Proiectele cu fonduri europene ale Câmpinei - restaurarea Castelului Hasdeu. Lucrările ar trebui să se încheie anul viitor

Actualitate (Categoria articolului)

În urmă cu câteva zile vă prezentăm stadiul lucrărilor de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, proiect cu fonduri europene aflat în derulare la Câmpina. Promiteam atunci să revenim și cu cel de-al doilea proiect la care efectiv se lucrează  - restaurarea Castelului Hasdeu. 

Lucrările efective la proiectul de restaurare a Castelului Hasdeu au început în primăvara anului trecut, pe 1 aprilie, deși Primăria Câmpina emisese autorizația de construire încă din septembrie 2019. Conform anunțurilor oficiale, de pe panoul ”Șantier în lucru”, lucrarea ar trebui finalizată pe 1 aprilie 2022. În schimb, pe panoul de informare privind lucrarea cu fonduri europene, termenul de finalizare este... 3 septembrie 2021. Lucrările sunt executate de societatea Inspeti Building Restauration SRL Ploiești, iar costul acestui proiect este de 15.810.836,31 lei, adică peste 3,1 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 13.369.855,36 lei, adică aproximativ 2,7 milioane euro.
La momentul vizitei noastre pe șantierul de la Castelul Hasdeu se lucra destul de intens. Erau mai multe echipe de muncitori, fiecare lucrând la câte ceva - unii la instalații, alții la terasele castelului, alții la interioare. Terasele castelului, cele pe unde se infiltra apa care a produs atâtea necazuri în ultimii ani integrității fizice a obiectivului, sunt aproape finalizate. De asemenea, și pereții castelului, acolo unde se intervine prin proiect. Se lucrează și la instalații - atât la cele sanitare, cât și la partea electrică, iar la interior s-a început deja restaurarea picturii de pe pereți. Cea mai importantă modificare va fi în sala centrală a Castelului, acolo unde este Crucea Mântuitorului și unde bolta sălii va redeveni albastră, precum cerul, așa cum a fost în timpul vieții lui Hasdeu, urmând să dispară acel labirint neinspirat apărut la restaurarea de la începutul anilor '90.
Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare de la Castelul Hadeu este primăvara anului viitor. La Castel nu există presiunea timpului atât de importantă ca la lucrarea de reabilitare termică de la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, aici fiind mai important ca lucrările să se desfășoare bine - să nu se mai infiltreze apa de pe terase și să nu se mai producă acel condens la luminatoare, lucruri care au creat atâtea probleme în trecut. În momentul de față, Castelul este gol. Majoritatea lucrurilor de aici sunt depozitate în diferite spații, altele, operele de artă cele mai importante fiind la restaurare la ateliere specializate ale Muzeului Național de Artă de la București.

Lucrările de restaurare ale celui mai important obiectiv turistic al Câmpinei sunt finanțate prin Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, conform proiectului, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. Curtea și grădina Castelului vor fi amenajate din punct de vedere peisagistic, se va realiza un sistem de iluminat arhitectural, iar în interior va fi implementat un sistem electronic de informare cu touch-screen și holograme reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu.

5279 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

140 vizualizari
26 iun. 2022 19:45

Beci inundat pe Strada Rahovei și copac doborât pe Strada Cuza, efectele ploii puternice de duminică, de la Câmpina

În condițiile existenței unui cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, la Câmpina a plouat duminică după-amiază câteva ore bune.

1148 vizualizari
26 iun. 2022 15:32

Incendiu la Provița de Sus. Pompierii intervin cu efective mărite pentru a nu se propaga focul și la alte case

UPDATE - Incendiul a fost lichidat. Pompierii acționează în continuare pentru înlăturarea efectelor negative generate de acesta. Din fericire,nu s-au înregistrat victime, informează purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.
Duminică după-amiază, în jurul orei 15.20, pompierii câmpineni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la Provița de Sus.

Alte stiri recente

154 vizualizari
26 iun. 2022 18:52

Atleții câmpineni Ștefan Gagiu și Eduard Unguroaica vor reprezenta România la FOTE 2022, din Slovacia

În perioada 24-30 iulie 2022, la Banska Bystrica, în Slovacia, are loc ediția din acest an a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Din delegația României la atletism fac parte și doi câmpineni, urmare a rezultatelor foarte bune din acest sezon.

223 vizualizari
26 iun. 2022 17:42

Iarina Cojocaru, dublă campioană națională la natație în probele de 100m bras și 200m bras

În perioada 22-26 iunie 2022,  la Târgoviște a avut loc Campionatul Național de Natație pentru Cadeți. Clubul câmpinean Barracuda a participat la categoria sub 12 ani cu Iarina Cjocaru, antrenată chiar de tatăl ei, Gabriel Cojocaru, iar performanțele sale au fost de top.