Colectarea selectivă a deșeurilor nu este un lucru simplu, așa cum pare la prima vedere. Și poate că administrația locală câmpineană a înțeles greșit articolele noastre în care insistam pe realizarea unei campanii reale de informare a populației, o campanie făcută din ușă în ușă, din poartă în poartă, o campanie serioasă, prin care oamenilor să li se spună, să li se arate efectiv ce au de făcut. Timp ar fi fost suficient pentru derularea unei astfel de campanii, dacă se dorea cu adevărat acest lucru. Dar cu excepția unor pliante prost făcute și a unor adrese superficiale, trimise târziu populației, nu s-a făcut nimic. Efectul lipsei de informare îl vedeți în imagini.
Omul crede că a colectat selectiv sticla dacă o aruncă la containerul cu... sticle. Dar nu știe că nu poate arunca acolo orice sticlă și oricum ar arăta ea. Nu i-a spus nimeni că recipientele trebuie să fie clătite, golite de lichid, să nu aibă capac și să fie dezlipită hârtia de pe ele, atunci când există așa ceva. Omului nu i-a spun nimeni că oglinzile și geamurile ori produsele din porțelan și din ceramică nu se aruncă la containerul cu sticle. Sunt oameni care vor să colecteze selectiv, dar nu știu cum să facă acest lucru corect, iar ei au nevoie de informație. Puțini sunt cei care se documentează singuri, care citesc, care află regulile și le respectă. De aceea era nevoie de o campanie de informare.
Sigur, sunt mulți cei care nu acordă atenție colectării selective a deșeurilor. Lucru care se vede și el din imagini. Lor trebuie să li se explice importanța acestui tip de colectare, să li se spună că pot plăti un tarif mai mic la gunoi dacă vor colecta selectiv, să li se spună că prin colectare selectivă se reduc amenzile plătite de Câmpina la Fondul de Mediu, să li se explice cum să colecteze, chiar să fie încurajați să facă asta. Nu va fi ușor și, probabil, va trece destulă vreme până când vom înțelege cu toții importanța colectării selective a deșeurilor pentru individ, pentru comunitate, pentru administrația locală. S-a pierdut destul timp până acum și poate că ar fi cazul să dăm o mai mare atenție acestei colectări selective.
Revenind la imaginile prezentate, trebuie să știți că la stația de sortare a deșeurilor se admit maxim 5% altfel de materiale/produse amestecate cu sticla, iar la Câmpina procentul se apropie de 50%. Pentru că sticla nu trebuie amestecată cu hârtie, cu plasticul, cu mâncarea, cu orice altceva. Dacă amestecul e mare, cantitatea de deșeu nu mai este considerată ca fiind colectată selectiv.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.
Subiectul a fost discutat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul anului trecut - în zona ”Răcitor” sunt probleme la rețeaua de canalizare, una veche și care creează mari neplăceri locuitorilor de la blocurile din zonă.
În cursul zilei de joi, 16 ianuarie 2025, polițiștii au efectuat două percheziții în comuna Scorțeni, la locuințele unei persoane bănuite de furt calificat, operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.