Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.
3 mai...
1902 – În cadrul unei ședințe a Academiei Române, dr. C.I. Istrati avansa ipoteza că pe porțiunea sudică a platoului Câmpinița, spre Lacul Curiacul, ar fi existat un castru roman și aducea o serie de argumente arheologice în acest sens. Din păcate, nu s-a putut demonstra niciodată o asemenea ipoteza savantului Istrati.
1904 – Se năștea, la Brăila, Octav Angheluță (foto medalion), cel care avea să devină pictor, artist emerit, fondator al Asociației Pictorilor și Sculptorilor din România, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice din București. După absolvirea Academiei de Arte Frumoase, Octav Angheluță a fost profesor de desen la Liceul de băieți (foto) din Câmpina, actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”, între anii 1929-1936. În 1931, și-a deschis, la Câmpina, prima expoziție personală cu 60 de lucrări.
1944 – Se năștea, la Câmpina, Eusebiu Ștefănescu, actor de mare prestigiu, cetățean de onoare al Câmpinei. A decedat în 2015. Casa părintească a artistului există și astăzi, în Cartierul Câmpinița, în apropierea intersecției Bulevardului Carol I cu Strada Siretului.
1964 – Pe stadionul Poiana, în Divizia B, Poiana Câmpina – Universitatea Craiova 0-0, într-un meci în care Poiana Câmpina rata un penalty prin Aurel Iordache. A fost sezonul în care Poiana s-a aflat foarte aproape de o promovare în prima divizie a României.
2005 – Începea vizita în Ungaria a unei delegații a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, din care făceau parte comisar șef Emil Manta, ofițerii Hariton Paraschiv, Dorel Dumitrescu, Vasile Petre, Darius Stănescu, Ciprian Tureac, agentul Ștefan Geană și eleva Emoke Gyorgy. Vizita includea atât Școala de Poliție de la Szeged, cât și Ministerul de Interne și Academia Internațională de Aplicare a Legii, aflată sub patronajul FBI, ambele de la Budapesta.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.