Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 4 decembrie 2020, redeschiderea piețelor agroalimentare, măsură care este luată, iată, la aproape o lună de la închiderea piețelor sau, mai bine-zis, de la mutarea comercianților în... stradă. Totuși, această decizie vine însoțită de un ordin comun al mai multor miniștri, ordin care stabilește regulamentul privind desfășurarea activității piețelor agroalimentare pe perioada stării de alertă.
Atât hotărârea de Guvern, cât și ordinul privind regulamentul au fost publicate în Monitorul Oficial nr.1177/4 decembrie 2020 și nr.1178/4 decembrie 2020 și intră în vigoare la data publicării.
Astfel, potrivit regulamentului, pentru buna desfășurare a activității piețelor groalimentare, inclusiv a celor volante, se vor respecta următoarele măsuri în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19:
- afișarea regulilor de acces, de protecție individuală, de distanțare fizică și de igienă în locuri vizibile din piață
- accesul în piețe se va face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri și se vor realiza marcaje pe pardoseli
- accesul clienților va fi limitat astfel încât să fie asigurată distanța de minimum 2 metri între oricare două persoane, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței
- stabilirea unor fluxuri unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanței fizice; traseele pentru circulația în interiorul pieței vor fi separate, unul pentru intrare, altul pentru ieșire, pentru a se evita aglomerația și intersectarea oamenilor
- accesul clienților va fi permis doar dacă aceștia poartă mască de protecție
- utilizatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, care le va fi pus la dispoziție la intrarea în piață; vor fi amplasate recipiente în care se vor arunca măștile și mănușile folosite
- la intrarea în piață se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)
- comercianții de produse agroalimentare vor purta obligatoriu mănuși și mască de protecție pe toată durata programului de lucru
- produsele agroalimentare vor fi expuse la vânzare cu asigurarea protecției igienico-sanitare, cu folii de plastic a căror utilizare în scop alimentar să fie avizată
- standurile vor fi protejate cu ecrane din material transparent, care să asigure protecția alimentelor și a vânzătorilor, sau cu folie, pentru o dezinfectare mai ușoară.
La Câmpina, în corpul C1 al Pieței Centrale se fac pregătiri pentru reluarea activității în condițiile Ordinului 335/4.225/2.078/1.730 al Ministerului Agriculturii, Ministerului Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii. După cum ne-a declarat primarul Alin Moldoveanu, piața este, practic, redeschisă, boxele unde se vând brânzeturi funcționează deja, iar ceilalți comercianți își amenajează standurile în conformitate cu prevederile ordinului menționat. Mai exact, ei trebuie să-și protejeze tarabele și produsele cu ecrane / folii din material transparent. Aici ar fi singura problemă și acesta este motivul pentru care activitatea nu a fost reluată de la prima oră și mai durează puțin până când producătorii vor reuși să-și aranjeze tarabele.
Cât despre măsurile care trebuie luate de administrația pieței, aici nu sunt probleme. Potrivit directorului Pieței Centrale, Marian Nistor, au fost luate toate măsurile prevăzute în ordinul emis ieri, angajații pieței sunt "pe baricade", să spunem așa, și le explică oamenilor, comercianți și clienți, ce au de făcut. Pe lângă obligativitatea purtării măștii de protecție și dezinfectării mâinilor, persoanele care merg la cumpărături în Piața Centrală Câmpina trebuie să respecte distanțarea fizică, fluxurile de circulație (marcate, de altfel, cu săgeți) și să țină cont de faptul că intrarea se face prin fața corpului C1, iar ieșirea, prin partea din spate a pieței.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.