Două cărți-document, pentru minte și suflet, lansate la Câmpina, la cea de-a 24-a Serată Culturală Elstar

Eveniment (Categoria articolului)

A 24-a Serată Culturală de la Librăria Elstar din Câmpina, care a avut loc vineri, 17 ianuarie 2020, a adus o dublă lansare de carte. Două volume care scot în evidență omul, care reînvie ideea de umanitate, după cum afirma profesorul Christian Crăciun în fața publicului numeros prezent la eveniment. "Câmpina pe vremea bunicilor noștri", a lui Daniel Alin Ciupală și "Din mărturiile unor contemporani la făurirea României Mari", de Codruț Constantinescu, sunt două cărți de suflet, între ale căror coperte descoperim povești adevărate despre oameni poate necunoscuți nouă, dar remarcabili la timpul lor.

Probabil că nu exista un loc mai potrivit pentru adevărata lansare a celor două cărți decât Elstar, o librărie mică, dar cu suflet mare și cald. Aici, printre cărți și oameni care iubesc cărțile, cei doi scriitori au vorbit despre ultimele lor creații literare care întregesc colecția "Câmpina, patrimoniu cultural".
Daniel Alin Ciupală: "Cartea-album pe care o aveți în față este un cumul format din alte trei cărți, prima și cea mai importantă despre povești din Câmpina de altădată, cea de-a doua este formată din evocări ale unor scriitori pe nedrept uitați, doi dintre ei fiind întemeietorii studiilor orientalistice din România (Timuș și Bagulescu, ambii ajungând în Japonia și descriind exotica civilizație niponă în perioada interbelică), iar cea de-a treia din evocările despre localitățile din jurul orașului Câmpina, având în vedere faptul că la noi era sediul plășii cu același nume, Câmpina fiind capitala acestei microregiuni. Este o carte care se structurează în 25 de capitole și prin care am vrut să arăt că memoria unui oraș nu este formată doar din documente, ci și din case, din familii, din întâmplări." (video)
Codruț Constantinescu, amfitrionul Seratelor Culturale, de această dată și în calitate de scriitor care își lansează o carte în cadrul Seratelor: "
Această carte nu se dorește și nici nu este de nivel academic, nu este o cercetare istorică propriu-zisă, spre deosebire Mirajul utopiei sau Viață și moartea în Gulag. Însă reunirea a 27 de experiențe din timpul Primului Război Mondial își are importanța sa în încercarea de a populariza suferințele celor care au luptat pentru România Mare sau doar au fost contemporani la crearea sa. Marea majoritate a recenziilor au apărut în Revista 22 în ultimii patru-cinci ani ca urmare a interesului pe care l-a manifestat sectorul editorial din România față de Centenarul României Mari." (video)

O prezentare extrem de interesantă a celor două volume a făcut-o profesorul și scriitorul Christian Crăciun, cel care are un fel unic și superb de a spune lucrurilor pe nume: "
Amintirile domnului Alin Ciupala sunt pline de viață, ca și episoadele adunate de Codruț Constantinescu despre Primul Război Mondial. Am mai spus-o și o repet, istoria, dar și literatura sunt materii școlare care sunt predate acum fără a se ține cont că omul este cel care le-a creat. La istorie nu mai vorbim despre personalitățile care au luptat, murit, suferit în timpul unui eveniment sau altul, iar elevii desconsideră materia, considerând că istoria este doar o înșiruire de date seci. La literatură am eliminat creatorul, scriitorul și am umplut manualele cu casete cu texte. Meritul acestor cărți este că reînvie oamenii care au trăi în Câmpina și în timpul Primului Război Mondial, iar prin ele se recapătă umanitatea. Memoria este lucrul cel mai important la care mai avem mult de lucrat. Dl. Ciupala este o legendă care scrie despre alte legende, timpul are calitatea de a polei anumiți oameni, iar dacă ai noroc cu un asemenea om precum Alin Ciupala, nu intri în uitare ci între două coperte. Ambele cărți prezentate acum militează tocmai pe ideea de memorie. Cartea lui Codruț evocă întâmplări istorice pe care le știu doar istoricii, dar Codruț nu face partea din categoria istoricilor idealizanți, care prezintă trecutul nostru doar într-o lumină strălucitoare, nu, el oferă cititorului atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative, de care istoria noastră nu a dus lipsă. Cartea lui Codruț Constantinescu se citește cu interes pentru că se adresează curiozității umane". (video)
La rândul său, scriitorul Florin Dochia, cel căruia i se datorează realizarea grafică, tehnoredactarea albumului "Câmpina pe vremea bunicilor noștri", a vorbit despre ce a însemnat acest album din punct de vedere tehnic: "Am încercat să fac cartea accesibilă cititorului pentru că prima dată când un potențial cititor deschide o carte vede o imagine. Dacă nu este atras de această imagine este posibil să nu citească acea carte. Este destul de greu să prelucrezi imaginile care provin în proporție de 99% din arhiva personală a autorului, în condițiile în care ele au o vechime de aproape un secol. Evident, mai sunt și scăpări în album, la unele fotografii, de exemplu, nu am specificat cine este prezent în ele, crezând că nici nu se impune un asemenea lucru, cine nu știe cum arată Regina Maria? Dar la o nouă eventuală ediție în mod sigur vom corectă aceste mici neajunsuri. Cât despre cartea lui Codruț, pot spune că are un stil jurnalistic care face accesibile cărți de istorie publicului larg, ceea ce nu este puțin. Faptul istoric capătă la el o calitate ficțională, oamenii din cartea lui devin personaje".
La finalul evenimentului, scriitorul Alexandru Ștefan - Sașa a citit o epigramă dedicată lui Alin Ciupală, iar managerul Elstar, Lorena Crintea, i-a oferit lui Alin Ciupală o plachetă omagială pentru efortul de păstrare și transmitere mai departe a memoriei locale câmpinene. Apoi a avut loc sesiunea de autografe și chiar a fost o bucurie să vedem atâția oameni, cu cărțile în mână, stând la rând pentru a obține o dedicație din partea celor doi scriitori din generații diferite, dar uniți de aceeași dragoste...

7290 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1239 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2066 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

40 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1030 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.