76 de ani de la bombardamentele aviației anglo-americane asupra Câmpinei

Social (Categoria articolului)

În noaptea de 5 spre 6 mai 1944, asupra Câmpinei au avut loc bombardamente puternice ale aviației britanice. Era primul atac aerian al britanicilor asupra acestei zone, inclusiv asupra Câmpinei. Apoi, în ziua următoare, pe 6 mai, bombardamentele aviației americane au semănat din nou panica în rândul câmpinenilor, producând daune majore, în special în zona Rafinăriei, punctul de interes al atacatorilor. Astăzi, 6 mai 2020, se împlinesc 76 de ani de la acele momente și prin intermediul mărturiilor și imaginilor din acele vremuri am decis să reconstituim într-o mică măsură ceea ce s-a întâmplat atunci.

Nu erau primele atacuri aeriene asupra Câmpinei în cel de-al doilea război mondial. De altfel, în primăvara și vara anului 1944 se estimează că peste 30 de atacuri aeriene ale aliaților anglo-americani au vizat zona Ploiești - Câmpina, care era la acel moment unul dintre cele mai importante izvoare de aprovizionare cu combustibil pentru naziști și aliații lor. De altfel, statisticile vremurilor arată că aproape 89% din producția de carburant a României era realizată în rafinările din Prahova.
Astfel, în noaptea de 5 spre 6 mai, ȋntre orele 1.11 şi 1.30, aviația britanică a bombardat ȋn premieră oraşul Câmpina, bombardierele britanice decolând de la o bază situată lângă orașul italian Foggia. În urma acestui atac, la care au luat parte ȋntre 30 şi 40 de avioane, au fost lovite trei rezervoare de ulei parafinat de la Rafinăria ”Steaua Română”, ȋnsă fără ca rafinăria propriu-zisă să fie atinsă. Atacul britanic a venit și cu o inovație - mai întâi erau lansate niște rachete luminoase prevăzute cu un fel de parașute, care coborau încet spre sol și asigurau piloților din bombardiere posibilitatea de a vedea mai bine zona și a atinge eficient țintele propuse. Cu toate acestea, Rafinăria nu a suferit în atacul nocturn pagube prea însemnate.
A doua zi, o zi de sâmbătă, pe 6 mai, la nici douăsprezece ore de la atacul nocturn, aviația americană cu o flotilă impresionantă a revenit asupra Câmpinei, unde a lansat 230 de bombe explozive. De această dată, Rafinăria ”Steaua Română” a fost serios afectată, fiind incendiate clădirile din ȋmprejurimi şi conducta de petrol. Avioanele americane de bombardament au fost insoțite, ca de obicei, de o escortă de vânătoare formată din avioane de tip Lightning şi Mustang.
Aflat ȋn alarmă cu 15 avioane, Grupul 1 Vânătoare (dislocat pe aerodromul Roşiorii de Vede) a decolat la ora 10.38 cu misiunea de concentrare la 7.000 de metri. După ce au urcat ȋn careul ordonat, piloții Grupului 1 au fost dirijați spre o zonă la sud-vest de Ploieşti, moment ȋn care au observat formații masive de bombardiere inamice ȋnsoțite de vânătoare. Contactul cu adversarul s-a luat la verticala Câmpinei, prima victorie fiind obținută de căpitanul aviator Constantin Georgescu, care a doborât, la 11.40, un B-24. Bombardierul a căzut la sud-vest de Câmpina, find văzut de coechipierii Aurel Ţifrea şi Petre Pălălău. Aceeaşi patrulă a atacat o altă formație de bombardiere, doborând un B-24 ȋn flăcări, ȋntre Câmpina şi Ploieşti. Trei minute mai târziu, Ţifrea a văzut cum avionul IAR-81 nr. 292 al aceluiaşi adjutant aviator Pălălău urmărea un B-24 incendiat, care a luat contact cu solul tot ȋn zona Câmpina. 
Sigur, atacurile aeriene anglo-americane au produs pagube materiale considerabile, dar au existat și victime - 18 persoane, dintre care șapte militari și 11 civili, astfel că ziua de 10 mai, Ziua Națională a României, a fost o zi de doliu, în care numeroase familii de câmpineni i-au condus pe ultimul drum pe cei uciși în raidurile aeriene din 5/6 mai 1944.

3602 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

5783 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

3350 vizualizari
14 apr. 2021 23:25

Agenții economici, asociațiile de proprietari și romii din localitate, invitați să se alăture proiectului "Câmpina curată"

2 comentarii

Proiectul #9ne pasă Împreună pentru ”Câmpina curată”, inițiat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiu, se apropie de prima sa acțiune din calendarul de ecologizare a mai multor zone din localitate, acțiune programată sâmbătă, 24 aprilie 2021. Primăria susține demersul societății civile, fiind partener al inițiatorilor acestui proiect, alături de Floricon Salub, Ocolul Silvic și Protoieria Câmpina. 

Alte stiri recente

2158 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3443 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.