Regulamentul General pentru Protecția Datelor a fost adoptat în aprilie 2016 și intră în vigoare de astăzi, 25 mai 2018, în toate țările din Uniunea Europeană. Scopul este acela de protejare a datelor personale ale cetățenilor europeni. Datele care intră sub incidența acestui regulament sunt împărțite în două categorii: date personale (nume, adresă, CNP, IP, e-mail etc) și date sensibil personale (convingeri politice și religioase, orientare sexuală, informații medicale). Chiar dacă unele dintre aceste informații sunt protejate de legi naționale, regulamentul aduce ca noutate protejarea datelor colectate anonim sau sub pseudonim.
Orice companie, instituție sau organizație care stochează sau procesează date personale ale cetăţenilor europeni trebuie să se alinieze Regulamentului pentru Protecţia Datelor. Companiile, instituțiile sau organizațiile trebuie să comunice permanent cu autorităţile de protecţie a datelor, iar cele care procesează un volum mare de date personale sunt obligate să-și înființeze un departament special, condus de un ofițer de protecţie a datelor sau să apeleze la o firmă de specialitate. Companiile care nu vor respecta noul regulament vor plăti amenzi substanţiale. Vorbim de sume de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală, oricare dintre acestea este mai mare. În plus, utilizatorii care consideră că au fost prejudiciaţi pot obține despăgubiri.
"În procesarea datelor, organizaţiile trebuie să furnizeze informaţii clare referitoare la modul de utilizare: în ce scop sunt folosite datele, care este baza legală de procesare, cât timp vor fi stocate datele, ce entităţi le pot accesa, care sunt drepturile fundamentale de protecţie a datelor, dacă datele vor fi transferate în afara Uniunii Europene, în ce condiţii poate fi depusă plângere, cum poate fi anulat acordul privind procesarea datelor. Dacă datele unei persoane nu mai sunt procesate ori sunt utilizate ilegal, persoana respectivă poate cere ştergerea datelor sale. Cu toate acestea, trebuie garantate alte drepturi UE, precum libertatea de exprimare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Joi, 10 iulie, au fost afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025
Primăria municipiului Câmpina anunță demararea lucrărilor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, o investiție cu fonduri europene, derulată de operatorul HidroPrahova SA.
Fenomene meteo de o violență extremă au avut loc în cursul zilei de miercuri, 9 iulie, și în Munții Bucegi, nu numai în Sinaia.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat un bilanț provizoriu al intervențiilor după urgia de la Sinaia, când o furtună foarte puternică a făcut ravagii. În 15 minute...