Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.
24 aprilie...
1821 – Tudor Vladimirescu îi transmitea vătafului Plaiului Câmpinei, de la Vama Câmpina, să acorde liberă trecere spre Brașov pentru 32 de vite ale logofătului Constantin Golescu.
1911 – Se năștea Eugen Jebeleanu, care avea să devină academician, poet, publicist și traducător, laureat al Premiului Herder, în 1973. Jebeleanu a locuit în Câmpina, orașul său natal, doar 11 ani, dar cu toate acestea, nici măcar o stradă nu-i poartă numele, în vreme ce în Ungaria, într-un muzeu, se află află la loc de cinste bustul lui Eugen Jebeleanu (foto), onorat de țara vecină pentru că a tradus multe opere din literatura maghiară. Jebeleanu s-a stins din viață în anul 1991, la București.
1936 – Lua ființă Asociația de Turism a Funcționarilor din Asigurările Sociale Câmpina, președinte fiind Constantin Pop.
2012 - În Sala ”George Hanibal Văleanu” a Casei Tineretului a avut loc ceremonia acordării premiilor autorilor cărţilor apărute în 2011, pe baza selecţiei juriului alcătuit din Viorel Cernica - scriitor și cercetător la Academia Română, Liliana Ene - directorul Bibliotecii ”Dr. C. I. Istrati” şi scriitorul și profesorul Christian Crăciun. Primarul Horia Tiseanu a înmânat diplomele şi premiile acordate scriitorilor Florin Dochia - pentru volumul de poeme intitulat ”Elegii de pe strada mea”, Diana Trandafir - pentru cartea de versuri cu titlul ”Translucide” și lui Ştefan Alexandru Saşa - pentru ”Cartea Maiei”.
2018 – La Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” Câmpina avea loc Simpozionul ”Scriitorii români și Marea Unire”.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.