ca si primarul nu mai da flori - si a fost 8 Martie (ori nu mai stim noi ca da). ce iti este si cu masinile astea negre in forma de SUV si cu consum mareeee. Proiectul de refacerea Capelei Hernea pe o suma exorbitanta a trecut in CL? stiu ca ne putem uita pe site primariei dar acolo nu e explicat asa frumos ca aici. Cred ca o prezentare mai detaliata a activitatii autoritatilor locale ar fi apreciata, dvs aveti citeva mii de vizualizari pe site si similar pe FB Site primariei are un trafic minor.
1227 vizualizari 01 May 2024 15:53 Scandal monstruos în Consiliul Local Câmpina. De la ”minciună” la ”am fost puși la zid”

Scandal monstruos în Consiliul Local Câmpina. De la ”minciună” la ”am fost puși la zid”

Ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul lunii aprilie a adus un scandal monstruos în rândul aleșilor locali, din unele puncte de vedere, fără precedent în actuala Legislatură.

citeste mai mult
1644 vizualizari 01 May 2024 13:10 Primim de la cititori. Cum să oprești la semafor pe... contrasens?!

Primim de la cititori. Cum să oprești la semafor pe... contrasens?!

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în centrul Câmpinei, la intersecția de la Blocul 7ABC.

citeste mai mult
1941 vizualizari 30 Apr 2024 21:58 Mesaj RO-ALERT privind apariția unui urs la Cornu

Mesaj RO-ALERT privind apariția unui urs la Cornu

În jurul orei 21.45 a zilei de marți, 30 aprilie, ISU Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru Cornu, zona Cornu de Jos, adică spre Câmpina, privind apariția unui urs într-o zonă publică.

citeste mai mult
2065 vizualizari 30 Apr 2024 18:08 Programul transportului public local de persoane, la Câmpina, în zilele de 1, 5 și 6 mai 2024

Programul transportului public local de persoane, la Câmpina, în zilele de 1, 5 și 6 mai 2024

Societatea care asigură transportul public local de persoane în municipiul Câmpina ne-a transmis programul curselor locale în ziua de 1 Mai, precum și în prima și a doua zi de Paște, respectiv, 5 și 6 mai 2024.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV