S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 mai

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

3 mai...
1902 – În cadrul unei ședințe a Academiei Române, dr. C.I. Istrati avansa ipoteza că pe porțiunea sudică a platoului Câmpinița, spre Lacul Curiacul, ar fi existat un castru roman și aducea o serie de argumente arheologice în acest sens. Din păcate, nu s-a putut demonstra niciodată o asemenea ipoteza savantului Istrati.
1904 – Se năștea, la Brăila, Octav Angheluță (foto medalion), cel care avea să devină pictor, artist emerit, fondator al Asociației Pictorilor și Sculptorilor din România, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice din București. După absolvirea Academiei de Arte Frumoase, Octav Angheluță a fost profesor de desen la Liceul de băieți (foto) din Câmpina, actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”, între anii 1929-1936. În 1931, și-a deschis, la Câmpina, prima expoziție personală cu 60 de lucrări. 
1944 – Se năștea, la Câmpina, Eusebiu Ștefănescu, actor de mare prestigiu, cetățean de onoare al Câmpinei. A decedat în 2015. Casa părintească a artistului există și astăzi, în Cartierul Câmpinița, în apropierea intersecției Bulevardului Carol I cu Strada Siretului.
1964 – Pe stadionul Poiana, în Divizia B, Poiana Câmpina – Universitatea Craiova 0-0, într-un meci în care Poiana Câmpina rata un penalty prin Aurel Iordache. A fost sezonul în care Poiana s-a aflat foarte aproape de o promovare în prima divizie a României.
2005 – Începea vizita în Ungaria a unei delegații a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, din care făceau parte comisar șef Emil Manta, ofițerii Hariton Paraschiv, Dorel Dumitrescu, Vasile Petre, Darius Stănescu, Ciprian Tureac, agentul Ștefan Geană și eleva Emoke Gyorgy. Vizita includea atât Școala de Poliție de la Szeged, cât și Ministerul de Interne și Academia Internațională de Aplicare a Legii, aflată sub patronajul FBI, ambele de la Budapesta.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

3261 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Viorica nica 03.05.2020 14:24 Va rog, La fiecare informate, notati sursa de informație, sau un număr în paranteză și la final Cifra și sursa

Social

5783 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

3350 vizualizari
14 apr. 2021 23:25

Agenții economici, asociațiile de proprietari și romii din localitate, invitați să se alăture proiectului "Câmpina curată"

2 comentarii

Proiectul #9ne pasă Împreună pentru ”Câmpina curată”, inițiat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiu, se apropie de prima sa acțiune din calendarul de ecologizare a mai multor zone din localitate, acțiune programată sâmbătă, 24 aprilie 2021. Primăria susține demersul societății civile, fiind partener al inițiatorilor acestui proiect, alături de Floricon Salub, Ocolul Silvic și Protoieria Câmpina. 

Alte stiri recente

2158 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3443 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.