Cum explică reprezentanții Ocolului Silvic imaginile dezolante de la Podul cu Tei, din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Podul cu Tei, de la marginea municipiului Câmpina, spre Șotrile, a fost una dintre zonele de agrement cele mai frumoase din jurul localității. Mai ales în perioada de înflorire a teiului, mulți, foarte mulți câmpineni, dar și oameni din alte localități veneau aici pentru aerul extrem de curat și pentru a savura parfumul plăcut al florilor de tei. Această zonă făcea parte, cândva, din parcul Castelului Voila, construit de prințul Dimitrie Barbu Știrbei, iar aici, la Podul cu Tei, se organizau petreceri populare la diferite sărbători.

Astăzi, din păcate, lucrurile nu mai arată deloc la fel. La indolența autorităților locale, care nu au avut niciodată în vedere, în ultimii 30 de ani, reamenajarea acestei zone, se adaugă jaful din perioada de înflorire a teiului, gunoaiele aruncate la tot pasul, dar și tăierile masive de copaci, care oferă o imagine dezolantă unei zone, altădată, superbe. De câțiva ani, Podul cu tei aparține Romsilva, iar despre acest din urmă aspect, al defrișărilor, șeful Ocolului Silvic Câmpina, Mihail Cojocaru, ne-a explicat câteva lucruri mai puțin cunoscute. ”Nu se poate pune problema unor defrișări, ci se fac tăieri pentru conservarea și regenerarea fondului forestier. Într-adevăr, imaginile sunt dezolante, dar noi acționăm în baza unor documente elaborate de specialiști renumiți în silvicultură, documente aprobate prin ordin al Ministrului Mediului. Nu se taie copaci decât pe anumite parcele, periodic, și întotdeauna după curățarea terenului, la câteva luni, are loc o împădurire a zonei, prin plantarea de noi arbori, tineri, din speciile care sunt potrivite pentru zona noastră. Lumea ar trebui să înțeleagă faptul că, în momentul în care copacii trec de maturitate, în loc să vedem o pădure plină de copaci strâmbi, cocârjați, inestetici și fără valoare economică, este mult mai avantajos pentru generațiile viitoare și pentru regenerarea pădurii să tăiem copacii din acele parcele și să plantăm alții”, ne-a declarat șeful Ocolului Silvic Câmpina, Mihail Cojocaru, chiar în dreptul unei astfel de parcele. (video)
De asemenea, Mihail Cojocaru ne-a arătat și alte parcele unde în anii trecuți s-au tăiat copacii, imaginile fiind similare celor cu zonele defrișate acum, iar pădurea s-a regenerat, după plantările din urmă cu trei, cinci, zece, 15 sau chiar 20 de ani. (video)
Ocolul Silvic Câmpina are în administrare 10.905 hectare de fond forestier, din care 10.720 hectare sunt efectiv de pădure, iar zonele supuse regenerării forestiere sunt de ordinul câtorva hectare, anual. Pădurea din zona Podul cu Tei nu mai are statut de zonă de agrement, fiind în evidențele Ocolului Silvic ca un fond forestier cu valoare economică, ceea ce presupune că de aici, prin tăierile aprobate anual prin ordin al Ministrului Mediului, fondurile obținute din valorificarea lemnului constituie cam singura sursă de venit a Ocolului Slvic. Așa că, una dintre măsurile care ar putea fi luate pentru nu mai vedea astfel de imagini dezolante la Podul cu Tei, ar fi aceea ca administrația locală și cu factorii de decizie din silvicultură să se așeze la aceeași masă și să găsească cele mai bune soluții pentru a readuce zona într-un circuit turistic și de agrement.

3948 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristina 03.08.2020 11:47 NU VA ADUCETI AMINTE CA ACUM CATIVA ANI (RESPECTIV VREO 7 ANI) SPRE PALTINU AU TAIAT TOT PANA SI DUPA 21 DECEMBRIE SI AU PROMIS SI ATUNCI CA VOR REPLANTA IN CCA. 1 AN? S-A MAI FACUT CEVA? NIMIC... A CRESCUT LASTARIS DE LA MAMA NATURA, DAR EI NU AU REIMPADURIT.
  • Alexandra 06.08.2020 14:57 Sunt niste minciuni ordinare spune pentru a ne face sa trecem cu vederea. In aceasta zona nu s-a plantat nimic si nici nu vor planta. Si daca de gura oamenilor vor planta, nu vor ingriji acei copacei pentru a se asigura ca vor creste armonios. Din pacate asta e tara si astia suntem noi, oamenii in plin declin al existentei noastre.... Ocolul Silvic, ca si alte insitutii ale statului nu face altceva decat sa fure. Ei de ce nu?

Actualitate

2462 vizualizari
24 sept. 2020 18:16

Accident pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Câmpina

Joi după-amiază, în jurul orei 13.40, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din Câmpina, în dreptul intersecției spre centrele comerciale Lidl și Kaufland, a avut loc un accident de circulație soldat, din fericire, fără victime, dar cu pagube materiale considerabile.

1879 vizualizari
23 sept. 2020 17:11

Grupul de firme Neptun – Soceram va sprijini financiar familiile defavorizate din Câmpina prin intermediul bisericilor

După întâlnirea de marți, cu directorii unităților de învățământ din municipiul Câmpina, reprezentanții grupului de firme Neptun – Soceram s-au întâlnit miercuri cu părintele protoiereu Grigore Melnic, cu preoții parohi de la toate bisericile ortodoxe și cu pastorii celorlalte culte din localitate. A fost o nouă rundă de discuții din seria celor inițiate de grupul de firme Neptun – Soceram pentru găsirea soluțiilor concrete de sprijinire a comunității locale.

Alte stiri recente

28 vizualizari
25 sept. 2020 07:02

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 25 septembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

256 vizualizari
24 sept. 2020 22:48

Partidul Verde și candidatul său la Primăria Telega, Bogdan Șoldan, mesaj de suflet pentru locuitorii comunei

Cu câteva zile înaintea scrutinului electoral din 27 septembrie 2020, echipa Partidului Verde Telega transmite un mesaj locuitorilor comunei, un mesaj care include nu doar un îndemn la vot, ci și speranța că votul de duminică va aduce în fruntea comunei o administrație locală guvernată de principii corecte: grija și respectul față de cetățean, transparență și eficiență.