Consiliul Local Câmpina îi va acorda lui Paolo Gozzo, post-mortem, titlul de "Cetățean de onoare al municipiului"

Social (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 28 ianuarie 2021, a Consiliului Local Câmpina se va afla și un proiect privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare post-mortem al municipiului Câmpina" lui Paolo Gozzo, italianul care a înființat și condus, la Câmpina, Asociația "Inima Sfântă a lui Isus" pentru sprijinirea copiilor proveniți din familiile defavorizate.

Inițiativa acordării acestui titlu aparține Comisiei pentru Cultură a Consiliului Local Câmpina, formată din consilierii Liviu Briciu (președinte), Florin Marcu, Dan Nica, Andrei Duran și Liviu Davidescu și vine ca răspuns la o scrisoare deschisă adresată autorităților locale de Corina Giurcă, în numele Asociației ”Inima Sfântă a lui Isus”, pe 11 ianuarie 2021, după ce Paolo Gozzo a fost răpus de complicațiile gnerate de infectarea cu noul coronavirus, pe 23 noiembrie anul trecut, la numai 55 de ani.
Paolo Gozzo, originar din Veneto (Italia), a ajuns în Câmpina în anul 2003, după alți ani de voluntariat în Bosnia - Herțegovina și Albania pentru copiii care au rămas orfani în urma războiului din această zonă a Balcanilor. Datorită lui Paolo Gozzo și Asociației ”Inima Sfântă a lui Isus”, pe care a înființat-o la Câmpina în anul 2005, sute de copii au învățat să scrie și să citească. Alfabetizarea copiilor din cartierele sărace ale Câmpinei sau din familii fără posibilități financiare a fost unul dintre crezurile lui Paolo Gozzo, care s-a încăpățânat, culmea, uneori chiar împotriva autorităților, să ducă această misiune la capăt. Și nu doar că i-a învățăt să scrie și să citească, dar pe unii dintre copii i-a învățat chiar și să se spele, pe mâini, pe față, pe dinți, i-a învățat să mănânce frumos și să salute, lucruri pe care nimeni nu-i învăța acasă... Și tot Paolo Gozzo i-a dus pe acești copii în excursii în jurul localității și la muzeele din Câmpina și împrejurimi. Și până în ultimele zile ale vieții sale, curmate mult prea devreme de acest virus teribil, a luptat pentru proiectele sale sociale.
Într-un interviu acordat publicației italiene Avvenire, în vara anului 2019, Paolo Gozzo povestea una dintre întâmplările care l-au marcat cel mai mult în experiența sa de până atunci la Câmpina: ”Nu voi putea uita niciodată sclipirea din ochii a 30 de copii pe care i-am dus la un restaurant pentru prima dată în viața lor. Nu văzuseră niciodată o masă pusă. Nu aveam mulți bani și nu puteam comanda prea multe. La un moment dat, chelnerița a venit să spună că, dacă nu suntem jigniți, un domn a vrut să ofere fructe și ciocolată pentru toată lumea. Nu voi uita niciodată acea bucurie din ochii copiilor. Aceștia sunt ochii pe care aș vrea să îi văd la toți copiii, acei ochi au dreptul lor!".
Paolo Gozzo, italianul care a ales să trăiască în România, la Câmpina, pentru a-i învăța pe copiii săraci să scrie și să citească, devine prima persoană căreia noul Consiliu Local îi atribuie, post-mortem, titlul de "Cetățean de onoare al municipiului" și, așa cum se întâmplă adesea, ne întrebăm dacă nu era mai bine ca administrația locală să-i fi acordat ceva mai mult sprijin în timpul vieții pentru proiectele sale sociale care vizau exclusiv copii din Câmpina.

6395 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

353 vizualizari
27 feb. 2021 10:56

Peste 500 de câmpineni vor beneficia de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local în acest an

Consiliul Local Câmpina a aprobat în ședința ordinară de joi, 25 februarie, un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind acordarea de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local pentru o serie de categorii sociale defavorizate.

2780 vizualizari
26 feb. 2021 21:29

De ”Ziua meseriilor”, elevi de la școlile gimnaziale din Câmpina au vizitat Liceul Tehnologic Energetic

Pe 11 martie se sărbătorește ”Ziua meseriilor”, iar până atunci, prin inspectoratele școlare județene, în diverse licee din țară au loc acțiuni de promovare a învățământului profesional în rândul elevilor din clasa a VIII-a. O astfel de acțiune a avut loc vineri, 26 februarie 2021, la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina, elevilor de la școlile gimnaziale ”Ion Câmpineanu”, ”B.P. Hasdeu” și Școala Centrală, însoțiți de diriginții lor, fiindu-le prezentate avantajele învățământului tehnic și profesional.

Alte stiri recente

1781 vizualizari
26 feb. 2021 21:35

Agenții Poliției Locale Câmpina au continuat activitățile de fluidizare a traficului în zona centrală, la finalul săptămânii

Pentru a doua săptămână consecutiv, vineri, 26 februarie 2021, agenții Poliției Locale, în colaborare cu cei de la Poliția Municipiului Câmpina, au acționat pentru fluidizarea traficului rutier pe Strada Republicii, în zona Pieței Centrale, o zonă aglomerată în special la sfârșit de săptămână.

2326 vizualizari
26 feb. 2021 21:18

Marius Vasile (CSS ”Istrati” Câmpina), campion național la aruncarea greutății, categoria sub 20 ani, cu un nou record personal

După ce a participat la Sofia, la Balcaniada pentru sportivi sub 20 ani, unde s-a clasat pe un meritoriu loc 4, cu un nou record personal, Marius Vasile (antrenor Nicolae Pavel), legitimat la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, a obținut vineri după-amiază titlul național în proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani. Marius Vasile și-a depășit din nou propriul record cu zece centimetri, aruncând de această dată la 17,35m, cu peste doi metri față de ceilalți ocupanți ai podiumului.