La Titu, în incinta societății Elsid, sute de salariați din cadrul societăților Elsid Titu și Electrocarbon Slatina au protestat împotriva ”taxei pe stâlp”.
Prin această nouă taxă, Guvernul a reușit să coalizeze salariații, conducerea și patronatul unor societăți importante din energie împotriva sa.
”Taxa pe stâlp - un nou atac asupra economiei!”, ”Taxa pe stâlp: inflație, șomaj pentru români!”, ”Fără taxe retrograde! Respectați economia verde!”, ”Taxa pe stâlp distruge economia verde!”, ”Taxa pe stâlp - rețeta falimentului” - au fost numai câteva dintre lozincile salariaților de la cele două societăți, la acestea adăugându-se ”Vrem să muncim, nu să cerșim”, dar și tradiționalul ”Hoții, hoții!”, cu referire, desigur, la Guvernul României.
Dar ce este ”taxa pe stâlp”? A mai fost introdusă în timpul Guvernului Ponta, dar atunci s-a câștigat în instanță revocarea ei. Acum, guvernanții au readus-o în discuție, dând un act normativ în acest sens, prin care impune o povară fiscală de 1% asupra valorii construcțiilor industriale, afectând în special sectorul energetic, deja supus unor presiuni fără precedent.
Practic, pentru cele două societăți, această taxă ar însemna o povară de 350.000 euro în cazul Electrocarbon și 1.000.000 euro în cazul Elsid, în plus față de cele peste 10 milioane euro, pe care cele două societăți le-au plătit către bugetul de stat la nivelul anului trecut, după cum au explicat conducerile celor două companii.
De asemenea, directorii generali ai celor doi agenți economici importanți - Aurelian Pârâtu (Electrocarbon Slatina) și Marian Popa (Elsid Titu) au transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finanțe, dar și conducerile celor două Camere ale Parlamentului României, precum și președinților tuturor partidelor parlamentare.
Ce urmează?
Se încearcă revocarea acestui act normativ înainte de apariția normelor metodologice de aplicare. Dacă nu se reușește, cele două societăți cu capital integral românesc iau în discuție solicitarea de audiențe la premier și miniștrii de resort, apoi, mitinguri de protest și, în ultimă instanță, chiar apelul la justiție.
”Dar toate acestea costă, inclusiv taxa de timbru are niște valori uriașe și nu ne permitem astfel de cheltuieli. Totuși, dacă nu vom avea altă variantă, vom lua în calcul și apelul la justiție”, a declarat Lucica Ciucă, avocatul grupului de firme Elsid - Electrocarbon. De asemenea, aceasta a mai precizat: ”Disponibilizările de personal vor fi ultima noastră soluție, din mai multe motive. Dincolo de faptul că social, uman, nu vrem să renunțăm la câteva sute de salariați, cu toate complicațiile care înseamnă pentru familiile și copiii lor, totuși, forța de muncă înalt calificată, cum este în domeniul nostru metalurgic, este foarte greu de găsit. Din păcate, guvernanții nu s-au preocupat de asigurarea școlarizării și calificării pentru astfel de meserii”, a mai spus Lucica Ciucă.
În loc de concluzie
Fără a fi o concluzie propriu-zisă, dar elementul comun al discursurilor a fost acela ca dacă nu se reușește împiedicarea punerii în aplicare a acestei taxe, costurile se vor regăsi, finalmente, în tariful pe care fiecare român îl va suporta în factura la energie electrică. Așadar, este o problermă nu numai a agenților economici din acest domeniu, a salariaților acestora, ci a întregii populații!
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
Grădinița ”Iulia Hasdeu” din Câmpina a fost joi, 16 ianuarie 2025, gazda unei activități de educație rutieră, intitulată ”Strada nu e loc de joacă”.
"Cea mai des întâlnită provocare din viețile noastre este reprezentată de vicii. Fie că vorbim de vicii legate de substanțe sau de vicii comportamentale, ele înseamnă o luptă pe care fiecaredintre noi a dus-o sau o duce, fie personal, fie doar fiind parte din viața unui om drag care trece printr-o astfel de încercare".
O crimă oribilă a zguduit Câmpina marți seară, în jurul orei 22.00, în zona Scărișoara, acolo unde locuiește o comunitate însemnată de rromi.
Garda Națională de Mediu atrage atenția autorităților publice că din acest an este obligatorie colectarea separată a deșeurilor textile și trebuie asigurate containere speciale în care populația să depună acest tip de deșeuri.