Din Cornu, spre lumea artei. Deea State, o tânără care a ales să-și exprime trăirile prin arta cuvântului
Social (Categoria articolului)
Deea State (sau Andreea State-Știrbu) s-a născut în comuna Cornu, județul Prahova, lângă Câmpina. CV-ul ei este impresionant, scriitoare, actriță, cercetător în sociologie la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Ca sociolog, zi de zi explorează viața socială, iar seara se refugiază în arta cuvântului. Să încercăm să vedem împreună viața prin ochii tinerei plecate de la Cornu pentru a-și împlini visurile.
Deea State poate fi un exemplu de ambiție și perseverență pentru mulți dintre noi. Încă din copilărie a ales calea artei, grea, spinoasă, dar atât de frumoasă! A plecat la București pentru a-și urma drumul, a absolvit Colegiul de Muzică “Dinu Lipatti”, în 2008, apoi Facultatea de Arte, specializarea Actorie. A jucat în diverse spectacole, în multe piese de teatru pentru copii, a apărut în diverse emisiuni televizate. Apoi, a vrut mai mult. A mai făcut o facultate – Administrație Publică și Afaceri, iar pentru că era pasionată de comunicare și de limba franceză, a urmat un master în comunicare în limba franceză în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Așa a ajuns să își dea doctoratul în sociologie și să profeseze în acest domeniu. După cum spuneam, este cercetător la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie și derulează proiecte și cu alte instituții, inclusiv cu Camera Franceză de Comerț și Industrie în România.
Noi vrem să insistăm pe latura artistică a Deei State. Primele poezii le-a scris încă din liceu, pentru că “poezia este muzica mea interioară”. Printre multele sale poezii se numără și una aparte, sensibilă pentru noi, “Campina, petite ville, pleine de mistere” (“Câmpina, micul oraș plin de mister”). A colaborat cu multe reviste culturale, unde și-a publicat scrierile – poezii și proză scurtă. A câștigat numeroase premii literare la concursuri naționale și internaționale, de la premiul I la Concursul “Tinere Condeie” – secțiunea proză, organizat de Ministerul Educației, la Trofeul Festivalului Concurs de Creație Literară “Bogdania” de la Focșani, până la premiul Revistei “Convorbiri Literare”. Au fost zeci de premii și diplome de excelență de-a lungul timpului, dar visul încă nu se împlinise. S-a împlinit în 2018, când a debutat cu romanul “Viața prin ochii ei”, la Editura Amanda Edit București.
“Niciodată nu este ușor să faci primii pași. Am bătut la multe uși închise până s-a deschis una. Nu m-am descurajat! Poate nu băteam la ușa care trebuia la acel moment. Trebuie să fim încrezători în forțele proprii, pentru că bariere vor exista mereu, dar atunci când avem un vis de îndeplinit trebuie să muncim necontenit și să fie înarmați cu răbdare, pentru că orice început este greu”, spune Deea. Romanul urmărește drumul unei adolescente din București, Ana Cristina, în alegerea carierei, în dragoste, dezamăgirile ei, suferințele, bucuriile, descoperirile privind adevăratele ei origini, lupta cu sine însăși, prieteniile pe care le leagă și cum evoluează acestea de-a lungul timpului. O poveste captivantă despre o călătorie prin viață, despre un personaj cu care ne putem identifica și noi, cititorii. “Cea mai mare motivație atunci când încep să scriu o proză este însăși dorința de a spune o poveste. Să conturez povestea, personajele, să observ cum reacționează în fața unor situații neașteptate, cu alte personaje sau în fața unor situații la care nici eu nu știu cum aș reacționa. Este minunat acest sentiment, să știi că ești creatorul și, chiar dacă vrei ca lucrurile să se petreacă într-un anumit mod, personalitatea personajelor va da o altă întorsătură poveștii”, spune ea, creatoarea romanului.
Apoi, în 2019, Deea State a publicat volumul de poezii, ediție bilingvă româno-franceză, „Elixir pentru suflet/ Elixir pour l‘âme”, Editura Fast Editing. Un volum care adună între coperți creațiile scrise în decursul mai multor ani și reprezintă trăiri și emoții exprimate în versuri. “Am impresia că uneori pot comunica mai bine pe hârtie, decât verbal, pentru că hârtia este un filtru între cuvintele mele și ochiul cititorului. În timp ce scriu, am pupilele pline de iluzii și speranță, pot să corectez, să aleg cuvintele, fără ca cineva să mă întrerupă sau să mă grăbească. Îmi place să creez emoții prin intermediul cuvintelor. Sunt eu cu gândurile mele, care prin cuvinte, prind viață. Este un viciu solitar, care îmi bucură sufletul”, ne explică Deea sentimentele care o încearcă atunci când îți pune emoțiile pe hârtie. Și a venit anul 2021 care a adus a treia carte a tinerei autoare – volumul de proză scurtă “Nisipul din clepsidră”, Editura Neuma.
Deea State și-a găsit drumul și și-a împlinit visurile. A muncit pentru ele, dar le-a împlinit. De la Cornu, de lângă Câmpina, micul oraș plin de mister, cu mult curaj și încredere, a intrat în minunata lume a cărților, a scriitorilor, a emoțiilor create prin intermediul poeziei. Deea spune că pentru ea “poezia înseamnă contemplarea lumii cu mângâierea cuvintelor”. Puteți contempla lumea prin intermediul cărților scrise de Deea State. O puteți contacta pe Deea pe pagina ei de Facebook, ea vă invită și vă așteaptă în lumea creațiilor sale, iar noi vă asigurăm că veți găsi un om minunat, sensibil, frumos, care nu a uitat de unde a plecat.
Comentarii
- 22.08.2022 18:11 Felicitari si mult succes in continuare!
- 22.08.2022 18:29 Modele demne de urmat!
- 26.08.2022 22:18 Mulțumesc mult!
Social

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad
În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.

Acțiune de suflet la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina - ”Pledoarie pentru rânduială”
Momente frumoase, pline de încărcătură emoțională miercuri, 22 martie, la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, din Câmpina, acolo unde a avut loc acțiunea ”Pledoarie pentru rânduială: elemente de port popular românesc cu miros de lavandă și busuioc”, inclusă în calendarul activităților Casei Corpului Didactic Prahova.
Alte stiri recente

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina
Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

Mesaj RO-ALERT la Valea Doftanei privind prezența unui urs în zonele populate
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate.