Analiză. Votul pentru bugetul Câmpinei, o victorie a la Pirus

Actualitate (Categoria articolului)

Niciodată în istoria Câmpinei nu s-a mai întâmplat să fie nevoie de trei ședințe pentru aprobarea proiectului bugetului local. De-a lungul timpului au mai ”picat” la vot rectificări ale bugetului, pe la începutul anilor '90 a fost respins și proiectul de buget, dar aprobat imediat după aceea. Totuși, ce s-a întâmplat în ultimele zile reprezintă o premieră și nu una cu care administrația locală câmpineană să se poată mândri. 

Părerile sunt împărțite în privința câștigătorului/câștigătorilor acestor dispute legate de bugetul local. Din punctul nostru de vedere (Câmpinatv.ro) nu a câștigat nimeni, iar dacă totuși ar trebui să vorbim cu orice preț despre o victorie, atunci este o victorie a la Pirus.
Pirus, rege al Epirului, i-a învins pe romani în anul 279 î.H., dar a suferit pierderi de neînlocuit în timpul luptelor, ceea ce avea să-i aducă la final pierderea războiului, fiind reținută de istorici o frază celebră a acestuia în fața valului de felicitări din partea supușilor: ”încă o victorie ca asta și suntem terminați!
Cam așa și cu aleșii locali câmpineni. PSD, PMP, ProRomânia, PNL și Cezar Grama vor fi asociați, de-a lungul acestui mandat, cu picarea bugetului orașului. Câți vor ține minte amendamentele lor la buget? Probabil doar ei și câțiva de prin jurul lor. Cei mai mulți vor ține minte că din cauza acestor partide bugetul nu a trecut la vot. Au pierdut enorm din punct de vedere al imaginii! Nu mai vorbim despre faptul că unii dintre consilierii acestor partide au avut o problemă și la formularea amendamentelor, la necunoașterea legislației specifice administrației locale, lucruri inadmisibile în al doilea an al mandatului. Ar mai fi de spus aici situația ingrată a PNL, partid al cărui lider semnează comunicatele de presă alături de ceilalți lideri de partid, dar ai cărui (doi) consilieri nu votează bugetul pentru a nu fi în conflict de interese. Și nu putem să nu amintim nici faptul că liderii acestor partide s-au văzut puși într-o ipostază cel puțin stânjenitoare pentru ei: l-au invitat pe primar la... Primărie, dar ei nu au fost primiți!
Nici ceilalți consilieri locali (USR, POL, Partidul Verzi și independentul Costel Filip) nu au câștigat nimic, acumulând mai degrabă o frustrare. Unii dintre ei au înțeles situația delicată a bugetului local, au acceptat să renunțe la unele amendamente, fiind apoi nevoiți cumva să voteze amendamentele celorlalți, unele dintre ele chiar fără nicio perspectivă. Poate cel mai delicat exemplu este cel al pistei de motocros. Cosmin Raț de la POL vorbește de luni bune despre o nouă pistă de motocros, a umblat împreună cu reprezentanții cluburilor de profil pe toate coclaurile pentru a găsi un teren, iar acum a asistat la includerea în bugetul local a unui amendament pe exact aceeași temă, dar fără a avea o locație exactă.
Nici primarul Alin Moldoveanu nu a câștigat ceva din această bătălie mai degrabă a orgoliilor. Da, bugetul local a fost aprobat, în cele din urmă. Da, lucrările propuse de el au rămas pe listă, chiar dacă unele sume au fost "ciuntite" pe ici, pe colo. Da, a punctat cumva în fața liderilor PNL, PMP și PSD, pe care nu i-a primit la niciun fel de consultări, dar a părut să se înțeleagă până la urmă cu reprezentanții acestor partide în Consiliul Local. Înțelegem că Alin Moldoveanu nu este dispus să accepte un dialog cu liderii partidelor menționate, din diferite motive, poate unele rămase din dura  campanie electorală din 2020, poate altele mai noi, din primul an de mandat, poate altele neștiute. Dar și el ar trebui să înțeleagă că acum nu mai este un candidat la Primărie, ci primarul ales al Câmpinei, iar calea dialogului o pornește de pe această poziție. Nu mai vorbim de faptul că pentru buget se organizează dezbatere publică, nu o consultare teoretică.
În fine, dar nu în ultimul rând, pentru câmpineanul de rând nu există niciun câștig. Oamenii au putut asista la un spectacol urât, culmea, pe banii lor! Pentru că ei, câmpinenii, îi plătesc pe "actori", de la primar până la consilierii locali. În plus, ceea ce s-a întâmplat nu va face decât să crească accentuat gradul de dezgust al oamenilor față de clasa politică, iar acest lucru nu folosește nimănui.
Așa că, toți cei care se laudă cu ”succesul” votării după trei ședințe aprige a bugetului local, indiferent care sunt aceștia, ar trebui să se gândească la efectele pe termen mediu și lung și, exact cum spunea Pirus, la faptul că ”încă o victorie ca asta și suntem terminați”.

3683 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Campineanca 17.02.2022 12:24 As dori sa retinem urmatoarele lucruri: 1. Bugetul aflat in dezbatere, a avut diferente notabile fata de forma finala prezentata in consiliu. 2. Primarul cu aparatul din primarie reprezinta puterea executiva, adica pun in executare ce se hotaraste in consiliul local.primarul vine cu propuneri si Consiliul local adopta/aproba hotarari cu privire la propunerile primarului. 3. In aceasta situatie, nu vi se pare normal ca un primar sa discute cu toate partidele politice? Sa le expuna propunerile lui? Sa le asculte pe ale consilierilor??? Un primar care ii trateaza pe consilieri ca pe niste sclavi pe plantatie, cu niste consilieri care nu citesc proiectele de hotarare... ce poti sa mai ceri de la administratia locala????
  • Diss 17.02.2022 16:31 Bine că s-au înțeles.Spor la treabă! Nu cred că se pune problema cine a căstigat și cine a pierdut!
  • Ionut 17.02.2022 18:51 Campineanca_Ai perfecta dreptate. Ai perceput corect fenomenul, spre deosebire de anumiti ziaristi, care vezi Doamne, le stiu ei pe toate, dar care nu-si propun decat sa produca dezbinare. Intr- o democratie adevarata mai sunt si opinii divergente, nu toti ridica mana cum le dicteaza stapanul. Comparatia cu Pirus este total nepotrivita, nu se pune problema unui castigator sau a unei victorii. S-a votat un buget agreat de toti reprezentantii partidelor, cum e si firesc. In orice caz, comentariu este tendentios, ca majoritatea celorlalte. Si uite asa municipiul Campina a rezistat cinci zile fara buget aprobat, spre disperarea unora.
  • Andrei Rotaru 17.02.2022 19:12 Adică nu i-a primit în primărie? Bănuiesc că polițistul local a primit ordin să nu îi lase să intre. Foarte urât gestul.

Actualitate

39 vizualizari
24 apr. 2024 09:02

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

1101 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

Alte stiri recente

1721 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1462 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.