Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"

Social (Categoria articolului)

Doctorul în medicină Constantin I. Istrati, fost președinte al Academiei Române și ministru al lucrărilor publice în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a ales să-și construiască o casă de vară la Câmpina, în 1889. Era prieten vechi cu Nicolae Grigorescu și cu Bogdan Petriceicu Hasdeu, personalități ale culturii române care, de asemenea, au trăit la Câmpina spre finalul vieții.

"Casa lui Istrati era o locuință modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulțime de brazi pe care-i sădise singur. Viața la Câmpina era simplă, dar plină de farmec. Închipuiţi-vă un platou imens la o înălţime considerabilă. În vale, Prahova îşi răsfira apele domolite, iar în depărtare, peste dealuri acoperite cu păduri şi păşuni, se întrezăreau munţii. În casa primitoare a doctorului Istrati se întâlneau cei mai de seamă oameni ai vieții culturale și științifice din țara noastră: Petru Poni, G.Assaky, G.Țițeica, Dimitrie Grecescu, Mina Minovici, Mrazec, Hepites, Saligny, Lazăr Edeleanu, Delavrancea, N. Gane, N. Pătrașcu, Duiliu Zamfirescu și mulți alții”, aflăm din biografia „Dr. C.I. Istrati”, scrisă de prof.dr. Ion Jianu și prof.univ. George Vasiliu, publicată în 1964.
Casa a fost construită pe un teren imens, un vas domeniu pe care Istrati a amenajat un parc superb și pe care l-a donat ulterior orașului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Așa a fost până la începutul anilor '50, când pe acest teren a fost instalată o unitate de intervenție care lupta cu partizanii din munți. Din 1968 aici se înființează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, instituție care astăzi poartă numele "Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina".
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de istoricul Alin Ciupală)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

3492 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 06.08.2018 22:53 Mereu m-am intrebat care era locul exact al casei si in ce an si de ce a fost demolata. N-ati reusit sa aflati ? Ca asa era ideea serialului, sa compari pozele aceluiasi loc din vremuri diferite
  • Admin 07.08.2018 08:58 Nu ies întotdeauna lucrurile așa cum ne dorim noi. Iar prin acest serial nici nu ne-am propus o documentare aprofundată, asta e treaba ta și a altora. Noi vrem doar să scoatem la suprafață imagini vechi din Câmpina de altădată și să comparăm cu Câmpina de astăzi, pe cât posibil. S-au schimbat multe, în unele situații nici nu mai poți face poze din același unghi (aproximativ) pentru a avea exact același loc, ieri și azi. Știi foarte bine asta.

Social

1569 vizualizari
20 aug. 2018 21:31

Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...

Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.

2084 vizualizari
20 aug. 2018 19:46

Probleme semnalate de cititori – blocarea traficului și desele tamponări de pe Strada Republicii

Mai mulţi cititori, majoritatea conducători auto, ne-au semnalat riscul crescut de accidente rutiere pe care îl prezintă o porţiune din parcarea de pe Strada Republicii din Câmpina. Este un loc pe care îl ştiu toţi câmpinenii, fiind situat în apropiere pieţei şi a mai multor complexe comerciale, un loc unde se produc frecvent tamponări şi unde principala regulă de circulație este... mica înţelegere.

Alte stiri recente

2232 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

3483 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.