Școala Gimnazială Centrală Câmpina este una dintre cele 15 școli din Prahova participante la proiectul pilot “Educație sanitară şi prim-ajutor în școlile din Prahova”, finanțat de OMV Petrom și implementat de Fundația pentru Smurd, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” din Boldești.
Proiectul a implicat participarea a peste 90 de elevi din clasa a VII-a de la școala câmpineană. Ei au fost instruiți de către voluntarii Fundației pentru Smurd și reprezentanți ai ISU, pe parcursul a opt ore de curs, în perioada aprilie-mai 2022, cu privire la noțiunile de prim-ajutor și lanțul supraviețuirii, numărul unic de urgență 112, aspecte legate de prevenție și siguranță, măsuri de prim-ajutor acordate părinților, bunicilor sau în cazul unor traumatisme. Cu această ocazie, Școala Centrală a fost sponsorizată de către Fundația pentru SMURD cu bunuri în valoare de aproximativ 7.000 lei: manechin tors pentru resuscitare adult, manechin tors pentru resuscitare copil, simulator de defibrilare semiautomată, o trusa de prim-ajutor echipată complet și altele.
De asemenea, șase elevi ai Școlii Centrale și directorul instituției, prof. Florentina Dumitrașcu, vor avea din toamnă calitatea de peer educator în acordarea primului ajutor în urma training-ului realizat în cadrul taberei “Învăț și salvez”, organizată în perioada 24-29 iulie, la Straja, în județul Hunedoara, în baza parteneriatului dintre Fundația pentru SMURD și Fundația Noi Orizonturi.
“Calitatea de peer educator vizează implicarea activă în formarea elevilor și profesorilor în acordarea primului ajutor premedical de bază. Aceasta este o metodă cu rezultate pentru a crește exponențial, într-un timp scurt, numărul celor care au cunoștințe de bază de prim-ajutor. Formarea acestor resurse la nivelul fiecărei școli, inițial cu supervizarea și suportul voluntarilor, va permite extinderea instruirii către părinții sau familiile elevilor”, ne-a declarat prof. Florentina Dumitrașcu, directorul Școlii Centrale.
În cadrul taberei, elevii din unitățile de învățământ participante s-au bucurat de numeroase activități specifice acordării primului ajutor, dar și de dezvoltare personală și consolidarea relațiilor cu ceilalți participanți: drumeții, jocuri, reguli de grup, team building, curs de frânghii la joasă înălțime și multe, multe altele. Au participat elevi de la: Școala Gimnazială Centrală Câmpina, Școala Gimnazială “Sf. Vineri” Ploiești, Școala Gimnazială „George Coșbuc” Ploiești, Liceul Tehnologic Agricol Bărcăneşti, Școala Gimnazială Târgșoru Vechi, Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino” Băicoi.
“Am învățat să salvăm vieți, am învățat cum trebuie să-i învățăm pe copiii de vârsta noastră să acorde primul ajutor, ne-am jucat, ne-am distrat, ne-am cunoscut mai bine, ne-am sudat ca echipa!”, a fost concluzia participanților la tabăra “Învăț și salvez”.
În curând, se va deschide la Breaza, pe Strada General Ion Manolescu, nr. 2, Lóu Café, o cafenea nouă și primitoare.
Simularea examenului de Bacalaureat va începe luni, 24 martie, de la ora 9.00, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Câmpina au intervenit, marți după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins o locuință și anexele aferente în comuna Provița de Jos, satul Drăgăneasa.
În cursul zilei de duminică a încetat din viață unul dintre cei mai cunoscuți medici stomatologi din Câmpina - doctor Ecaterina Duminecă. Reputatul medic împlinise pe 6 martie vârsta de 82 ani.