Balanță financiară dificilă la Breaza. Bugetul local din 2020 era destinat 93% funcționării, iar procentul de încasări nu a depășit 40%

Actualitate (Categoria articolului)

La patru luni de când a devenit primar al orașului Breaza, Bogdan Novac a organizat o conferință de presă în care a vorbit, printre altele, despre situația financiară a localității la momentul preluării mandatului, situația investițiilor, a datoriilor și a încasărilor efective la bugetul local.

La conferința de presă au mai fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean - Cristian Apostol, viceprimarul orașului Breaza - Emanuel Necula, precum și șefa Serviciului Financiar Contabil - Elena Sichim și șefa Serviciului Investiții - Daniela Bunghez.
”Imediat după preluarea mandatului, am solicitat un audit intern pentru a arăta exact situația de la acel moment. Astfel, la 31 octombrie 2020, datoria pe care Primăria Breaza o avea era de peste 4,6 milioane lei. Până la finalul anului au fost achitați puțin peste trei milioane lei, restul urmând a fi achitat din bugetul acestui an. Valoarea totală a bugetului estimat pentru anul 2021 este de 22,5 milioane lei. Brezenii trebuie să știe că, în bugetul anului 2020, ponderea cheltuielilor de funcționare a fost de 93,25%, iar dezvoltarea, de doar 6,75%. Aceasta este imaginea din punct de vedere financiar a Primăriei Breaza”, a spus primarul Bogdan Novac în deschiderea conferinței de presă.
În privința investițiilor pe care le-a găsit în derulare, Bogdan Novac a afirmat: ”Cea mai nouă investiție aflată în așa-zisă derulare datează din anul 2015. Proiectele erau efectiv blocate - reabilitarea a 16 alunecări de teren, în valoare de peste 13,9 milioane lei, proiect realizat în proporție de 50% și pe care am reușit să-l deblocăm. Un alt proiect, aprobat din anul 2014, realizat prin CNI, era reabilitarea și modernizarea rețelei de apă și canal. Inițial, însuma 49 de străzi, iar faptic acest proiect nu a însemnat realizarea niciunei străzi! Am deblocat și acest proiect. La fel este și situația modernizării Centrului Cultural - proiect aprobat în anul 2014, în valoare de 6,2 milioane lei, blocat din anul 2017, dar pe care l-am deblocat, iar în aprilie vor începe lucrările, estimarea fiind că va fi gata la mijlocul anului viitor”.
Balanța financiară a orașului Breaza este extrem de grea. În vreme ce cheltuielile pentru funcționare depășeau 93% din bugetul anului trecut, situația încasărilor era extrem de delicată. ”Media încasărilor la bugetul local în ultimii patru ani a fost de 40%, ceea ce reprezintă un procent mic. Nu putem vorbi despre o eficiență a actului administrativ în condițiile în care încasăm atât de puțin, iar 12,43 milioane lei au însemnat numai salariile din administrație, în 2020”, a mai spus primarul orașului Breaza.
Bogdan Novac a mai adăugat că, în bugetul pentru anul 2021, procentul pentru funcționare va fi mai mic și că singura șansă pentru o dezvoltare reală a orașului Breaza o reprezintă fondurile europene, dar și alte fonduri extrabugetare.
Au mai fost abordate și alte subiecte interesante și sensibile pentru Breaza în conferința de presă a primarului Bogdan Novac, asupra cărora vom reveni.

3036 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2201 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3525 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.

Alte stiri recente

3046 vizualizari
16 apr. 2021 09:10

Societate de construcții din zona Câmpina angajează agent de vânzări produse metalurgice

Societatea de construcții LE GRAND G&G SRL angajează AGENT DE VÂNZĂRI PRODUSE METALURGICE.

5791 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.