Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au inițiat, în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2024, Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar. Grădinița ”Iulia Hașdeu” Câmpina a desfășurat, în cadrul acestui proiect, activități specifice de prevenire a normelor de agresiune care se pot întâlni în unitățile de învățământ.
Grădinița ”Iulia Hasdeu” derulează, în acest an școlar, programul ”Să fim prieteni - fără bullying”, în colaborare cu Organizația ”Salvați copiii” și parteneriatul cu Poliția municipiului Câmpina, intitulat ”Spune Nu violenței”. În fiecare zi a săptămânii, copiii au participat la activități interesante, interactive, care au susținut ideea de nonviolență, de bunătate, prietenie, toleranță, empatie. Luni, ursulețul prietenos, dăruit de către Organizația ”Salvați copiii”, le-a ”vorbit” acestora despre importanța relațiilor de prietenie, acceptare, ajutor și despre efectul negativ pe care îl pot avea vorbele urâte, certurile dintre copii. Marți, consilierul școlar Alexandra Bucătaru, împreună cu educatoarele și cu copiii au realizat un frumos copac al prieteniei, în care aceștia și-au lăsat amprenta, alegând exemple de comportamente pozitive. După acest exercițiu frumos copiii au fost provocați să răspundă unor întrebări: cum se poate rezolva o neînțelegere, ce sunt conflictele și cum se pot evita.
Miercuri, copiii au avut oaspeți: agenți de poliție din cadrul Poliției municipiului Câmpina, care au discutat cu copiii din grupele mari despre importanța de a fi buni, să aibă un comportament frumos în grădiniță și societate, iar pe lângă foarte multe sfaturi utile, pe înțelesul lor, oaspeții i-au sfătuit pe copii să nu vorbească cu persoane necunoscute, să nu plece cu aceste persoane, să nu dea informații despre ei sau familia lor unor necunoscuți. Joi, fiecare grupă a realizat o lucrare – aplicație comună, care să ilustreze ideea de nonviolență, prietenie, bunătate. Aceste lucrări colective fac parte dintr-o frumoasă expoziție care se află la intrarea în Grădinița ”Iulia Hasdeu”.
Bullyingul poate fi fizic, verbal, social sau cyber-bullying și poate fi interpretat, deseori, de către copii, părinți sau profesori ca o formă de a glumi, fără a lua în calcul faptul că unii copii pot fi afectați emoțional și pot resimți repercusiuni chiar și în viața de adult. "Bullyingul poate fi evitat dacă se amprentează în sufletul și în comportamentul copiilor valori care fac cinste fiecărui om. Perioada preșcolară este esențială în formarea și dezvoltarea caracterului și personalității viitorului adult și noi, cadrele didactice din grădiniță, avem datoria morală de a consolida deprinderi de comportare civilizată, atitudini pozitive, valori în care nonviolența să nu existe”, ne-a precizat Mihaela Predea, directorul Grădiniței ”Iulia Hasdeu” Câmpina.
Magazinele Pretty și Just Pretty din Câmpina au un numitor comun - calitatea incontestabilă a produselor.
E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de modalități de petrecere a timpului liber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!
Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.
În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.