La sosirea la Câmpina a străinilor specialişti în domeniul petrolului, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, printre clădirile care au fost ridicate s-au numărat şi mai multe biserici, de diferite confesiuni. Cea mai cunoscută şi mai reprezentativă, poate şi mai bine păstrată, este Biserica Catolică, dar probabil că mai puţină lume ştie că în Câmpina a existat şi o Biserică Evanghelică.
Biserica Evanghelică se afla în capătul Străzii Mărăşeşti, spre Strada Plevnei, iar comunitatea evanghelică la Câmpina, în prima jumătate a secolului trecut era una destul de importantă. Treptat, comunitatea aceasta a scăzut foarte mult, astfel că la un moment dat, prin anii '50, mai rămăsese o singur persoană, pentru care venea special de la Bucureşti un preot.
Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar în zilele noastre, în clădirea fostei Biserici Evanghelice se află o altă biserică. Este Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, clădirea fiind extinsă şi modernizată, dar păstrând şi unele elemente arhitectonice, cel mai clar fiind turnul.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiţi şi Câmpina, România 100. Biserica Catolică "Sfântul Anton de Padova", ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Centrul localității în perioada interbelică, în anii '70-'80 și astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.