Documentația pentru concesionarea Muzeului Doftana unui investitor privat, în dezbaterea Consiliului Local Telega

Actualitate (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, a Consiliului Local Telega se află un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de oportunitate, raportului de evaluare și redevenței minime în vederea concesionării Muzeului Doftana (fosta închisoare) unui investitor privat. 

Fosta închisoare Doftana, transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului, este un monument istoric de clasa A, care se află în proprietatea Consiliului Local Telega. Întreaga clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, iar administrația locală din comuna Telega nu dispune de fondurile necesare unei reabilitări complete. Vorbim despre o construcție principală de 6.000 mp, alte șapte construcții de mici dimensiuni și un teren în suprafață totală de 110.163 mp. În anii trecuți s-a încercat concesionarea prin licitație publică a fostei închisori, dar nu au existat investitori interesați. Ei bine, acum a apărut o firmă privată interesată de această concesionare - SC Phoenicia Express SRL București, societate controlată de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.
Conform raportului de evaluare întocmit de o firmă specializată, Muzeul Doftana este evaluat la 5.111.900 lei, iar nivelul minim al redevenței, ca bază de pornire la licitație, este propus la 104.324 lei pe an, la o durată a concesiunii de 49 de ani. Muzeul va trebui reabilitat în conformitate cu statutul său de monument istoric, iar pe terenul liber ar putea fi construit un complex turistic, cel puțin aceasta fiind intenția investitorului privat, dispus să investească 10 milioane euro doar pentru reabilitarea fostei închisori. Consiliul Local va aproba în ședința de mâine documentele menționate mai sus, apoi va trebui să aprobe caietul de sarcini și contractul de concesiune și apoi va putea fi organizată licitația publică în vederea concesionării.

Penitenciarul Doftana a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, în perioada 1894-1896, după planurile unui arhitect belgian. Clădirea era dotată cu instalații de apă, încălzire și electricitate, ultimele două fiind dispuse doar pe holuri. Corpul închisorii a fost construit în formă de U și împărțit în opt sectoare (marcate cu litere de la A la H), trei luminoase și cinci întunecate. A fost supranumit "Bastilia României" pentru că, se spune, de aici nu a reușit nimeni să evadeze. Inițial erau 308 celule, apoi, prin modificarea unor camere s-a ajuns la 397 celule. Secția H era cea mai dură, fiind folosită pentru deținuții periculoși. În penitenciarul Doftana au fost închiși, pe lângă hoți și criminali, țărani care au participat la răscoala din 1907, comuniști și ulterior legionari. La cutremurul din noiembrie 1940, o parte din zidurile închisorii s-au prăbușit peste deținuți, atunci fiind luată și decizia închiderii penitenciarului. După 1960 a fost transformat în muzeu de către regimul comunist, iar în 1990 a fost preluat de Ministerul Culturii, care, practic, a abandonat clădirea. În anul 2011, fostul penitenciar a fost trnsferat din domeniul public în domeniul privat al comunei Telega.

3624 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 22.10.2021 09:48 Văd că tot se perpetuează mitul cu arhitectul belgian. Am arătat pe toate căile avute la îndemână și nu voi obosi să repet de câte ori va fi nevoie: Doftana a fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu (1847-1902), care era pe atunci arhitectul-șef al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, precum și președintele Societății Arhitecților Români. Este autorul Palatului Poștelor din capitală, printre altele.

Actualitate

2994 vizualizari
03 dec. 2021 19:19

Preluarea cinematografului din Câmpina de către autoritățile locale se lovește de ”birocrația” RADEF

2 comentarii

Cinematograful din Câmpina este un subiect delicat, dureros pentru orice câmpinean, în condițiile în care aici nu a mai rulat niciun film de foarte mult timp, iar starea de degradare a clădirii se accentuează de la o zi la alta. O inspecție a Poliției, urmată de un avertisment scris adresat RADEF (Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor), a reaprins discuția, care ar putea fi soluționată în Consiliul Local.

2479 vizualizari
01 dec. 2021 22:10

De Ziua Națională, polițiștii locali le-au oferit câmpinenilor stegulețe tricolore

1.000 de stegulețe tricolore au fost împărțite astăzi, 1 Decembrie 2021, în diverse zone ale municipiului Câmpina de către agenții Poliției Locale. Un gest simplu și frumos, prin care Polița Locală a dorit să fie mai aproape de cetățeni cu ocazia Zilei Naționale a României.

Alte stiri recente

776 vizualizari
04 dec. 2021 12:42

Târg de dulciuri de Moș Nicolae, la Câmpina, în beneficiul copiilor speciali

O acțiune deosebită va avea loc luni, 6 decembrie 2021, la cafeneaua 5 to go din municipiul Câmpina, situată pe Bulevardul Carol I, vis a vis de Spitalul Municipal. Este vorba despre un târg de dulciuri de Moș Nicolae, un eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". Mai exact, voluntarii din cadrul proiectului PeaceJam Câmpina, derulat la CNNG, organizează acest târg în beneficiul copiilor de la Asociația Glasul Autismului din Câmpina.

2008 vizualizari
03 dec. 2021 20:53

Triumf Poiana Câmpina și recordurile care au dus-o pe primul loc la jumătatea campionatului

Cu un lot valoros, probabil cel mai valoros din actuala ediție de campionat a Superligii B Prahova, al doilea eșalon fotbalistic al județului, Triumf Poiana Câmpina a stabilit o serie de recorduri, care au dus-o la jumătatea întrecerii pe primul loc, la un avans de patru puncte de ocupanta locului secund.