Pe parcursul anului 2018, la Câmpina și în localitățile vecine au avut loc multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2918. Iar unele dintre aceste evenimente au fost interesante, frumoase și bine organizate.
1. Ziua Drapelului, sărbătorită sub egida Centenarului - o impresionantă ceremonie în zona centrală a Câmpinei, cu 100 de baloane roșii, galbene și albastre lansate spre cer și un drapel uriaș, de 100 de metri, purtat pe Bulevardul Carol I de 100 de elevi de la liceele din municipiu.
2. Retragerea cu torțe a elevilor de la Școala de Poliție "Vasile Lascăr", o ceremonie specială, organizată de două ori în 2018, în mai și octombrie, în cinstea Centenarului Marii Uniri, dar și a împlinirii a 50 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.
3. "Punte în timp peste Prut", un proiect deosebit, desfășurat de Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Casa Corpului Didactic, Colegiul Național "Spiru Haret" Ploiești și Liceul Teoretic "Nicolae Casso" din Chișcăreni, Raionul Sângerei (Republica Moldova). Un proiect care a inclus un schimb de experiență pe tema "Un veac de unitate în cuget și simțire românească", dar și momente artistice emoționante, cu cântece patriotice, melodii populare și dansuri tradiționale.
4. Spectacolul organizat de Școala Gimnazială Centrală în cinstea Centenarului Marii Uniri, un spectacol cu multe momente artistice deosebite - fie că a fost vorba de cântece, de versuri, de scenete sau de sensibila "Doină" a lui Mihai Eminescu, toate au fost apreciate de public și au demonstrat inspirația cadrelor didactice și talentul copiilor.
5. Organizarea unui cocktail și acordarea "Medaliei Centenarului" elevilor olimpici și profesorilor lor - o acțiune a administrației locale câmpinene. "Medalia Centenarului" a fost oferită multor persoane, societăți comerciale și instituții publice din Câmpina, dar momentul dedicat olimpicilor este cu adevărat de... inclus în top.
Un eveniment de excepție, dedicat Marii Uniri, a avut loc la Poiana Câmpina, unde a fost inaugurată Aleea Domnitorilor. În aceeași zi (1 Decembrie 2018) și la aceeași oră, un eveniment similar a avut loc și la Zaim (Republica Moldova), localitate înfrățită cu Poiana Câmpina. Inaugurarea simultană a unei alei a domnitorilor a putut fi urmărită prin Skype în ambele localități.
Un alt eveniment deosebit a avut loc la Breaza (Prahova) - o înfrățire simbolică, în Anul Centenarului, între cele șapte localități din România care poartă numele Breaza.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.