În urmă cu câteva zile vă prezentăm stadiul lucrărilor de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, proiect cu fonduri europene aflat în derulare la Câmpina. Promiteam atunci să revenim și cu cel de-al doilea proiect la care efectiv se lucrează - restaurarea Castelului Hasdeu.
Lucrările efective la proiectul de restaurare a Castelului Hasdeu au început în primăvara anului trecut, pe 1 aprilie, deși Primăria Câmpina emisese autorizația de construire încă din septembrie 2019. Conform anunțurilor oficiale, de pe panoul ”Șantier în lucru”, lucrarea ar trebui finalizată pe 1 aprilie 2022. În schimb, pe panoul de informare privind lucrarea cu fonduri europene, termenul de finalizare este... 3 septembrie 2021. Lucrările sunt executate de societatea Inspeti Building Restauration SRL Ploiești, iar costul acestui proiect este de 15.810.836,31 lei, adică peste 3,1 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 13.369.855,36 lei, adică aproximativ 2,7 milioane euro.
La momentul vizitei noastre pe șantierul de la Castelul Hasdeu se lucra destul de intens. Erau mai multe echipe de muncitori, fiecare lucrând la câte ceva - unii la instalații, alții la terasele castelului, alții la interioare. Terasele castelului, cele pe unde se infiltra apa care a produs atâtea necazuri în ultimii ani integrității fizice a obiectivului, sunt aproape finalizate. De asemenea, și pereții castelului, acolo unde se intervine prin proiect. Se lucrează și la instalații - atât la cele sanitare, cât și la partea electrică, iar la interior s-a început deja restaurarea picturii de pe pereți. Cea mai importantă modificare va fi în sala centrală a Castelului, acolo unde este Crucea Mântuitorului și unde bolta sălii va redeveni albastră, precum cerul, așa cum a fost în timpul vieții lui Hasdeu, urmând să dispară acel labirint neinspirat apărut la restaurarea de la începutul anilor '90.
Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare de la Castelul Hadeu este primăvara anului viitor. La Castel nu există presiunea timpului atât de importantă ca la lucrarea de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, aici fiind mai important ca lucrările să se desfășoare bine - să nu se mai infiltreze apa de pe terase și să nu se mai producă acel condens la luminatoare, lucruri care au creat atâtea probleme în trecut. În momentul de față, Castelul este gol. Majoritatea lucrurilor de aici sunt depozitate în diferite spații, altele, operele de artă cele mai importante fiind la restaurare la ateliere specializate ale Muzeului Național de Artă de la București.
Lucrările de restaurare ale celui mai important obiectiv turistic al Câmpinei sunt finanțate prin Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, conform proiectului, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. Curtea și grădina Castelului vor fi amenajate din punct de vedere peisagistic, se va realiza un sistem de iluminat arhitectural, iar în interior va fi implementat un sistem electronic de informare cu touch-screen și holograme reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.