Au fost destul de mulți cei care au ridicat din sprâncene atunci când au aflat că miercuri, 18 noiembrie 2020, sunt convocați la sediul Primăriei Câmpina pentru o primă ședință a Comandamentului de Iarnă, obișnuiți fiind ca astfel de întâlniri să aibă loc... la prima ninsoare. Astăzi, în aproximativ 40 minute, s-au pus la punct mai multe detalii privind intervențiile din timpul iernii.
La ședința Comandamentului de Iarnă au participat reprezentanți ai Jandarmeriei, ISU, Poliției Municipale, Poliției Locale, ai principalelor operatori - Distrigaz, Electrica, HidroPrahova, reprezentanți ai Ocolului Silvic, Pieței Centrale, Spitalului Voila, Floricon Salub, iar din partea administrației locale - primarul Alin Moldoveanu, administratorul public Adrian Dobre și șefii unor compartimente din Primărie.
Reprezentantul fiecărei instituții a prezentat situația pregătirii pentru sezonul de iarnă, iar operatorii rețelelor au dat asigurări că la Câmpina nu se pune problema să se ajungă la avarii majore în alimentarea cu gaze, cu energie electrică sau cu apă, iar dacă, totuși, se va întâmpla așa ceva există echipe pregătite să intervină. Doar Electrica are unele probleme în momentul de față în asigurarea integrală a echipelor de intervenție operativă din cauza infectării mai multor angajați cu noul coronavirus.
Primarul Alin Moldoveanu a afirmat că se așteaptă ca toată lumea să-și facă datoria și să intervină acolo unde trebuie și unde se poate: "Eu voi ieși să dau la lopată dacă va fi nevoie, că nu mi-e rușine și am mai făcut acest lucru, dar vreau aceeași implicare din partea tuturor. Nu voi accepta, spre exemplu, ca în Primăria Câmpina cineva să stea prin birouri și să îi aștepte pe alții să vină să degajeze zăpada din curtea instituției”.
Cel mai sensibil subiect discutat a fost cel al asigurării materialelor de deszăpezire, în momentul de față, prin contract, Primăria Câmpina achiziționând materialul antiderapant pe care operatorul îl împrăștie pe străzi, după un grafic stabilit de comun acord. În anii precedenți, pentru deszăpezire s-a folosit un amestec de sare cu nisip. În iarna care urmează se va folosi doar sare și, bineînțeles, clorura de calciu pentru unele zone, în funcție și de banii disponibili. La propunerea de a se folosi numai sare, fără nisip, s-au avut în vedere următoarele:
- efectul practic mult mai rapid, mai ales în cazul poleiului, intervenția cu sare ducând mult mai repede la topirea gheții;
- efectul ecologic, pentru că nisipul ajungea în canalizare și crea unele probleme în rețea, existând situații în care nisipul bloca, practic, canalizarea;
- efectul vizual, pentru că după trecerea iernii nu va mai fi nevoie de măturarea mecanică a zeci, poate sute de kilograme de nisip, care se usucă la marginea străzilor;
- efectul economic, pentru că operatorul Floricon Salub a promis că, dacă nu se va mai folosi nisip, acest lucru se va vedea în costurile mult mai mici cu salubritatea pe domeniul public în primele luni de primăvară.
De asemenea, s-a mai stabilit să li se solicite cetățenilor, mai ales celor de pe străzile principale ale Câmpinei, să nu mai parcheze pe marginea drumului, așa cum se întâmplă acum, pentru a putea permite operatorului să intervină cât mai eficient posibil.
La finalul ședinței, cine a dorit a putut merge la sediul Floricon Salub unde erau pregătite o parte dintre utilajele de intervenție pentru iarna 2020-2021.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.