Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"

Social (Categoria articolului)

Doctorul în medicină Constantin I. Istrati, fost președinte al Academiei Române și ministru al lucrărilor publice în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a ales să-și construiască o casă de vară la Câmpina, în 1889. Era prieten vechi cu Nicolae Grigorescu și cu Bogdan Petriceicu Hasdeu, personalități ale culturii române care, de asemenea, au trăit la Câmpina spre finalul vieții.

"Casa lui Istrati era o locuință modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulțime de brazi pe care-i sădise singur. Viața la Câmpina era simplă, dar plină de farmec. Închipuiţi-vă un platou imens la o înălţime considerabilă. În vale, Prahova îşi răsfira apele domolite, iar în depărtare, peste dealuri acoperite cu păduri şi păşuni, se întrezăreau munţii. În casa primitoare a doctorului Istrati se întâlneau cei mai de seamă oameni ai vieții culturale și științifice din țara noastră: Petru Poni, G.Assaky, G.Țițeica, Dimitrie Grecescu, Mina Minovici, Mrazec, Hepites, Saligny, Lazăr Edeleanu, Delavrancea, N. Gane, N. Pătrașcu, Duiliu Zamfirescu și mulți alții”, aflăm din biografia „Dr. C.I. Istrati”, scrisă de prof.dr. Ion Jianu și prof.univ. George Vasiliu, publicată în 1964.
Casa a fost construită pe un teren imens, un vas domeniu pe care Istrati a amenajat un parc superb și pe care l-a donat ulterior orașului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Așa a fost până la începutul anilor '50, când pe acest teren a fost instalată o unitate de intervenție care lupta cu partizanii din munți. Din 1968 aici se înființează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, instituție care astăzi poartă numele "Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina".
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de istoricul Alin Ciupală)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

3791 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 06.08.2018 22:53 Mereu m-am intrebat care era locul exact al casei si in ce an si de ce a fost demolata. N-ati reusit sa aflati ? Ca asa era ideea serialului, sa compari pozele aceluiasi loc din vremuri diferite
  • Admin 07.08.2018 08:58 Nu ies întotdeauna lucrurile așa cum ne dorim noi. Iar prin acest serial nici nu ne-am propus o documentare aprofundată, asta e treaba ta și a altora. Noi vrem doar să scoatem la suprafață imagini vechi din Câmpina de altădată și să comparăm cu Câmpina de astăzi, pe cât posibil. S-au schimbat multe, în unele situații nici nu mai poți face poze din același unghi (aproximativ) pentru a avea exact același loc, ieri și azi. Știi foarte bine asta.

Social

2566 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2074 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

668 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1510 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.