Turnătoria Centrală Orion Câmpina, vândută integral unei firme cu capital italian

Actualitate (Categoria articolului)

Terenurile și toate construcțiile aparținând Turnătoriei Centrale Orion Câmpina, societate aflată în faliment, au fost vândute prin intermediul lichidatorului judiciar unei societăți cu capital italian. Este vorba despre Edil Center SRL Filipești din județul Bacău. Valoarea contractului - aproximativ 15 milioane lei fără TVA.

Lichidatorul judiciar al TCO a scos la licitație terenurile și construcțiile societății în suprafață totală de 214.491 mp, toate aceste bunuri fiind evaluate la 6.957.105 euro. După mai multe licitații fără succes, în urma cărora prețul s-a redus considerabil, în toamna anului trecut s-a reușit vânzarea terenurilor și clădirilor TCO cu aproximativ 15 milioane lei (fără TVA) către firma din județul Bacău, adică mai puțin de jumătate din valoarea inițială a bunurilor imobile scoase la licitație. În prezent, lichidatorul organizează o serie de licitații pentru vânzarea unor bunuri mobile ale TCO (instalații, utilaje, feromangan etc). Precizăm că mare parte din ceea ce vedeți în poză nu mai există astăzi.

Ridicată în anii 1972-1973, Întreprinderea de Piese Turnate (IPT) Câmpina se întinde pe aproape 24 hectare și a fost mulți ani singurul producător din România de cămăși și pompe de extracție pentru industria extractivă. La începuturile sale, avea câteva mii de angajați, atât din Câmpina, cât și din localitățile limitrofe. A venit revoluția, iar la finalul anilor '90, uzina a fost trecută pe lista unităților care urmau să fie lichidate. În anul 2000, societatea a fost cumpărată de familia Ștefana și Mihai Vasiliu, a devenit Turnătoria Centrală Orion, iar în 2008-2009 ajunsese la  o cifră de afaceri anuală de 15 milioane euro și producea anual 8.000 tone de piese turnate pentru automobile, vagoane și vapoare, din care 40% pentru export. A urmat o nouă criză care a pus Turnătoria pe butuci, a intrat în lichidare judiciară, apoi în faliment.

8686 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Bogdan 18.02.2021 23:07 imi vine sa plang dar si sa rad.fam vasiliu era paravan in realitate dicta psd istul Adrian Nastase.De unde profit daca conduceau cum le venea,au pus securisti si aplaudaci in functii care in final trageau muncitori si chiar pe fam vasiliu pe sfoara.Piesele erau in special rebuturi azi vindeau produse de calitate indoelnica pana s au prins strainii.Daca cineva avea idei bune era luat la.misto si apoi dat afara
  • Yoyo San 16.05.2021 19:08 Si au batut joc de angajati si apoi se plangeau intr un ziar national ca fug tinerii de munca grea.Pai oferiti conditii,platiti oamenii corespunzator.Uitati va de la Azuga si pana unde se termina Prahova ce coloratura politica au avut cei care au condus fabricile comuniste.Majoritar Psd.Si imi vine sa imi dau palme ca unii voteaza acest partid.
  • Fanel Stefan 30.07.2021 14:43 Am muncit 30 de ani in Ipt,, tco,, la cel mai greu sector, cand am vazut ce poate face cu aceasta turnatorie am simtit ca se rupe ceva din mine, pacat, pacat Nastase e groparul ei, nu pot crede ca o asa uzina cu multi bani investiti incepand utilaje de rificat, de sablaj pirobloc etc etc a putut fi pusa la pamant, acum e un morman de moloz, nimic nu mai e
  • G. Z 24.09.2022 18:10 Sa facă locuințe pentru tineri. Și a scos fam Vasiliu cu vârf și îndesat din,, fabrica tinereții lor''. Aceasta turnătorie a fost rampa de lansare pt munți muncitori, ingineri. Alții au migrat la Acc, Confind, alții au murit prematur de boli profesionale: silicoza și nu au apucat pensia. Bine ca a vândut muntele ala de steril. Oamenii din zona s au îmbolnăvit și ei. O cana cu apa nu vedeai de la Vasiliu și Năstase. Vorbeai cu Vasiliu în contradictoriu, erai dat afara. Weekendul îl plătea și banii în loc sa ajungă la muncitori reveneau maistrului, șefului de secție, inginerului, contabile. Fiecare fura pe cine putea, cam asta era șmecheria pe acolo. Cine avea habar meserie și au deschis firme private concurente.

Actualitate

995 vizualizari
03 dec. 2022 19:25

Contaminare cu țiței și apă sărată la Câmpina. Garda de Mediu a amendat operatorul responsabil cu 50.000 lei

Garda de Mediu Prahova a anunțat că a aplicat o amendă de 50.000 lei unui operator care desfășoară activități de extracție a hidrocarburilor pentru contaminarea unei suprafețe de aproximativ 60mp cu țiței și apă sărată.

1604 vizualizari
03 dec. 2022 13:14

Tutunul dăunează... libertății. Un bărbat de 33 ani din Adunați a ajuns în arestul Poliției după ce a furat 30 pachete de țigări

Un bărbat de 33 ani, din comuna Adunați a ajuns în arestul Poliției, după ce a furat chiar de Ziua Națională a României 30 pachete de țigări și suma de 250 lei, din incinta unei societăți comerciale din localitate. Polițiștii au stabilit că furtul a avut loc în seara zilei de 1 decembrie, bărbatul fiind depistat și reținut chiar a doua zi.

Alte stiri recente

399 vizualizari
03 dec. 2022 21:04

Câmpineanul Darius Coman a câștigat proba de 100m bras la Concursul Țărilor Central Europene, de la Praga

Performanță excepțională pentru sportul câmpinean, după ce în cursul serii de sâmbătă, câmpineanul Darius Coman, de la Barracuda Câmpina, antrenat de Gabriel Cojocaru, a câștigat proba de 100m bras la Concursul Țărilor Central Europene, care are loc la Praga, în capitala Cehiei.

610 vizualizari
03 dec. 2022 19:16

Concert caritabil organizat de liceenii câmpineni în beneficiul copiilor cu autism

Concertul "Zâmbete de sărbători" este organizat la Casa Tineretului de Grupul Informal de Inițiativă PeaceJam Câmpina, fiind un concert caritabil cu tineri artiști locali. Intrarea este liberă, iar publicul va putea face donații care vor ajunge la Asociația ”Glasul Autismului” din Câmpina.