Universul lui Cezar Petrescu, la Bușteni, în casa memorială care astăzi îi poartă numele

Social (Categoria articolului)

Cezar Petrescu este una dintre personalitățile culturii române care, asemeni lui Ion Heliade Rădulescu, Constantin Istrati sau Nicolae Grigorescu, a ales să părăsească Bucureștiul pentru a se stabili pe Valea Prahovei. Dacă ceilalți trei au ales Câmpina, Cezar Petrescu, din dorința de a avea un loc liniștit, unde să poată lucra, și-a cumpărat o casă la Bușteni. Asta se întâmpla în iunie 1937. Aici, la Bușteni, în superba casă devenită ulterior Muzeul Memorial “Cezar Petrescu”, scriitorul a trăit 24 de ani. Astăzi, 9 martie 2021, se împlinesc 60 de ani de când Cezar Petrescu a trecut în lumea de dincolo.

Cezar Petrescu s-a născut în comuna Cotnari, județul Iași, la 1 decembrie 1892. A studiat la Roman și la Iași, obținând o licență în drept în anul 1915. Apoi s-a mutat la București, unde s-a afirmat ca mare gazetar, dar unde a fost și cofondator sau fondator al revistei “Gândirea” și al ziarelor „Cuvântul” și „Curentul”, apoi director la “România literară”. Opera lui Cezar Petrescu cuprinde peste 70 de volume publicate: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică. Între anii 1927-1928 a scris cel mai cunoscut roman al său, „Întunecare“, care i-a dus și Premiul Național pentru Literatură. După ce așterne pe hârtie „Duminica orbului“, „Orașul patriarhal“ și „Aurul negru“, pe când avea 45 de ani, romancierul și-a îndeplinit un vis al tinereții sale, acela de a cumpăra o casă în provincie. În 1937, a cumpărat casa de la Bușteni și timp de peste două decenii, retras în tihna munților, Cezar Petrescu a scris multe romane, în special literatură pentru copii: „Cocârț și bomba atomică“, „Neghiniță“, „Iliuță copil“, „Omul de zăpadă“ etc. Asta după ce, în 1931, publicase emoționanta poveste a lui “Fram, ursul polar”.
După încetarea din viață a scriitorului (1961), surorile sale au donat statului casa cu tot ce se afla aici, înzestrând-o suplimentar cu un număr impresionant de documente originale. Oferta a fost condiționată de realizarea unui așezământ de cultură, ceea ce s-a și întâmplat, Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” fiind deschis șase ani mai târziu, la 17 decembrie 1967. Astăzi, muzeul de la Bușteni este secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Interiorul muzeului, care păstrează neștirbit vechiul stil: mobilier rustic, scoarțe vechi, ceramică românească, statui și tablouri, peste 10.000 de volume și reviste - toate donate de urmași - dezvăluie la Cezar Petrescu două trăsături majore: prețuirea pentru arta populară și marea sa pasiune pentru carte. De la intrare ne întâmpină semnele prieteniei lui Cezar Petrescu cu artiști plastici de seamă ai epocii: statuile celor trei martiri - Horia, Cloșca și Crișan - unicate, semnate de sculptorul Oscar Han și tablouri de Iser, Demian, Jiquide, Theodorescu-Sion etc. Așezarea unor asemenea piese de artă la loc de cinste în refugiul său de creație este o mărturie a celor două sentimente ce caracterizează între altele pe Cezar Petrescu omul și scriitorul: dragostea de neam și țară și gustul artistic. Un alt amănunt tot atât de caracteristic pentru Cezar Petrescu este dragostea pentru mama sa, care și-a petrecut sub acest acoperiș ultimii 14 ani de viață. Sufrageria ilustrează, mai mult decât celelalte încăperi, dragostea scriitorului pentru arta populară, precum și bunul său gust. Obiectele expuse aici au fost selecționate și așezate chiar de scriitor: mobilier lucrat în stil popular, ceramică din Transilvania, o icoană pe sticlă. Două tablouri „Flori galbene" și „Cap de maramureșan" de pictorul Bilțiu-Dăncuș completează acest interior. Mobilierul din biroul de primire - comandat special după gustul scriitorului - covorul de cel mai autentic stil oltenesc, perdelele lucrate pe pânză topită sunt încă o dovadă de dragoste pentru arta românească.
Este o casă aranjată simplu, în stil românesc, singura modificare făcută fiind expoziția documentară, acolo unde, în vremea când Cezar Petrescu locuia aici, erau două dormitoare, cel al mamei şi cel al soţiei. Pe masa de lucru de pe verandă este ultimul articol rămas neterminat , “După dezbateri , faptele”, iar alături, pe măsuţa rotundă, veghează şi azi serviciul de cafea, alături de ţigări şi medicamente.
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu" din Bușteni rămâne o atracție turistică pentru toți cei care își îndreaptă pașii pe Valea Prahovei, dar și o aducere aminte și actualizare a vastei personalități a marelui scriitor Cezar Petrescu, care continuă să reprezinte un important reper în cultura românească. „Aici, sub cerul acesta pur, Cezar Petrescu a cinstit, ca într-o ceremonie, arta, munca, dreptatea și omenia”, spune inscripția semnată de poetul Demostene Botez, care-l întâmpină pe vizitator la intrare. 

(Material realizat cu sprijinul muzeografului Ilinca Grigorescu - 
Muzeului Memorial “Cezar Petrescu” Bușteni)

3086 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

476 vizualizari
23 sept. 2021 12:08

Proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", derulat de Asociația Glasul Autismului din Câmpina, a ajuns la final

Asociația Glasul Autismului din municipiul Câmpina a derulat anul acesta proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", realizat cu sprijinul financiar al ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pe parcursul anului, noi am mai scris despre acest proiect destinat în special părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acum, proiectul a ajuns la final.

3388 vizualizari
22 sept. 2021 18:44

Acțiune de control și prevenție a polițiștilor câmpineni la mai mulți agenți economici din municipiu și comunele vecine, pe tema COVID-19

Polițiștii câmpineni au desfășurat astăzi, 22 septembrie 2021, în municipiul Câmpina și în câteva dintre comunele învecinate (Brebu, Telega, Cornu și Provița de Jos), o acțiune de control și prevenție care a avut la bază noile reglementări legale privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19. Au fost verificate 45 de obiective economice, dintre care șapte restaurante, cinci hoteluri, 30 baruri/cafenele, trei stații de combustibil, trei săli de jocuri, dar și mijloace de transport în comun.

Alte stiri recente

486 vizualizari
23 sept. 2021 20:54

La Spitalul de Psihiatrie Voila a avut loc conferința de închidere a proiectului de achiziție de echipamente și aparatură medicală cu fonduri europene

Zece luni a durat, la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, implementarea unui proiect cu fonduri europene privind achiziția de echipamente și aparatură medicală, toate acestea necesare în dezvoltarea capacității de diagnosticare și îngrijiri medicale acordate pacienților cu afecțiuni psihice și suspecți sau confirmați cu infecția SARS-CoV-2.

1386 vizualizari
23 sept. 2021 07:45

9.756 candidați la școlile de poliție de la Câmpina și Cluj-Napoca, la sesiunea de admitere septembrie-octombrie-noiembrie 2021

S-au încheiat înscrierile pentru sesiunea de admitere septembrie-octombrie la unitățile postliceale de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Pentru cele 1.292 locuri de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina s-au înscris 8.232 candidați, iar pentru cele 300 de locuri de la Școala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" din Cluj-Napoca s-au înscris 1.524 candidați. În total, 9.756 candidați la această admitere de toamnă.