În anul 1974, pe Strada I.H. Rădulescu din Câmpina, la baza dealului Muscel, au fost construite două case solare, din ordinul Elenei Ceaușescu. A fost aleasă Câmpina deoarece era considerată a doua zonă din țară ca număr de zile însorite din an, după Constanța, dar spre deosebire de această localitate, Câmpina era ferită de vânturile puternice care afectau litoralul.
Cele două case solare, construite după un proiect-pilot, au fost ridicate într-un timp record, dar rezultatul nu a fost cel așteptat. Randamentul panourilor solare utilizate a fost foarte scăzut. Ulterior, una dintre case a trecut în proprietatea Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie și a fost transformată în stație meteo. Cealaltă casă a rămas la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială și a devenit o ruină. În prezent, la Ministerul Dezvoltării Regionale (în subordinea căruia se află institutul menționat) există un proiect privind "Reabilitarea și modernizarea clădirii existente - casa solară. Model de clădire verde cu consum de energie egal cu zero". Nu știm ce presupune cu exactitate acest proiect și dacă până la urmă va fi pus în practică. Deocamdată a fost comandat un studiu de fezabilitate, pentru a se vedea cam la ce costuri s-ar ridica reabilitarea și cum ar trebui ea făcută.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi
Câmpina, România 100. Casa lui Nicolae Grigorescu, Muzeul Memorial de astăzi
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Sus.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.