În toamna anului trecut, administrația câmpineană a decis demararea demersurilor pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric, ceea ce va facilita accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea sa și includerea într-un viitor circuit turistic. La ședința din 27 februarie 2020 a Consiliului Local Câmpina, viceprimarul Adrian Pițigoi a venit cu o veste bună pentru colegii săi și pentru câmpineni - documentația trimisă de Primăria Câmpina a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
”Avem o veste bună, în sensul că am mai parcurs un pas pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric de clasa A. Înțeleg că sunt oportunități pentru accesarea de fonduri europene, dar timpul este destul de scurt, de numai trei luni, însă aș vrea să vă rog pe toți să ne axăm pe rezolvarea acestei probleme, să reușim accesarea de fonduri pentru reabilitarea Capelei Hernea și includerea ei într-un viitor circuit turistic al Câmpinei”, a spus viceprimarul Adrian Pițigoi în plenul ședinței Consiliului Local.
După avizul favorabil primit din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și după propunerea de aviz favorabil penrtu clasarea Capelei Hernea în lista monumentelor istorice din grupa valorică A, urmează emiterea unui ordin al ministrului Culturii, act prin care să se instituie regimul definitiv de monument istoric.
Capela Hernea este un monument unic în felul său, reunind trei stiluri arhitectonice diferite - baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhiect al Vienei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Capela Hernea a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernea, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernea, de peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernea l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată, dinainte de 1989 fiind într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.