M-au înjurat foarte mulți că mi-am permis să spun despre returul campionatului Superligii B Prahova la fotbal că a fost unul ciudat. Da, îmi susțin părerea... Dincolo de faptul că încă mai cred că trăim într-o țară liberă, deci am și eu dreptul la o părere, și dincolo de experiența personală pe care o am în fotbal, voi încerca să explic de ce consider că returul acestui campionat a fost unul... ciudat. Și am folosit acest termen pentru a nu folosi altele, poate mai dure, chiar dacă mai aproape de adevăr.
Nu o fac pentru a mă justifica în vreun fel în fața cuiva (chiar cred că nu este cazul), ci din dorința ca lucrurile să nu rămână nelămurite. Nu am vrut să stric în ziua ultimei etape bucuria echipelor care au promovat, dar nici nu pot accepta ca lucrurile să treacă așa, fie și pentru a le oferi oricând ca argument aleșilor locali că nu vor putea spune că nu au știut... Dacă înțeleg sau nu sau ce înțelege fiecare din ce ce voi explica în continuare este strict problema fiecăruia.
Din capul locului trebuie să precizez un lucru. Nu țin partea nimănui, pentru că eu cred cu convingere că acest campionat este la un nivel la care nu avem de ce să discutăm despre ambiții personale.
Apoi, personal, nu agreez unanimitățile și mi se pare un atac la decență, bun simț și normalitate atunci când cineva - fie el prieten sau nu - încearcă să mă convingă că ceea ce văd cu ochii mei este altceva decât realitatea.
Iar celor care mă vor ataca și critica după ce vor citi aceste rânduri, nu le reamintesc decât atât: în fotbal, mai devreme sau mai târziu, totul se află!
Așadar, de ce a fost acest retur unul ciudat?
Și voi încerca să analizez comparativ liniile de clasament, numai pentru retur, ale unor echipe:
CS Câmpina (Superliga B Prahova) 16 meciuri - 14 victorii - o remiză - o înfrângere - golaveraj 70-6 - 43 puncte (din 48 posibile, 89,58%)
Inter Milano (campioana Italiei) 19 meciuri - 16 victorii - două remize - o înfrângere - golaveraj 44-12 - 50 puncte (din 57 posibile, 87,71%)
CFR Cluj-Napoca (campioana României) 15 meciuri - 11 victorii - 4 remize - nicio înfrângere - golaveraj 25-8 - 37 puncte (din 45 posibile, 82,22%)
Manchester City (campioana Angliei) 19 meciuri - 14 victorii -4 remize - o înfrângere - golaveraj 49-14 - 46 puncte (din 57 posibile, 80,70%)
Real Madrid (campioana Spaniei) 19 meciuri - 13 victorii - 4 remize - două înfrângeri - golaveraj 41-15 - 43 puncte (din 57 posibile, 75,43%)
Paris St. Germain (campioana Franței) 19 meciuri - 12 victorii - 4 remize - 3 înfrângeri - golaveraj 51-19 - 40 puncte (din 57 posibile, 70,17%)
Bayern Munchen (campioana Germaniei) 17 meciuri - 10 victorii - 4 remize - 3 înfrângeri - golaveraj 41-21 - 34 puncte (din 51 posibile, 66,67%)
Chiar nu i se pare nimănui ciudat ca, după un tur în care ai acumulat doar 21 puncte (deci, mai puțin de jumătate din câte aveai să strângi în retur) cu doar cinci victorii, în retur să ai o asemenea evoluție?! Despre CS Câmpina vorbesc. Cine poate crede că aceasta este obținută exclusiv pe teren?! Da, dacă era o echipă privată, care - eventual - făcea niște investiții, poate se putea găsi o explicație, dar să folosești fonduri publice (multe...) ca să promovezi în asemenea ”stil” de la ”Liga Ț” la ”Liga Ș”, oare nu e prea mult?!
Și ar mai fi câteva lucruri de adăugat. Meciul din etapa 26-a din Superliga B Prahova, CS Câmpina - Triumf Poiana Câmpina, nedisputat, a fost omologat cu 3-0 pentru CSC. Poienarii au atacat decizia la Comisia de Apel, care nu a mai dat niciun răspuns... O fi ceva normal sau poate fi unul dintre ”ingredientele” pentru a numi un sezon ca fiind ciudat?! Apoi, atitudinea echipei CS Câmpina față de colegii lor de la Sportul Câmpina: după ce în iarnă le-au cedat doi jucători (”este o mândrie pentru noi să dăm doi jucători la echipa orașului”, spunea la acel moment ”Mara” Ciobotaru, de la Sportul), iar în prima etapă a returului au făcut tot posibilul să-i împiedica pe cei de la Poiana și au reușit, tu, CSC, când îi prinzi, le dai... zece goluri?! Nu e o atitudine fair-play!
Pot răspunde conducătorii celor de la CSC prin ce ”subterfugii” au scos 10.000 lei din cei 200.000 lei alocați de la bugetul local, pentru a-i da unei alte echipe să se ”împiedice” pe teren propriu în ultima etapă, rezultat care a asigurat promovarea directă a CSC-ului?! Și mai sunt astfel de exemple... Chiar mai multe decât numărul etapelor din retur...
Din păcate, mai sunt multe alte lucruri de spus, e drept, unele greu de dovedit, dar - repet - lumea fotbalului este atât de mică încât dacă vreunul dintre conducătorii, antrenorii sau ce-or mai fi ei pe la echipa municiplității câmpinene crede că nu se află și nu poate fi dovedit nimic, se înșală amarnic... (Alexandru Neculai)
(Foto cu caracter ilustrativ)
Sportul Câmpina a întrecut pe FC Varnița într-un meci fără istoric, în care oaspeții au reușit doar în rare momente să creeze emoții formației câmpinene.
Sâmbătă și duminică sunt programate jocurile etapei a 12-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:
Derby-ul Seriei E din Campionatul Național de Handbal Feminin juniori III a adus față în față, în sala de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, echipele CS Câmpina și CSM Ploiești, singurele formații cu punctaj maxim înaintea acestei etape.
Derby-ul Seriei Vest a Superligii B1 Prahova a avut loc sâmbătă după-amiază, pe arena ”Minerul” din Filipești, acolo unde s-au întâlnit formațiile Genesis Filipești (locul 2) și Muscelul Câmpina (locul 1), diferența dintre cele două formații fiind de numai două puncte.