Dezbaterea publică pe tema tarifelor la gunoiul câmpinenilor a scos la iveală probleme la care administrația locală încă nu are soluții

Actualitate (Categoria articolului)

La Primăria Câmpina a avut loc miercuri, 30 ianuarie 2019, o dezbatere publică pe tema tarifelor pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor. A fost o dezbatere organizată la solicitarea Asociației Câmpina Civică și la care au participat patru membri ai asociației menționate, reprezentanți ai Primăriei, Consiliului Local și Floricon Salub.

Au fost prezenți primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Pițigoi, secretarul municipiului - Tatiana Moldoveanu, administratorul public - Remus Bădulescu, consilierii locali Constantin Cândea și Lucian Cercel, consilierul juridic al CL - Laurențiu Olărașu, directorul Floricon Salub - Florin Constantinescu.
De foarte multă vreme nu s-a mai organizat la Câmpina o dezbatere publică, indiferent de subiect, chiar dacă acțiunile de acest gen ar putea constitui o foarte bună punte de comunicare între administrația locală și cetățeni. Din păcate, niciuna dintre părțile implicate nu este prea interesată de un asemenea demers. Acum, fiind vorba despre creșterea tarifelor la gunoi, un subiect destul de sensibil la nivel local, Asociația Câmpina Civică a solicitat o dezbatere asupra proiectului privind noile tarife, cu atât mai mult cu cât proiectul respectiv se va afla pe ordinea de zi a ședinței de astăzi (joi, 31 ianuarie) a Consiliului Local. Și vă reamintim că este vorba despre includerea în facturile populației și agenților economici a contribuției pentru economia circulară, o taxă nouă, aprobată de Guvern, în valoare de 30 lei/tona de deșeuri eliminată prin depozitare. Raportată la cantitatea de deșeuri din Câmpina, contribuția pentru economia circulară a fost stabilită la 0,64 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice și 10,50 lei/mc pentru persoanele juridice. Adăugând contribuția pe economia circulară, vor rezulta următoarele tarife: 
- 12,25 lei (cu tot cu TVA)/persoană/lună pentru persoanele fizice
- 110 lei/mc/lună pentru agenții economici și instituțiile publice altele decât cele din subordinea administrației locale
- 107,92 lei/mc/lună pentru Primărie și instituțiile publice aflate în subordinea acesteia

Aceste lucruri au fost explicate și la dezbaterea publică de ieri de către directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu, care a precizat că noua taxă este încasată de operatorul de salubritate și virată apoi la Fondul de Mediu. Tocmai de aceea, contribuția pentru economia circulară va fi evidențiată în mod distinct pe facturi. O vom regăsi chiar în factura pe luna ianuarie, pentru că, potrivit OUG 74/2018 și Legii 31/2019, contribuția pentru economia circulară intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Președintele Asociației Câmpina Civică, Marius Stoica, a ridicat mai multe probleme legate de salubritate, în special de colectarea selectivă a deșeurilor. Și asta pentru că, în curând, conform legii, vom avea tarife distincte pentru deșeurile reciclabile și pentru celelalte categorii de deșeuri. În timpul discuțiilor s-a ajuns la două mari probleme pe care le are Câmpina la acest capitol: 1. deși au trecut trei ani de când s-a introdus taxa specială de salubritate, nici până acum nu au fost identificați cei care nu au contracte pentru gunoi și, prin urmare, nu s-a luat niciun fel de măsură împotriva lor (lucru care ne pune serios pe gânduri și ne face să ne întrebăm dacă chiar se dorește rezolvarea acestei probleme); 2. slaba colectare selectivă a deșeurilor în municipiu, doar câteva zeci de tone din cele peste 10.000 tone de deșeuri colectate anual în Câmpina.

În acest moment, administrația locală nu a găsit încă soluții pentru a determina populația să colecteze selectiv deșeurile și nici soluții pentru a știi cine colectează selectiv și cine nu. Din momentul în care se vor introduce tarife diferențiate, asta chiar va fi o problemă. Dacă la case se mizează pe angajații operatorului de salubritate, care să meargă din poartă în poartă cu tabelele în mână (o idee, doar), la blocuri ar fi mai complicat, iar aici viceprimarul Adrian Pițigoi crede că montarea de camere de supraveghere la platformele de gunoi și implicarea președinților asociațiilor de proprietari ar putea rezolva, cât de cât, această problemă. S-a discutat destul de mult, fără rezultate concrete. Dar faptul că s-a discutat este un pas înainte. O asociație civică ar putea fi un partener permanent de dialog al administrațiai locale, dacă s-a dori acest lucru. Iar o asociație civică la care să adere cât mai mulți câmpineni ar fi un lucru și mai bun.

6025 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • nelu 31.01.2019 14:32 E mult de lucru,sa facut foarte putin pana in prezent.Faceti ca in GERMANIA,inchideti ghenele de gunoi fiecare locatar din numita asociatie primeste cheie ,nu mai vin boschetari si se poate controla perfect toata colectarea si SORTAREA,altfel sunt povesti de adormit enoriasii.Faceti ce fac tarile avansate ,folositi aspiratoare pe mediu uscat si colectati din timp uscatura,veti reduce lucru cu matura de nuiele in mediu umed semnificativ.De neinteles, de ce nu apelati la CONSULTANTA,sunt probleme banale si simple.Chiar nu poate nimeni sa inteleaga din PRIMARIE?Trebuie doar sa urmam pe cei ce au dezvoltat acest sistem nimic mai mult sau sunt interese ascunse si scurgeri de bani ca de obicei.

Actualitate

473 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

184 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

210 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

430 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.