Vești bune în privința declarării Capelei Hernea din Câmpina ca monument istoric de clasă A

Actualitate (Categoria articolului)

În toamna anului trecut, administrația câmpineană a decis demararea demersurilor pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric, ceea ce va facilita accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea sa și includerea într-un viitor circuit turistic. La ședința din 27 februarie 2020 a Consiliului Local Câmpina, viceprimarul Adrian Pițigoi a venit cu o veste bună pentru colegii săi și pentru câmpineni - documentația trimisă de Primăria Câmpina a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

”Avem o veste bună, în sensul că am mai parcurs un pas pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric de clasa A. Înțeleg că sunt oportunități pentru accesarea de fonduri europene, dar timpul este destul de scurt, de numai trei luni, însă aș vrea să vă rog pe toți să ne axăm pe rezolvarea acestei probleme, să reușim accesarea de fonduri pentru reabilitarea Capelei Hernea și includerea ei într-un viitor circuit turistic al Câmpinei”, a spus viceprimarul Adrian Pițigoi în plenul ședinței Consiliului Local.
După avizul favorabil primit din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și după propunerea de aviz favorabil penrtu clasarea Capelei Hernea în lista monumentelor istorice din grupa valorică A, urmează emiterea unui ordin al ministrului Culturii, act prin care să se instituie regimul definitiv de monument istoric.
Capela Hernea este un monument unic în felul său, reunind trei stiluri arhitectonice diferite - baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhiect al Vienei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Capela Hernea a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernea, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernea, de peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernea l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată, dinainte de 1989 fiind într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.

3661 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • numelemeu 02.03.2020 16:54 Oare stie cineva din administratia locala ca, asa cum spune si legea 422/2001, statutul de monument istoric e dobandit CAND INCEPE PROCEDURA DE CLASARE. Adica de cand a luat cunostinta Directia de cultura Prahova despre INTENTIA de clasare. De atunci si pana la ordinul de clasare, capela are statut de monument istoric (maxim 12 luni). Intrebarea este ce a făcut administrația locală, ținînd cont că acea capelă e, deja, monument istoric conform legii? A pregătit vreun dosar de finanțare? A vorbit cu cineva? A contactat vreun ONG? Capela aia se va dărâma cu statutul ei de monument cu tot, dacă cei din administrație nu accesează fonduri să o salveze. Și se pare că ei nici nu știu că e deja monument, ci așteaptă să fie clasată...

Actualitate

445 vizualizari
18 apr. 2024 12:17

Paradoxul de la Câmpina: mai mulți alegători decât populație!

Biroul Electoral Câmpina și-a intrat deja în pâine, dând deja primele dispoziții. Una dintre acestea se referă la numărul oficial de alegători, așa cum a rezultat el din Registrul electoral.

200 vizualizari
18 apr. 2024 11:14

În primul trimestru din 2024, câmpinenii au plătit impozite de aproape 10 milioane lei

31 martie a fost primul termen de plată pentru impozitele locale, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. În plus, cei care și-au achitat integral obligațiile fiscale au beneficiat de o reducere de 10%.

Alte stiri recente

642 vizualizari
17 apr. 2024 21:24

Rezultate excepționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina în prima zi a Campionatului Național de Înot

La Complexul Olimpic de Natație de la Otopeni se desfășoară, în perioada 17-21 aprilie 2024, Campionatul Național de Înot pentru Seniori, Tineret și Juniori I-II, competiție organizată de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern. În prima zi a întrecerilor, sportivii de la Clubul Barracuda Câmpina, antrenați de Gabriel Cojocaru, au obținut rezultate extraordinare.

670 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).