Doctorul în medicină Constantin I. Istrati, fost președinte al Academiei Române și ministru al lucrărilor publice în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a ales să-și construiască o casă de vară la Câmpina, în 1889. Era prieten vechi cu Nicolae Grigorescu și cu Bogdan Petriceicu Hasdeu, personalități ale culturii române care, de asemenea, au trăit la Câmpina spre finalul vieții.
"Casa lui Istrati era o locuință modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulțime de brazi pe care-i sădise singur. Viața la Câmpina era simplă, dar plină de farmec. Închipuiţi-vă un platou imens la o înălţime considerabilă. În vale, Prahova îşi răsfira apele domolite, iar în depărtare, peste dealuri acoperite cu păduri şi păşuni, se întrezăreau munţii. În casa primitoare a doctorului Istrati se întâlneau cei mai de seamă oameni ai vieții culturale și științifice din țara noastră: Petru Poni, G.Assaky, G.Țițeica, Dimitrie Grecescu, Mina Minovici, Mrazec, Hepites, Saligny, Lazăr Edeleanu, Delavrancea, N. Gane, N. Pătrașcu, Duiliu Zamfirescu și mulți alții”, aflăm din biografia „Dr. C.I. Istrati”, scrisă de prof.dr. Ion Jianu și prof.univ. George Vasiliu, publicată în 1964.
Casa a fost construită pe un teren imens, un vas domeniu pe care Istrati a amenajat un parc superb și pe care l-a donat ulterior orașului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Așa a fost până la începutul anilor '50, când pe acest teren a fost instalată o unitate de intervenție care lupta cu partizanii din munți. Din 1968 aici se înființează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, instituție care astăzi poartă numele "Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina".
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de istoricul Alin Ciupală)
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.