CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Documentația pentru concesionarea Muzeului Doftana unui investitor privat, în dezbaterea Consiliului Local Telega

- Actualitate -

Documentația pentru concesionarea Muzeului Doftana unui investitor privat, în dezbaterea Consiliului Local Telega

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, a Consiliului Local Telega se află un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de oportunitate, raportului de evaluare și redevenței minime în vederea concesionării Muzeului Doftana (fosta închisoare) unui investitor privat. 

Fosta închisoare Doftana, transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului, este un monument istoric de clasa A, care se află în proprietatea Consiliului Local Telega. Întreaga clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, iar administrația locală din comuna Telega nu dispune de fondurile necesare unei reabilitări complete. Vorbim despre o construcție principală de 6.000 mp, alte șapte construcții de mici dimensiuni și un teren în suprafață totală de 110.163 mp. În anii trecuți s-a încercat concesionarea prin licitație publică a fostei închisori, dar nu au existat investitori interesați. Ei bine, acum a apărut o firmă privată interesată de această concesionare - SC Phoenicia Express SRL București, societate controlată de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.
Conform raportului de evaluare întocmit de o firmă specializată, Muzeul Doftana este evaluat la 5.111.900 lei, iar nivelul minim al redevenței, ca bază de pornire la licitație, este propus la 104.324 lei pe an, la o durată a concesiunii de 49 de ani. Muzeul va trebui reabilitat în conformitate cu statutul său de monument istoric, iar pe terenul liber ar putea fi construit un complex turistic, cel puțin aceasta fiind intenția investitorului privat, dispus să investească 10 milioane euro doar pentru reabilitarea fostei închisori. Consiliul Local va aproba în ședința de mâine documentele menționate mai sus, apoi va trebui să aprobe caietul de sarcini și contractul de concesiune și apoi va putea fi organizată licitația publică în vederea concesionării.

Penitenciarul Doftana a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, în perioada 1894-1896, după planurile unui arhitect belgian. Clădirea era dotată cu instalații de apă, încălzire și electricitate, ultimele două fiind dispuse doar pe holuri. Corpul închisorii a fost construit în formă de U și împărțit în opt sectoare (marcate cu litere de la A la H), trei luminoase și cinci întunecate. A fost supranumit "Bastilia României" pentru că, se spune, de aici nu a reușit nimeni să evadeze. Inițial erau 308 celule, apoi, prin modificarea unor camere s-a ajuns la 397 celule. Secția H era cea mai dură, fiind folosită pentru deținuții periculoși. În penitenciarul Doftana au fost închiși, pe lângă hoți și criminali, țărani care au participat la răscoala din 1907, comuniști și ulterior legionari. La cutremurul din noiembrie 1940, o parte din zidurile închisorii s-au prăbușit peste deținuți, atunci fiind luată și decizia închiderii penitenciarului. După 1960 a fost transformat în muzeu de către regimul comunist, iar în 1990 a fost preluat de Ministerul Culturii, care, practic, a abandonat clădirea. În anul 2011, fostul penitenciar a fost trnsferat din domeniul public în domeniul privat al comunei Telega.


19 Oct 2021 20:10 4724 vizualizari



Comentarii






  • 08.06.2022 14:05 Ioan Popescu Odată cu desemnarea câștigătorului licitației pentru fosta închisoare Doftana, vor începe problemele: - care va fi calea de acces către zona de interes care va fi complexul Doftana? Podul îngust care duce acum spre Telega și Brebu? Este, cred eu, un acces dificil. -calea ferată care conduce direct către Doftana, va fi transformată doar in drum pentru bicicliști. Greșit, cred eu, căci acest drum, ce include și traversarea râului Lupa peste podul lui Anghel Saligny, trebuie pus mai bine in valoare. Primaria Campina trebuie sa conlucreze cu Primaria Telega. - ar fi o idee aberanta ca întreaga construcție a fostei închisori (cea in forma de U) sa fie păstrată ca monument închisoare. Ar fi suficientă o mica suparafata cu celule și pasarele de paza pentru viitorul “muzeu”. In fond ce amintiri dureroase trebuie sa aducă in memoria colectivă vechile celule? - oare Ministerul Culturii are deja vreun proiect ? Căci, altfel, va mai curge multă apa pe Lupa pana când câștigătorul licitației va mișcă vreun bolovan. Și ar fi păcat !
  • 22.10.2021 09:48 Mădălin Focșa Văd că tot se perpetuează mitul cu arhitectul belgian. Am arătat pe toate căile avute la îndemână și nu voi obosi să repet de câte ori va fi nevoie: Doftana a fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu (1847-1902), care era pe atunci arhitectul-șef al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, precum și președintele Societății Arhitecților Români. Este autorul Palatului Poștelor din capitală, printre altele.
462 vizualizari 26 Apr 2024 21:47 O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

Pentru 726 tineri din toate județele țării, ziua de 26 aprilie și Câmpina vor rămâne în amintirea lor ca momentul unic în care au absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” și au depus jurământul de credință.

citeste mai mult
2548 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2661 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1501 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV