Ion Alexe, boxerul care a plecat de la Câmpina spre marea performanță și s-a întors acasă cu o medalie olimpică

Social (Categoria articolului)

Ion Alexe, astăzi cetățean de onoare al municipiului Câmpina, s-a născut în comuna Cornu, în urmă cu 72 de ani (vârstă pe care o va împlini peste câteva zile, pe 25 iulie). A început boxul la Clubul Energia al Atelierelor Centrale Câmpina (ACC) în 1962, avându-l ca antrenor pe profesorul Traian Marinescu. De aici, de la Câmpina, a plecat spre marea performanță.

Tânărul boxer Ion Alexe s-a antrenat trei ani la Energia, apoi un an la Plopeni, pentru ca din 1966 să devină sportiv al Clubului Dinamo București, unde i-a avut ca antrenori pe maeștrii Constantin Nour și Titi Dumitrescu. În 1967 a participat la primul său campionat național de seniori, pe care l-a și câștigat, devenit campion național la categoria grea. A fost primul titlu de campion național din seria celor șase obținute în cariera de sportiv. "A fost extraordinar atunci, în '67. Eram cel mai tânăr participant la categoria grea, dar am ajuns în finală unde l-am învins pe idolul meu, marele boxer al acelor vremuri Vasile Mariuțan, cel mai în vârstă participant la competiție. A fost prima mea medalie națională la seniori, iar apoi au urmat marile concursuri internaționale", povestește Ion Alexe, cu multe, foarte multe detalii, de parcă totul s-ar fi întâmplat ieri. (video)
În 1968 a făcut parte din lotul de box al României la Olimpiada din Mexic. A obținut locul al V-lea la categoria sa, fiind învins de celebrul boxer american George Foreman. "Am luptat cu toate forțele mele, cu multă dăruire și ambiție, dar atât s-a putut atunci. Eram tânăr, eram la început de carieră, nu aveam prea multă experiență, iar în fața unui asemenea adversar atât s-a putut. După Mexic '68, Foreman a făcut pasul spre boxul mare, boxul profesionist și a ajuns ceea ce știm cu toții. De câte ori auzeam că a mai câștigat un meci mă bucuram și mă mândream pentru că, vorba românului, nu mă bătuse la Olimpiadă orice prost, mă bătuse Foreman. Trebuie să recunosc și că am avut un trac mare atunci, în Mexic, când am auzit că voi boxa cu George Foreman, pentru că americanii au scos întotdeauna campioni la categoria grea. Campioni de campioni. Foreman era un mare talent încă de tânăr. Talentat, puternic, avea de toate, era născut pentru box, asta e sigur", ne spune Ion Alexe. (video)

După Olimpiada din Mexic, lotul național de box al României a fost invitat la gale inter-țări și astfel Ion Alexe a mers în Statele Unite ale Americii, în Canada, în multe alte state. "Eram mândri de noi, dar eram mândri că reprezentam România. Apăream pe prima pagină în ziarele americane, ziare mari, de 30-40 de pagini, ziare importante. Scriau și de Ceaușescu, o știre mică, undeva într-un colț spre capătul ziarului, iar noi eram pe prima pagină. Știți cum au făcut reclamă americanii la o gală de box care s-a desfășurat la sediul Playboy? Ne-au purtat în mașini decapotabile, cu iepurașii de la Playboy lângă noi, cu fanfară, un întreg spectacol. Reclamă la meciul de box SUA - România", continuă să depene amintiri marele nostru boxer. (video)
În 1969, Ion Alexe a devenit campion european la categoria grea, iar în 1972 a urmat Olimpiada de la Munchen, vârful carierei sale - "Medalia olimpică este visul oricărui sportiv, iar pentru mine, medalia de vicecampion olimpic este cea mai prețioasă medalie dintre toate pe care le am". În semifinala de la Munchen, Ion Alexe a boxat cu mâna dreaptă accidentată. Cu toate acestea, a câștigat și s-a calificat în finală. Dar apoi medicii nu l-au mai lăsat să boxeze, pentru că ligamentele au cedat. A rămas cu medalia de argint și regretul că nu a putut participa la finală. "Pentru mine și în ziua de azi Jocurile Olimpice înseamnă ceva deosebit. Nu orice sportiv poate ajunge la Olimpiadă, acolo sunt cei mai buni. Nu pot reda în cuvinte ce înseamnă cu adevărat pentru mine Jocurile Olimpice și nici nu sunt suficiente cuvintele. Olimpiada a fost, este și rămâne competiția supremă în sport", spune Ion Alexe.

Despre Câmpina sportivă de ieri și Câmpina sportivă de astăzi, Ion Alexe spune cu o anumită tristețe că nici nu există termen de comparație. "Se făcea sport din școală. Erau numeroase competiții între școli, existau pepiniere de talente sportive. În școală am făcut atletism, am făcut lupte, am făcut ciclism, până am ajuns să aleg boxul, spre marea bucurie a tatălui meu. Apoi, am mers la Energia Câmpina, care era un club extraordinar, cu foarte multe secții sportive. Puteai alege orice sport îți doreai să-l practici și era o treabă extrem de serioasă", afirmă Ion Alexe, care are, totuși, două mari regrete, că nu a boxat niciodată la o gală oficială în Câmpina, ci doar la meciuri demonstrative și că nu a ajuns și la a treia Olimpiadă, în 1976, la Montreal. 
După retragerea din box, în 1976, Ion Alexe a fost profesor de educație fizică. Timp de 25 de ani a fost șeful catedrei de sport de la Școala de Poliție din Câmpina. "M-am întors definitiv acasă", ne-a spus marele campion și nu s-a întors cu mâna goală, ci cu numeroase medalii și trofee de la competiții naționale și internaționale. Între ele strălucește medalia olimpică. Ion Alexe este singurul câmpinean medaliat la Olimpiadă.

29309 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • STAN COSTEL 22.07.2018 15:13 La multi ani D-le Profesor Ion Alexe., am fost elevul dv-tra in perioada 1988-1990. Astazi tanar pensionar. Cms.sef Costel Stan.

Social

2041 vizualizari
27 sept. 2022 13:41

La Câmpina, petrecere caritabilă pe 8 octombrie - #rechizitepentrucopii

Am primit din partea Asociației “Happy Street Brotherhood” din Câmpina următorul comunicat de presă privind organizarea pe 8 octombrie a unei petreceri caritabile - #rechizitepentrucopii. Organizatorii acestui eveniment așteaptă să le fie alături și alți parteneri - asociații și societăți comerciale, astfel încât un număr cât mai mare de copii să poată beneficia la acest început de an școlar de un sprijin din partea comunității.

2410 vizualizari
23 sept. 2022 08:12

O nouă clinică veterinară în Câmpina – ORTHOCARE MEDICAL VET. Cu profesionalism și dragoste față de animale

ORTHOCARE MEDICAL VET este o nouă clinică veterinară deschisă în Câmpina de doar câteva zile. Se află pe Strada Milcovului, la nr. 10. Dar ORTHOCARE este mai mult decât o clinică sau cabinet, cum vreți să-i spuneți. În spatele său se află o poveste frumoasă, despre doi tineri plecați din Câmpina la facultate și specializări și care acum au revenit acasă.

Alte stiri recente

1439 vizualizari
29 sept. 2022 20:01

Accident pe Strada Republicii, din Câmpina. Un pieton a fost lovit de o mașină

UPDATE - Victima accidentului este o femeie de 68 ani, care a fost transportată la spital. Conducătorul autoturismului care a produs accidentul este un bărbat de 32 ani. Atât șoferul, cât și victima au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cursul serii de joi, 29 septembrie, în apropierea orei 20, pe Strada Republicii, din Câmpina, a avut loc un accident rutier.

423 vizualizari
29 sept. 2022 17:58

Liga A Prahova, etapa a 9-a. Programul și delegările

La finalul acestei săptămâni, de vineri după-amiază și până duminică la prânz sunt programate jcurile etapei a 9-a din Liga A Prahova, la fotbal. Iată programul și delegările: