Ziua Armatei Române a fost marcată astăzi, la Câmpina, la Troița Eroilor din Cartierul Slobozia. Aici s-au desfășurat acțiunile tradiționale: alocuțiuni, ceremonial religios, depuneri de coroane, momente artistice și defilarea detașamentelor de elevi de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina și Colegiului Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). Anul acesta s-au împlinit 74 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar și 159 de ani de la înființarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările de astăzi, de la Câmpina, destul de anoste și într-o atmosferă cam apăsătoare, au început cu o scurtă alocuțiune a col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere - Filiala Câmpina, despre Troița Eroilor din Cartierul Slobozia, din fața Grădiniței nr.5, o troiță din lemn masiv, împodobită cu motive tradiționale, o creație a sculptorului Lucian Tache, dezvelită și sfințită în anul 2008. Pe troiță sunt scrise numele a nouă eroi câmpineni care și-au pierdut viața pe front, în cel de-al doilea război mondial. A urmat discursul primarului Câmpinei, Horia Tiseanu, apoi, Mihai Dinu, un tânăr din Câmpina, elev la Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, a citit un eseu despre Armata Română și semnificația zilei de 25 Octombrie. A urmat o slujbă religioasă oficiată de părintele protoiereu Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți. Au fost depuse coroane și jerbe de flori la Troița Eroilor din partea Primăriei, cadrelor militare în rezervă și retragere din MApN și MAI, partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local (PNL, PSD, PMP și ALDE), celor două spitale din municipiu, din partea unor unități de învățământ, din partea Fundației Medis, Școlii "Louis Pasteur", Asociației Pensionarilor, din partea unor societăți comerciale câmpinene. Apoi, elevii Colegiului Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza au prezentat un exercițiu demonstrativ de instrucție de front fără armă. Momentele artistice care au urmat au fost susținute de Ansamblul Folcloric "Ciobănașul" de la Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" și de un grup vocal de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu".
A fost lume puțină la manifestările de astăzi, de Ziua Armatei. Poate și din cauza locației, poate și din cauza frigului, a vântului care nu a cedat deloc. Și oficialitățile au fost destul de reduse ca număr, dar cam așa se întâmplă de câțiva ani încoace, de Ziua Armatei. Am remarcat, totuși, prezența deputatului Cătălina Bozianu, care a ales să participe alături de autoritățile locale din Câmpina la manifestările dedicate Zilei Armatei și nu este pentru prima dată. Din păcate, primarul Horia Tiseanu a plecat în timpul momentelor artistice, iar în urma lui lumea s-a cam "împrăștiat". Au rămas puțini cei care au îndurat până la final frigul (viceprimarul Adrian Pițigoi, consilierul Daniel Ioniță și rezerviștii MApN și MAI) pentru a răsplăti cu aplauze copiii care au cântat și dansat și mai ales pentru a saluta detașamentele care au defilat de Ziua Armatei...
Începând cu anul 1999, UNESCO a stabilit ca 21 martie să fie Ziua Internațională a Poeziei. De aceea, alegerea unui volum de poezie pentru Serata Culturală ELSTAR, care a avut loc vineri, 21 martie, la Librăria ELSTAR din Câmpina, nu a fost deloc o întâmplare.
Vineri, 21 martie 2025, de la ora 18.00, la Librăria ELSTAR va avea loc o nouă ediție a Seratelor Culturale ELSTAR, prilej cu care va fi lansat un volum de poezie.
În fiecare an, Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina este așteptat cu emoție de către participanți și interes maxim de către public.
Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, va susține la Câmpina, pe 1 aprilie 2025, un concert emoționant intitulat "Săptămâna patimilor".