Prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice sunt stabilite doar indemnizațiile primarilor și viceprimarilor. Aceeași lege prevede ca salariile angajaților din primării să fie aprobate de consiliile locale, în baza unor principii și norme stabilite prin actul normativ menționat. La ședința de joi, 27 iulie, Consiliul Local Câmpina a aprobat în unanimitate de voturi noile salarii ale angajaților din Primărie și ale polițiștilor locali, salarii considerabil mărite față de cele existente până acum.
Mai întâi, precizăm că, prin Legea 153/2017, indemnizația primarului municipiului Câmpina a fost stabilită la 9.425 lei brut, iar cea a viceprimarului - la 7.975 lei brut. Consiliul Local a aprobat salariile de bază (brute) pentru toate celelalte categorii de angajați. Precizăm că aceste salarii sunt stabilite în cea mai mare parte pentru gradația 0, dar la nivelul Primăriei gradațiile ajung până la 5, deci și salariile sunt mai mari în funcție de această gradație. Salariul de bază brut se stabilește înmulțind coeficienții de ierarhizare cu salariul minim brut pe țară, care în prezent este de 1.450 lei. La acest salariu de bază se adaugă și unele sporuri existente în administrația locală (pentru unele categorii de angajați).
Concret, salariul de bază al secretarului municipiului Câmpina va ajunge la 7.903 lei, cel al unui director executiv - până la 7.656 lei, iar cel al unui șef serviciu - 6.641 lei. Un șofer din Primăria Câmpina și un muncitor calificat vor avea până la 2.190 lei salariu de bază, iar un muncitor necalificat - 1.784 lei.
În cazul Poliției Locale, și aici majorările sunt semnificative. Polițiștii locali debutanți vor avea salarii de bază cuprinse între 2.741 lei și 3.031 lei, în timp ce un polițist local principal va ajunge până la 3.524 lei salariu de bază, iar un polițist local superior - 4.089 lei. Vă lăsăm să citiți singuri valoarea salariilor de bază ale angajaților din Primăria Câmpina. Precizăm un lucru - în hotărârea aprobată de Consiliul Local nu sunt incluse salariile instituțiilor subordonate administrației locale: Serviciul Pieței Centrale, Casa de Cultură, Casa Tineretului, Biblioteca Municipală, Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", Creșa Municipală, Clubul Sportiv Câmpina, asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Pentru aceste instituții, dispozițiile Legii 153/2017 se vor aplica etapizat, fiind vorba despre majorări salariale în procente, de la 1 ianuarie 2018. În privința Bibliotecii Municipale, ar mai trebui precizat un lucru - nu se discută deloc la nivelul administrației locale despre faptul că la această instituție ar trebui să se aplice Legea Bibliotecilor 334/2002, cea care prevede că biblioteca municipală este bibliotecă de drept public, cu personalitate juridică. Ori, la Câmpina, Biblioteca Municipală "Dr.C.I. Istrati" nu are personalitate juridică și face parte din aparatul de specialitate al primarului.
O majorarea a salariilor angajaților din Primăria Câmpina chiar era necesară, pentru că oamenii aveau, într-adevăr, salarii foarte mici, mai mici chiar decât angajații primăriilor din multe comune. Majorarea aprobată acum este semnificativă, iar de ea vor beneficia și cei care merită, angajați care chiar muncesc și o fac cu simțul răspunderii, dar și cei care nu merită, destui la număr în Primăria Câmpina, iar asta o știm cu toții. Mai mult, la asemenea salarii cum nici în sistemul privat nu prea există, comportamentul angajaților din Primăria Câmpina în relația cu cetățenii ar trebui să se schimbe radical, mai ales că de acum înainte nu mai pot folosi scuza legată de proasta remunerație.
"Având în vedere aceste grile noi de salarizare pe care noi le aprobăm astăzi, tare aș vrea ca în Primăria Câmpina să văd oameni mai responsabili în privința muncii lor și, mai ales, oameni care se comportă cu mai mult respect în relația cu cetățenii. Aș vrea ca angajații din Primărie să fie conștienți de faptul că salariile lor sunt plătite tocmai de oamenii care le bat la ușă cu diverse probleme și să încerce să rezolve acele probleme. Din acest moment, angajații din Primăria Câmpina nu mai au niciun motiv să se plângă de salarii. Și aș vrea să le reamintesc faptul că această grilă este valabilă până la 31 decembrie 2017, iar apoi aprobăm noua grilă, pentru 2018, care ar putea suferi unele modificări în funcție de performanțele fiecăruia", a afirmat consilierul local Monica Clinciu după aprobarea de către Consiliul Local a noilor salarii din administrația publică.
Noul an școlar a început, la Poiana Câmpina, sub semnul emoțiilor, în special pentru cei mai mici elevi, bobocii de la clasa pregătitoare, dar și pentru cei de la clasa a V-a, care au pășit spre gimnaziu, evident, fără doamna învățătoare.
Prezență extrem de discretă în viața publică a Câmpinei, comisarul șef Vasile Alexandru a fost prezent luni, 9 septembrie, la deschiderea anului școlar.
Este evident că drumul pe care se află Câmpina în acest moment este unul total greșit... Cum altfel am putea explica evenimentul de sâmbătă, 7 septembrie, atunci când ziua în amiaza mare, chiar pe Bulevardul Carol I, o bătrână a fost agresată și deposedată de geantă?!
HidroPrahova a anunțat luni autoritățile locale că marți, 10 septembrie, între orele 10.00 și 14.00, apa va fi oprită în mai multe zone ale localității.