CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Amintiri din copilăria... Laurei Arman, profesor la Școala Gimnazială Centrală

- Social -

Amintiri din copilăria... Laurei Arman, profesor la Școala Gimnazială Centrală

Luna decembrie, sărbători, brad, cadouri. Crăciunul. Dar decembrie poate fi și luna amintirilor frumoase din copilărie, din adolescență. Luna unor amintiri de neprețuit. De aceea, am lansat această provocare unor persoane dragi din Câmpina, persoane deosebite, din domenii diferite, să ne povestească amintiri dragi de Crăciun. Astăzi, LAURA ARMAN, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Centrală.

A portocale, mirosea copilăria mea în preajma sărbătorilor de iarnă... a portocale și a brad.
A cazemată ridicată din zăpadă, avea formă iarna mea. Cazemată cu ziduri groase, din zapădă grea, căzută fără încetare. Zăpadă multă, de oprea circulația. Cu picioarele ude, cu mâinile sloi, fără fes, stăteam afară până seara târziu și mă jucam.
A colinde, răsuna vacanța mea de iarnă. A colinde cântate în ceata mare de copii. Eu mi-am petrecut toate vacanțele la țară, la bunici. Acum 40 de ani, se colinda în cete. Colindam prin tot satul, cu o traistă cusută de bunica. Și abia așteptam să număr covrigii, nucile și merele. Covrigii erau înghețați, dar îi încălzeam pe plita sobei. Toți oamenii ieșeau în fața porților și așteptau ceata de colindători. Focuri mari luminau răspântiile. Azi par povești, chiar și pentru cei care au mai rămas în acel sat. Nu mai sunt copii, nu mai sunt cete, nici zăpadă pentru cazemate nu mai e...
A mai rămas miros de portocale. Și de brad. Și a rămas și acum ambalajul bomboanelor de pom, ca în copilărie, un ambalajul bine răsucit, dar gol. Bomboanele le-am mâncat de mult, dar nu trebuia să știe bunica. Și acum fac la fel: mănânc bomboanele din pom, dar nu arunc ambalajele, să pară că așteaptă cuminți să vină Moșul... hehe!
Puțin mai târziu, în primii ani de școală, cu a poezie de Crăciun rima decembrie. Mergeam la Institutul de Petrol și Gaze, unde lucra tata, și primeam un cadou de la Moș Crăciun, domnul Iosifescu, același Moș din fiecare an, și care voia mereu o poezie...
Pomul de Crăciun, traista pentru covrigi, colindele, toate le păstrez și le duc mai departe, sunt parte din mine. Reprezintă calea de a ne bucura împreună!
Sărbători fericite!

Laura Arman, decembrie 2022


10 Dec 2022 12:51 3278 vizualizari


Comentarii


  • 12.12.2022 00:43 Razvan Amintirele de Craciun si sarbatorile de iarna sunt de neuitat pentru ca nu au fost comercializate ca in ziua de azi. Eram cu gasca mea de zapaciti, ne bateam cu zapada si mai spargeam geamuri sau becurile de pe strada 'din greseala'. Mergeam cu saniile de pe bulavard jos spre IREP, ma mir ca niciunul nu a intrat in spital, de multe ori veneam cu vanatai, taieturi si ochi umflati din cauza accidentelor. Cand aveam ocazia, mergeam pe la prieteni si jucam carti sau remi toata noaptea, beam vin fiert cu scortisoara si zahar. Viata era mult mai simpla dar intensa.
  • 10.12.2022 15:58 Andrei Simona Daa, cred că am avut cele mai frumoase vacante de iarnă! Povesti! Nu mi pot imagina vacante mai frumoase si bunici mai buni decât am avut noi!
1274 vizualizari 18 Jun 2024 23:26 Premierea olimpicilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

Premierea olimpicilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

La inițiativa Asociației Părinților Elevilor de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, marți, 18 iunie 2024, a avut loc premierea olimpicilor din această instituție de învățământ.

citeste mai mult
1850 vizualizari 17 Jun 2024 10:28 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere de Rusalii, la Câmpina, Breaza, Secăria, Telega, Băicoi și Comarnic

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere de Rusalii, la Câmpina, Breaza, Secăria, Telega, Băicoi și Comarnic

Operatorul de salubritate Floricon Salub anunță unele modificări în programul de ridicare a gunoiului menajer și reciclabil de la populație pe 24 iunie 2024 (a doua zi de Rusalii), zi stabilită prin lege ca fiind nelucrătoare.

citeste mai mult
3100 vizualizari 15 Jun 2024 23:47 Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Câmpina au intervenit, sâmbătă seara, pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor, descarcerarea și acordarea asistenței medicale de urgență în cazul producerii unui accident rutier în municipiul Câmpina, pe Calea Doftanei.

citeste mai mult
1232 vizualizari 15 Jun 2024 22:36 Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

"The Magical World of Trees and Agriculture" este denumirea celui de-al treilea proiect eTwinning în care a fost implicată Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", de această dată partenerii săi fiind din Turcia și Republica Moldova.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV