În primăvara anului 2022, Primăria Câmpina a obținut finanțare europeană prin POIM pentru proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii medicale a Spitalului Municipal Câmpina în scopul creșterii siguranței pacienților".
Era imediat după pandemie, spitalul câmpinean era unitate suport COVID-19, astfel că proiectul beneficia de fonduri europene 100% nerambursabile. Valoarea proiectului era la momentul semnării contractului de finanțare de 9.493.738,77 lei. Termenul de finalizare - 31 decembrie 2023. Din păcate, un termen care nu a putut fi respectat, iar proiectul a fost etapizat, adică a trecut pe un alt program de finanțare. Este un proiect foarte important pentru spital pentru că prin implementarea lui ar trebui să se rezolve unele probleme despre care noi, cei din exterior, știm prea puține, dar cu care spitalul se confruntă de mai multă vreme.
Ce presupune acest proiect. Cele mai importante investiții prevăzute de proiect sunt: dotarea cu o stație de producere oxigen și o rampă automată 2 x 10 butelii montată într-un container (ca sursă de rezervă); dotarea cu un sistem mecanic de aerisire (cald/rece) a secției ATI; modernizarea și aducerea la standarde de calitate a instalațiilor electrice existente; dotarea cu un sistem de detecție de oxigen, realizat astfel încât să asigure detectarea incipientă a depășirii concentrației maxime admise de oxigen în încăperile dotate cu acest fluid medical.
Câteva lucruri mai puțin cunoscute. Practic, înainte de pandemie, Spitalul Municipal dispunea de două stații de oxigen de 11 mc/h, iar ulterior, pentru că aceste două stații erau folosite la capacitate maximă și tot nu făceau față nevoilor, a mai fost achiziționată o stație de 36 mc/h și cu greu s-a reușit realizarea unui circuit separat pentru ATI în vederea alimentării cu oxigen. Noul proiect ar remedia toate problemele legate de alimentarea cu oxigen, ca și cele legate de climatizarea zonelor cu grad ridicat de asepsie (contaminare).
În privința instalațiilor electrice de joasă tensiune, trebuie să știți că tablourile electrice generale și cele de pe fiecare etaj, precum și traseele electrice sunt la nivelul anului 1984, când a fost dat în folosință spitalul. Acestea au fost calibrate pe un consum minim și nu mai fac față aparaturii medicale achiziționate în ultimii ani. Există unele siguranțe artizanale montate pentru ca instalațiile să reziste amperajului necesar, dar pericolul este real și numai modernizarea tuturor instalațiilor electrice, așa cum prevede proiectul despre care vorbim, poate rezolva această problemă acută.
În prezent, Spitalul Municipal Câmpina nu are o instalație de detecție, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentraței maxime de oxigen. În cadrul saloanelor în care se administrează oxigen cu debit mărit, concentrația de oxigen trebuie monitorizată permanent printr-un sistem de detectori de oxigen legați la o stație de monitorizare, iar aceasta este una dintre investițiile importante din proiect.
Licitația, finalizată în noiembrie 2023. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor s-a finalizat în toamna lui 2023, cu puțin timp înainte de termenul de... finalizare a proiectului. Până la acel moment fuseseră deja achiziționate unele dintre dotările prevăzute în proiect și fusese actualizată valoarea contractului conform OUG 64/2022, la 10.274.483,48 lei. Licitația a fost câștigată de UTI Construction and Facility Management SA și Electroproiect SA, ambele din București, cu prețul de 7.148.769 lei fără TVA. Evident că la un contract de proiectare și execuție semnat în noiembrie 2023, lucrările nu puteau fi finalizate în decembrie 2023. În plus, în spital se lucra deja la celălalt proiect, de reabilitare termică și prin unele zone muncitorii ar cam fi dat unii peste alții. Așa că s-a ajuns la etapizare, proiectul trecând de pe POIM (unde era finanțat 100% din fonduri europene) pe Programul de Sănătate 2021-2027, unde fondurile europene înseamnă 85%, de la bugetul de stat se suportă 13%, iar cofinanțarea de la bugetul local este de 2% (205.132 lei). Termenul de finalizare a proiectului - 31.12.2026.
O mare problemă. După cum știți, la Spitalul Municipal există un proiect de reabilitare termică. Lucrările sunt realizate în proporție de 85-90%, dar nimic nu e funcțional și nici nu se mai lucrează. Am scris pe larg AICI despre ce se întâmplă cu acest proiect. Problema este că până nu se schimbă toate instalațiile electrice din spital, prin acest proiect la care facem referire în acest articol, nu se pot pune în funcțiune unele dintre instalațiile montate prin celălalt proiect, inclusiv climatizarea, aerul condiționat. Riscul ar fi prea mare, risc de incendiu, instalațiile actuale fiind vechi și depășite, risc de cădere totală a sistemului de alimentare cu energie electrică a spitalului. Ceea ce ar înseamna, efectiv, un dezastru.
În urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor a fost creat planul de acțiune ”Scutul pădurii”, care presupune acțiuni de prevenire și combatere a faptelor ilegale din domeniul silvic.
Vă informam zilele trecute de incidentul în care a fost implicat fostul polițist Bogdan Deftu, găsit într-o baltă de sânge pe peronul Gării Câmpina.
Consiliul Local Câmpina se întrunește miercuri, 19 martie 2025, în ședință extraordinară de îndată pentru a aproba încetarea valabilității unei hotărâri adoptate în mandatul trecut. Este vorba despre HCL nr.90/18 mai 2023 privind Acordul de parteneriat dintre Municipiul Câmpina și Județul Prahova pentru pasajul subteran.
Probabil nu ați înțeles mare lucru din acest titlu, chiar dacă el este corect, dar vă vom explica în rândurile care urmează cine și cum a găsit legătura între pasajul subteran de la Câmpina și un drum județean care leagă câteva comune din sudul județului.