CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Proiectele cu fonduri europene ale Câmpinei - restaurarea Castelului Hasdeu. Lucrările ar trebui să se încheie anul viitor

- Actualitate -

Proiectele cu fonduri europene ale Câmpinei - restaurarea Castelului Hasdeu. Lucrările ar trebui să se încheie anul viitor

În urmă cu câteva zile vă prezentăm stadiul lucrărilor de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, proiect cu fonduri europene aflat în derulare la Câmpina. Promiteam atunci să revenim și cu cel de-al doilea proiect la care efectiv se lucrează  - restaurarea Castelului Hasdeu. 

Lucrările efective la proiectul de restaurare a Castelului Hasdeu au început în primăvara anului trecut, pe 1 aprilie, deși Primăria Câmpina emisese autorizația de construire încă din septembrie 2019. Conform anunțurilor oficiale, de pe panoul ”Șantier în lucru”, lucrarea ar trebui finalizată pe 1 aprilie 2022. În schimb, pe panoul de informare privind lucrarea cu fonduri europene, termenul de finalizare este... 3 septembrie 2021. Lucrările sunt executate de societatea Inspeti Building Restauration SRL Ploiești, iar costul acestui proiect este de 15.810.836,31 lei, adică peste 3,1 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 13.369.855,36 lei, adică aproximativ 2,7 milioane euro.
La momentul vizitei noastre pe șantierul de la Castelul Hasdeu se lucra destul de intens. Erau mai multe echipe de muncitori, fiecare lucrând la câte ceva - unii la instalații, alții la terasele castelului, alții la interioare. Terasele castelului, cele pe unde se infiltra apa care a produs atâtea necazuri în ultimii ani integrității fizice a obiectivului, sunt aproape finalizate. De asemenea, și pereții castelului, acolo unde se intervine prin proiect. Se lucrează și la instalații - atât la cele sanitare, cât și la partea electrică, iar la interior s-a început deja restaurarea picturii de pe pereți. Cea mai importantă modificare va fi în sala centrală a Castelului, acolo unde este Crucea Mântuitorului și unde bolta sălii va redeveni albastră, precum cerul, așa cum a fost în timpul vieții lui Hasdeu, urmând să dispară acel labirint neinspirat apărut la restaurarea de la începutul anilor '90.
Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare de la Castelul Hadeu este primăvara anului viitor. La Castel nu există presiunea timpului atât de importantă ca la lucrarea de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, aici fiind mai important ca lucrările să se desfășoare bine - să nu se mai infiltreze apa de pe terase și să nu se mai producă acel condens la luminatoare, lucruri care au creat atâtea probleme în trecut. În momentul de față, Castelul este gol. Majoritatea lucrurilor de aici sunt depozitate în diferite spații, altele, operele de artă cele mai importante fiind la restaurare la ateliere specializate ale Muzeului Național de Artă de la București.

Lucrările de restaurare ale celui mai important obiectiv turistic al Câmpinei sunt finanțate prin Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, conform proiectului, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. Curtea și grădina Castelului vor fi amenajate din punct de vedere peisagistic, se va realiza un sistem de iluminat arhitectural, iar în interior va fi implementat un sistem electronic de informare cu touch-screen și holograme reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.


25 Aug 2021 08:12 5792 vizualizari



Comentarii






2493 vizualizari 24 Apr 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1365 vizualizari 24 Apr 2024 12:11

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
4953 vizualizari 24 Apr 2024 09:02

Pe 15 iunie 2024, un nou examen de admitere la Școala de Poliție Câmpina. Înscrierile au început miercuri, 24 aprilie

1.340 locuri sunt scoase la concurs la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în sesiunea care a început miercuri, 24 aprilie, și va avea examenul pe 15 iunie.

citeste mai mult
1126 vizualizari 19 Apr 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV