Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia - Liviu Mușat și primarul municipiului Câmpina - Horia Tiseanu au semnat astăzi, 4 septembrie 2018, contractul de finanțare pentru restaurarea Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", un edificiu unic, înscris pe Lista Națională a Monumentelor Istorice, un obiectiv extrem de important pentru Câmpina. Semnarea contractului a avut loc la Castel, în camera de lucru al savantului, chiar la biroul acestuia.
"Restaurarea, dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al obiectivului de patrimoniu Muzeul Memorial B.P. Hasdeu", aceasta este denumirea completă a proiectului pentru care administrația locală câmpineană a obținut fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală a proiectului este de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2 milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local.
După cum a afirmat primarul Horia Tiseanu, termenul de implementare a proiectului este de 36 de luni începând de miercuri, 5 septembrie 2018. Așadar, trei ani pentru proiectare și executarea lucrărilor care nu sunt deloc simple. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă.
"Muzeul Hasdeu este un obiectiv de marcă pentru municipiul Câmpina și nu numai. Proiectul pentru care semnăm astăzi contractul de finanțare este unul extrem de curajos și sperăm ca în cadrul procedurilor de achiziție publică să avem firme de cea mai bună calitate pentru că de activitatea proiectantului și de activitatea executantului depinde totul. Sperăm să avem o execuție de excepție a lucrărilor așa cum am avut în urmă cu 14 ani la Casa cu Grifoni, un alt monument istoric al Câmpinei", a declarat primarul Horia Tiseanu. (video)
"Semnăm astăzi un contract de finanțare pentru un obiectiv extrem de important din punct de vedere istoric, al artei și culturii românești, dar și din punct de vedere turistic. Este un loc deosebit, care poate crește considerabil atractivitatea municipiului Câmpina și a întregii zone prin prisma turismului. Asta având în vedere unicitatea acestui castel în peisajul prahovean, în cel național, dar și internațional", a afirmat direcorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. (video)
La acțiunea de astăzi au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai ADR și ai Primăriei Câmpina, precum și consilierii locali Monica Clinciu, Lucian Cercel, Andrei Duran și Robert Minea.
Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis o succesiune de fotografii surprinse vineri seară, în jurul orei 18.30, în parcarea Complexului comercial Kaufland din Câmpina.
Vineri seară, un apel la 112 a dat alarma în Munții Bucegi.
În noapta de vienri spre sâmbătă, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Poiana Câmpina, pe Strada Proviței.
Strada Ion Câmpineanu din Câmpina este o zonă ignorată pe nedrept de foarte mulți ani de autoritățile locale.