CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Din Cornu, spre lumea artei. Deea State, o tânără care a ales să-și exprime trăirile prin arta cuvântului

- Social -

Din Cornu, spre lumea artei. Deea State, o tânără care a ales să-și exprime trăirile prin arta cuvântului

Deea State (sau Andreea State-Știrbu) s-a născut în comuna Cornu, județul Prahova, lângă Câmpina. CV-ul ei este impresionant, scriitoare, actriță, cercetător în sociologie la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Ca sociolog, zi de zi explorează viața socială, iar seara se refugiază în arta cuvântului. Să încercăm să vedem împreună viața prin ochii tinerei plecate de la Cornu pentru a-și împlini visurile.

Deea State poate fi un exemplu de ambiție și perseverență pentru mulți dintre noi. Încă din copilărie a ales calea artei, grea, spinoasă, dar atât de frumoasă! A plecat la București pentru a-și urma drumul, a absolvit Colegiul de Muzică “Dinu Lipatti”, în 2008, apoi Facultatea de Arte, specializarea Actorie. A jucat în diverse spectacole, în multe piese de teatru pentru copii, a apărut în diverse emisiuni televizate. Apoi, a vrut mai mult. A mai făcut o facultate – Administrație Publică și Afaceri, iar pentru că era pasionată de comunicare și de limba franceză, a urmat un master în comunicare în limba franceză în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Așa a ajuns să își dea doctoratul în sociologie și să profeseze în acest domeniu. După cum spuneam, este cercetător la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie și derulează proiecte și cu alte instituții, inclusiv cu Camera Franceză de Comerț și Industrie în România.

Noi vrem să insistăm pe latura artistică a Deei State. Primele poezii le-a scris încă din liceu, pentru că “poezia este muzica mea interioară”. Printre multele sale poezii se numără și una aparte, sensibilă pentru noi, “Campina, petite ville, pleine de mistere” (“Câmpina, micul oraș plin de mister”). A colaborat cu multe reviste culturale, unde și-a publicat scrierile – poezii și proză scurtă. A câștigat numeroase premii literare la concursuri naționale și internaționale, de la premiul I la Concursul “Tinere Condeie” – secțiunea proză, organizat de Ministerul Educației, la Trofeul Festivalului Concurs de Creație Literară “Bogdania” de la Focșani, până la premiul Revistei “Convorbiri Literare”. Au fost zeci de premii și diplome de excelență de-a lungul timpului, dar visul încă nu se împlinise. S-a împlinit în 2018, când a debutat cu romanul “Viața prin ochii ei”, la Editura Amanda Edit București.
“Niciodată nu este ușor să faci primii pași. Am bătut la multe uși închise până s-a deschis una. Nu m-am descurajat! Poate nu băteam la ușa care trebuia la acel moment. Trebuie să fim încrezători în forțele proprii, pentru că bariere vor exista mereu, dar atunci când avem un vis de îndeplinit trebuie să muncim necontenit și să fie înarmați cu răbdare, pentru că orice început este greu”, spune Deea. Romanul urmărește drumul unei adolescente din București, Ana Cristina, în alegerea carierei, în dragoste, dezamăgirile ei, suferințele, bucuriile, descoperirile privind adevăratele ei origini, lupta cu sine însăși, prieteniile pe care le leagă și cum evoluează acestea de-a lungul timpului. O poveste captivantă despre o călătorie prin viață, despre un personaj cu care ne putem identifica și noi, cititorii. “Cea mai mare motivație atunci când încep să scriu o proză este însăși dorința de a spune o poveste. Să conturez povestea, personajele, să observ cum reacționează în fața unor situații neașteptate, cu alte personaje sau în fața unor situații la care nici eu nu știu cum aș reacționa. Este minunat acest sentiment, să știi că ești creatorul și, chiar dacă vrei ca lucrurile să se petreacă într-un anumit mod, personalitatea personajelor va da o altă întorsătură poveștii”, spune ea, creatoarea romanului.

Apoi, în 2019, Deea State a publicat volumul de poezii, ediție bilingvă româno-franceză, „Elixir pentru suflet/ Elixir pour l‘âme”, Editura Fast Editing. Un volum care adună între coperți creațiile scrise în decursul mai multor ani și reprezintă trăiri și emoții exprimate în versuri. “Am impresia că uneori pot comunica mai bine pe hârtie, decât verbal, pentru că hârtia este un filtru între cuvintele mele și ochiul cititorului. În timp ce scriu, am pupilele pline de iluzii și speranță, pot să corectez, să aleg cuvintele, fără ca cineva să mă întrerupă sau să mă grăbească. Îmi place să creez emoții prin intermediul cuvintelor. Sunt eu cu gândurile mele, care prin cuvinte, prind viață. Este un viciu solitar, care îmi bucură sufletul”, ne explică Deea sentimentele care o încearcă atunci când îți pune emoțiile pe hârtie. Și a venit anul 2021 care a adus a treia carte a tinerei autoare – volumul de proză scurtă “Nisipul din clepsidră”, Editura Neuma.
Deea State și-a găsit drumul și și-a împlinit visurile. A muncit pentru ele, dar le-a împlinit. De la Cornu, de lângă Câmpina, micul oraș plin de mister, cu mult curaj și încredere, a intrat în minunata lume a cărților, a scriitorilor, a emoțiilor create prin intermediul poeziei. Deea spune că pentru ea “poezia înseamnă contemplarea lumii cu mângâierea cuvintelor”. Puteți contempla lumea prin intermediul cărților scrise de Deea State. O puteți contacta pe Deea pe pagina ei de Facebook, ea vă invită și vă așteaptă în lumea creațiilor sale, iar noi vă asigurăm că veți găsi un om minunat, sensibil, frumos, care nu a uitat de unde a plecat.


22 Aug 2022 08:32 6637 vizualizari



Comentarii






  • 26.08.2022 22:18 Deea State Mulțumesc mult!
  • 22.08.2022 18:29 Corina Modele demne de urmat!
  • 22.08.2022 18:11 andreea Felicitari si mult succes in continuare!
1656 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1642 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
875 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2940 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV